Vágólapra másolva!
Az ausztrál sportban széleskörűen elterjedt, bűnszervezetekkel is együttműködő doppinghasználatról tett jelentést az ország bűnügyi hatósága (ACC). Egyelőre nem ismertek az ügy főszereplői, de a futballiga egyik topcsapatát már elővette az ország doppingellenes ügynöksége (ASADA), a várható tömeges eltiltások miatt a klub tavaszi szereplése is kérdéses.

"Az eredmények megdöbbentőek, és sokkolni fogják az ausztrál szurkolókat" - nyilatkozta a bel- és igazságügyi miniszter, Jason Clare. "A szimpla csalásnál is rosszabb, ami történt, mert bűnszervezetek segítségével ment végbe. Több sportolóról, és több sportágról beszélünk."

Clare elmondta, bizonyos esetekben a tudósok egész csapatok doppingolását irányították, és a játékosokat olyan szerekkel látták el, melyek még nem is kaptak engedélyt emberi felhasználásra.

Forrás: AFP/Adek Berry
Az ausztrál belügyminiszter megdöbbentő eredményekről beszélt

Az ACC egy éve tartó nyomozás után hozta nyilvánosságra a jelentést, miszerint az országosan elterjedt dopping több sportág edzőinek, sportolóinak, sporttudósainak szervezésében zajlott. A szervezet szerint a növekedési hormonok és egyéb teljesítményfokozók terjesztésében és elosztásában bűnszervezetek is benne voltak.

Az ASADA több ügyben is megkezdte a nyomozást, de egyelőre nem hozták nyilvánosságra az érintett sportolók és sportágak nevét.

Az ugyanakkor kiderült, hogy a szervezet csütörtökön az ország focibajnokságának egyik élcsapatát vonta vizsgálat alá, az Essendon a gyanú szerint 2012-ben peptidek által fokozta játékosai teljesítményét.

A csapatnál elismerték a készítmények használatát, de az edzőjük, James Hird szerint nem tudtak róla, hogy tiltott szereket tartalmaz. "A kiegészítők, amelyeket a játékosok kaptak, a véleményem és ismereteim szerint mind engedélyezettek voltak."

A csapat erőnléti edzőjét, Dean Robinsont máris felfüggesztették, a játékosok több mint kétéves eltiltást kaphatnak. Az ausztrál lapok szerint a teljesítményfokozó annyira elterjedt volt a csapatnál, hogy az eltiltások esetén az együttes nem tudná folytatni a bajnokságot.

Az ACC jelentésének nyilvánosságra hozatala után az ország összes jelentősebb sportági szövetsége jelezte, hogy együtt fog működni az ASADA-val az ügyek felgöngyölítésében.