Vágólapra másolva!
Terrorveszélyről, korrupcióról, erőszakkal kitelepített lakókról, a környezetvédők tiltakozásáról és az Orosz Olimpiai Bizottság alelnökének kipenderítéséről szólnak a hírek egy évvel a szocsi téli játékok előtt. Minden idők legdrágább olimpiáját Vlagyimir Putyin a személyes ügyeként kezeli.

Ötvenegymilliárd dolláros (11 200 milliárd forintos) költségvetésével a 2014-es szocsi téli olimpia minden idők legdrágábbja lesz, a nyári játékokat is figyelembe véve. Az eddigi rekordot Peking tartotta 40 milliárddal, míg a legutóbbi, londoni játékok kijöttek 14,4 milliárdból. 2007-ben, amikor Szocsi elnyerte a rendezés jogát, a mostani költségvetésnek csupán az ötödével számoltak a szervezők.

Korrupcióellenes és emberi jogi szervezetek árgus szemmel figyelik a Fekete-tenger partján történteket, a téli olimpiák ugyanis többnyire olcsóbbak a nyári játékoknál, főként a kevesebb program és a valamivel szerényebb érdeklődés miatt. Ehhez képest Szocsi környékén hihetetlen összegek szivárogtak el az elmúlt hónapokban. A várost a hegyi sportok központjával, Krasznaja Poljanával összekötő 48 kilométeres út például 8,6 milliárd dollárba került, ami önmagában több a legutóbbi, vancouveri téli olimpia teljes költségvetésénél. "Ötmillió tonna aranyból, vagy kaviárból is önthették volna az utat, akkor is ugyanennyibe kerülne" - háborgott Borisz Nemcov ellenzéki politikus az RBK televíziónak adott interjújában.

De nemcsak politikusok tiltakoznak, a nemzetközi korrupcióellenes szervezet, a Transparency International (TI) is lázasan számolja, mitől szállhatott el a kezdeti a tízmilliárd dolláros költségvetés. A szervezet szerint az oroszországi állami beruházásokat mintegy harminc százalékkal drágítja a korrupció, "Szocsi esetében viszont azt mondhatjuk, legalább ötven százalék ez az arány. Egy ekkora beruházásnál semmi esély megállítani a korrupciót" - mondta a Yahoo!Sportsnak Juli Nisznevics, a TI vezető kutatója. A 2014-es játékok költségvetésének legalább felét az államkasszából finanszírozzák, míg a fennmaradó rész döntő többségét állami vállalatok és oligarchák állják.

Forrás: AFP/Alexsey Druginyn
Putyin napszemüvegben a szocsi terepszemlén - kattintson a galériához!

A méregdrága építkezések miatt várhatóan az olimpia utáni árak is magasabbak lesznek, így továbbra is a gazdag oroszok kiváltsága marad a téli sportok űzése. Sok helyi számára már most sem tűnik olyan szépnek az olimpia: a grandiózus építkezések miatt rendszeresek az áramszünetek, az árak pedig máris emelkednek. "Imádom a sportot, az olimpiát is támogatja a többség, de nehezen marad életben a szerelem, ha csak ront az életeden. Az áram elmegy, az árak emelkednek, a közlekedés rosszabb, az adónkból olyan sportközpontok épülnek, ahol nem fogunk tudni sportolni a pénzünkből" - kesergett egy, a neve elhallgatását kérő helyi tanuló.

A Human Rights Watch nevű nemzetközi emberjogi szervezet a volt szovjet tagköztársaságokból, elsősorban Üzbegisztánból, Tádzsikisztánból és Kirgizisztánból érkező vendégmunkásokért emelte fel a szavát. "Előfordul, hogy nem kapják meg a nekik ígért fizetést, néhány esetben pedig szerződést sem kaptak, noha azt megkövetelik az orosz törvények" - nyilatkozta Julija Gorbunova.

Putyin játékai

Pedig a szocsi olimpiával Vlagyimir Putyin éppen azt akarja illusztrálni, mennyit fejlődött Oroszország a szovjet idők óta. Csakhogy az előző hetek eseményei további felfordulásokat okoztak. Putyint előbb egy helyi szövetségese hozta kínos helyzetbe, azt szorgalmazva, hogy a jegyet vásárlókat vessék alá ellenőrzéseknek, "nehogy kémek legyenek".

Forrás: AFP/Mikhail Mordasov
Mintegy 40 kilométer hosszan építkeznek a part mentén - kattintson a galériához!

A múlt héten - egy évvel a játékok kezdete előtt - az elnök Szocsiba látogatott, elindította a visszaszámlálást, majd kirúgta az Orosz Olimpiai Bizottság alelnökét, Asmed Bilalovot, mert a síugrósáncok melletti építkezéseknél csúszást tapasztalt. Az emelkedő költségeken és a késésen dühöngő Putyin cinikusan nyilatkozott a tévének Bilalovról, aki közben a háttérben feszengett: "hogyan lehetséges, hogy az alelnök hátráltatja a fejlesztéseket? Kiválóan teszi a dolgát, szép munka."

Azután Szocsiban, Moszkvában és további hat városban elkezdődött a visszaszámlálás a hatalmas, gyémánt formájú órákon. Lenullázhatják Bilalovot is, akit várhatóan megfosztanak a luxuslakásokat építő állami cégnél, a Northern Caucasus Resortsnál lévő igazgatósági elnöki posztjától is. "A lényeg, hogy senki nem lophat semmit, így nem lesznek váratlan többletkiadások" - háborgott Putyin, akinek az olimpián túl is komoly tervei vannak az üdülővárossal: 2014-től itt rendezik majd a Forma-1-es Orosz Nagydíjat, de az elnök egy majdani G8-csúcson is villogna a nemzet új büszkeségével.

Forrás: AFP/Ivan Sekretarev
Putyin átfésüli a terepet - kattintson a galériához!

"Putyin folyamatos kontrollja mellett halad a projekt, teljes állami támogatást élvezünk. Ezek valóban az ő játékai, mert felismerte az olimpia fontosságát, hogy ez a pozitív változások eddigi legfontosabb katalizátora" - fejtegette Dmitrij Csernyisenko, a szervezőbizottság elnöke.

Puskák és sílécek

A vasszigort nemcsak a menesztett alelnök, hanem a hétvégi tesztversenyekre érkezők is tapasztalták. "Még soha sehol nem láttam ennyi biztonsági embert és ellenőrzőpontot" - mondta Noah Hoffman, az Egyesült Államok sífutó-válogatottjának tagja. "Ettől ugyan nagy a biztonságérzetem, de kicsit fölöslegesnek is tűnik a felhajtás. Nem tudom, valóban ilyen komoly-e a fenyegetettség, de az biztos, hogy mindent az ellenőrzésük alatt tartanak."

"A sportolók, az újságírók és a kevés látogató minden lépését figyelték a biztonsági őrök és az önkéntesek" - írja le az al-Dzsazíra egyik tévése a helyszíni benyomásait. "Ellenőriztek, mikor felszálltunk a transzferbuszra, és amikor leszállunk róla. Gyakran egyetlen út során tucatnyiszor tüzetesen megvizsgálták a jelvényünket. A helyszínek közt puskákkal és németjuhászokkal masírozó csoportok őrködtek, igaz, igyekeztek háttérben maradni." Csernyisenko ugyanakkor határozottan állítja, a biztonsági készültség pontosan ugyanolyan, mint bármely más korábbi olimpián.

Forrás: AFP/Alexander Vilf
Minden idők egyik legbiztonságosabb olimpiájára készülnek - kattintson a galériához!

Terrorfenyegetés árnyékában

Tavaly májusban az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat közölte, hogy a Kaukázusi Emirátus nevű észak-kaukázusi terrorszervezet merényletet akart elkövetni az olimpia idején. Az orosz és abház biztonsági szolgálat aknákat, gránátokat, páncéltörő és föld-levegő rakétákat, tíz kilogramm TNT-t és lángszórókat foglalt le, valamint őrizetbe vette a csoport három tagját.

Szocsi csupán 14 kilométerre fekszik Abháziától, amely 2008-ban vált ki Grúziából. A nemzetközi biztonsági kérdésekkel foglalkozó Jamestown Alapítvány elemzője, Richard Arnold szerint valós a terrorveszély, elsősorban a radikális iszlamisták részéről. A szakadár csecsen fegyveresek által elkövetett merényletek szinte mindennaposak az Észak-Kaukázusban. Legutóbb nem egész egy hónapja csaptak össze az orosz fegyveresek iszlamistákkal, akik közül tizenkettőt megöltek, köztük a befolyásos Gakajev fivéreket.

Anatolij Pakomov, Szocsi polgármestere igyekezett nyugtatni a kedélyeket: "A hatóságok példátlan intézkedéseket tettek, hogy semmiféle veszély ne érhesse a turistákat. A valaha volt legbiztonságosabb olimpiák egyike lesz a miénk."

Lehengerlő építkezések

Van is mire vigyázni, Európa legnagyobb építkezése zajlik Szocsiban: három olimpiai falu épül, a központi stadion mellett öt kisebb aréna, sajtóközpont, hotelek, utak, bevásárlóközpont, ehhez jön a hegyekben, Krasznaja Poljanában kiépülő infrastruktúra, a síugrósáncok, a lesiklók, bobosok, hódeszkások pályái. A főbb utak mindegyikén végeznek valamilyen munkálatot, így több mint két órán át tart a 25 kilométeres út a reptérről a városba.

"Ez afféle egyszer az életben lehetőség az ország és a régió számára" - véli Csernyisenko. Ennek megfelelően a tengerpart mentén 40 kilométer hosszan építkeznek, ám bontani is kellett, a mintegy 1500 ledózerolt otthonból néhány családot erőszakkal költöztettek ki - állítja Emma Hayward, az al-Dzsazíra riportere.

Forrás: AFP/Mikhail Mordasov
Molinókkal tiltakozik egy család a háza lerombolása ellen - kattintson a galériához!

Az egyik helyi lakos, Vlagyimir Tkacsenko a tarkója feletti jókora sebet mutatva azt magyarázta, hogy a rendőrség így próbálta meggyőzni a háza elhagyásáról. "A saját két kezemmel építettem ezt a házat, ezért nem akartam elköltözi sehová" - nyilatkozta.

Tiltakoznak a környezetvédők is, akik szerint meg sem próbálták minimalizálni a növény- és állatvilágban eső károkat. A World Wildlife Foundation oroszországi irodája a szervezőkkel való együttműködés felfüggesztésére készül, mert "az előkészületek már kontrollálhatatlanok, máris óriási károkat szenvedett a környezet, és továbbiakat is fog."

"Bár a bioszféra érintetlenül hagyására tett javaslatainkat a miniszterelnök-helyettes, Dmitrij Kozak is elfogadta, később a kivitelezők semmibe vették a kéréseinket" - panaszolta Igor Csesztin, az orosz WWF-iroda vezetője. Számos park és természetvédelmi terület mérete jelentősen csökkent, védett fákat vágtak ki, ugyanakkor a tervezett új nemzeti park létrehozása kútba esett - idézi a környezetvédők kifogásait a Kommerszant című lap.

Forrás: AFP/Mikhail Mordasov
Épülő vasútállomás két olimpiai helyszín közt - kattintson a galériához!

A hatalmas építkezések ugyanakkor több ezer munkahelyet teremtettek, csak az olimpiával 1200-an foglalkoznak főállásban, a játékok idején pedig mintegy húszezer önkéntes segít majd. A szubtrópusi éghajlatú Szocsiban télen is plusz tíz fok körüli lehet a nappali hőmérséklet, így a városba várt napi 75 ezer látogató kellemes körülmények közt töltheti az idejét, bizonyos helyszínek közt pedig akár egyszerűen sétálhat is.

A téli olimpia 2014. február 7-étől 23-áig tart, háromezer sportoló hajt majd 15 sportág 98 aranyérmére.