Vágólapra másolva!
Nem Oscar Pistorius az első híres sportoló, aki megölte a társát. Volt, aki a gyilkosság után homlokon csókolta, és volt, aki kutyákkal etette meg meggyilkolt szeretőjét, és volt olyan is, aki bérgyilkost küldött a terhes barátnőjére, mert nem akart gyereket.

Az Egyesült Államok egyik leghangosabb bírósági ügye - és az egyik legnézettebb tévéközvetítése - az amerikafutballistából lett színész, O. J. Simpson pere volt, akit volt felesége és annak szeretője meggyilkolásával vádoltak meg 1994-ben. Simpson a tárgyalások alatt többször ellentmondásba keveredett, sőt DNS-nyomot is találtak tőle a helyszínen, végül mégis felmentették, ám később egy polgári bírósági ítélet arra kötelezte, hogy 33,5 millió dollárt fizessen a meggyilkolt feleség családjának. A most 65 éves Simpson így is börtönbe került, miután 2007-ben öt társával együtt megpróbált kirabolni két sportrelikvia-gyűjtőt. Összesen 12 vádpontban találták bűnösnek, legkorábban 2017-ben szabadulhat.

Forrás: AFP/Vince bucci
O. J. Simpsonról senki sem hitte el, hogy ártatlan

Az itthon a Csupasz pisztoly-filmek szerencsétlen nyomozójaként ismerté vált Simpson a gyilkossági per után szívesen mókázott az esettel, egy 1998-as tévéinterjú során például egy banánnal megtámadta a műsorvezetőt, miközben a Psycho zenéjét dúdolta. Három évvel később azzal az ötlettel állt elő, hogy ő szeretné közvetíteni Robert Blake perét, akit szintén a felesége meggyilkolásával vádoltak. O. J. mindent elkövetett, hogy pénzt csináljon a kettős gyilkosságból: a Ha én tettem volna című könyvét ugyan nem engedték megjelenni, a felmentésekor viselt öltönyét viszont elárverezte.

Nem vette ilyen könnyedén a tettét egy másik amerikaifocista, Jovan Belcher, aki tavaly decemberben magával is végzett, miután lelőtte a barátnőjét. A Kansas City 25 éves védője egy ideje már sokat veszekedett három hónapos gyermeke anyjával, a végzetes éjszakán azon kaptak össze, hogy a 22 éves nő túl későn jött haza egy koncertről. Belcher anyja is a lakásban volt, ő értesítette a rendőrséget. Beszámolója szerint fia közvetlenül a gyilkosság után bocsánatot kért, majd homlokon csókolta az agyonlőtt barátnőt. Ezt követően a stadionba ment, ahol megköszönte az edzőjének és a vezérigazgatónak, amit érte tettek, majd a parkolóban főbe lőtte magát.

Forrás: AFP/Getty Images/Jamie Squire
Homlokon csókolta a lelőtt barátnőjét

2010-ben szintén öngyilkosságba menekült a könnyűsúlyú bokszvilágbajnok Edwin Valero, aki a cellájában akasztotta fel magát, miután három késszúrással megölte a feleségét egy venezuelai szállodában. Valero már korábban is bántalmazta a feleségét és a család többi tagját, de azok mindig visszakoztak a feljelentés után. Valero több függőséggel is küzdött, a gyógykezelések pedig hatástalanok maradtak. "Folyamatosan ivott és drogozott, közveszélyes volt. Mindenkivel verekedni akart, a kokain paranoiássá tette" - mondta róla a testvére.

Forrás: AFP/Edsau Olivares
Valero teljesen kifordult magából

Egy másik dél-amerikai bokszoló, Carlos Monzón ugyancsak rendszeresen verte a feleségét, aki 1988-ban abba halt bele, hogy a férje kilökte a házuk teraszáról. Az egyik leghíresebb argentin sportolót a bíróság tizenegy év börtönre ítélte. Büntetése végén Monzón időnként már elhagyhatta a börtönt, egy ilyen alkalommal, 1995-ben halt meg autóbalesetben.

Forrás: AFP/Daniel Garcia
Monzón már az első feleségét is verte, az asszony pedig egyszer lábon lőtte őt, a golyót hétórás műtéttel távolították el

A brazil Flamengo focikapusa, Bruno Fernandes de Souza a vád szerint horrorfilmbe illő borzalmakat művelt barátnőjével, ő azonban a mai napig azt vallja, hogy tiszta a lelkiismerete. A házas focista állítólag rettegett attól, hogy kiderül, teherbe ejtette modell és pornósztár szeretőjét, akit hiába próbált rábeszélni az abortuszra. A nő ráadásul azzal fenyegette meg, hogy a bírósághoz fordul, ha az ígéretes karrier előtt álló kapus nem ismeri el az apaságát. De Souza hat társával együtt elrabolta a nőt, akit a játékos vidéki házában brutálisan megkínoztak, majd meggyilkoltak. A holttestet feldarabolták, a maradványok egy részét megetették a kapus rottweiler kutyáival, a többit pedig elásták, és betont öntöttek rá. Közös gyerekük ekkor négy hónapos volt, ám De Souza és felesége azt állította, hogy egy szegény rokontól fogadták örökbe a csecsemőt. A focista jelenleg négy és fél éves börtönbüntetését tölti, mivel eddig csak az emberrablást sikerült rábizonyítani.

Forrás: AFP/Domingos Peixoto
Brazíliában igazi szappanopera lett De Souza peréből

Ugyancsak nem akart gyereket az amerikaifocista Rae Carruth 1997-ben, ezért felbérelt valakit, hogy ölje meg a nyolc hónapos terhes barátnőjét. A lányra egy autóból nyitottak tüzet, négy golyó találta el. A kórházban belehalt a sérüléseibe, a gyermek életét azonban sikerült megmenteni. Carruth egy ideig az autója csomagtartójában bujkált, de elkapták, és 18-24 év börtönre ítélték, legkorábban 2018-ban szabadulhat.

Féltékenységből ölt a Stoke City nagy reményű focistája, a mindössze tizennyolc éves Andrew Hall, aki egy házibuliban összesen hatvanszor szúrta meg tizenöt éves barátnőjét, mert szerinte hűtlen volt hozzá. A profi szerződés kapujában álló focista a gyilkosság után egy közeli kocsmába ment, ahol kijelentette: "Megöltem valakit." Hallt életfogytiglanra ítélték, leghamarabb tíz év múlva szabadulhat.

A volt testépítőbajnok, Bertil Fox 1998-ban nem tudta túltenni magát rajta, hogy elhagyta a 20 éves mennyasszonya. A Brutálisnak nevezett sportoló felkereste a lányt a munkahelyén, egy karib-szigeteki ruhaüzletben, ahol a lány anyja is dolgozott. Az anya a vita közben kitolta az ajtón Foxot, akinek ekkor elborult az agya, pisztolyt rántott, és mindkettőjüket lelőtte. Fox azzal védekezett, hogy mindkét esetben véletlenül sült el a fegyver. Először kötél általi halálra ítélték, később ezt életfogytiglanira enyhítették.

Két másik testépítő is szerelemféltésből gyilkolt. 1993-ban Gordon Kimbrough egy elektromos kábelt tekert menyasszonya nyaka köré, csomót kötött rá, majd egy késsel többször torkon szúrta, miután a nő bevallotta neki, hogy lefeküdt egy másik férfival, és le akarja fújni az esküvőt. Az éjszakát Kimbrough a holttest mellett töltötte, miközben vízhajtót és háztartási tisztítószert fecskendezett a nyakába, azzal a szándékkal, hogy megölje magát. Amikor másnap reggel rátaláltak a rendőrök, egy konyhakést tartott a nyakához, és azt motyogta: "Talált magának valaki mást."

John Alexander Riccardi sokáig gyötörte egykori barátnőjét, Connie Navarrót, mielőtt 1983-ban meggyilkolta. Volt, hogy megerőszakolta, máskor fogva tartotta az egykori cheerleadert, egyszer pedig a vécéhez bilincselte a nő 13 éves fiát, Dave Navarrót, aki később, 1993-1998-ig a Red Hot Chili Peppers gitárosa volt. Connie már kérvényezte a távoltartási végzést, amikor Riccardi betört a Los Angeles-i otthonába, és agyonlőtte a nőt, valamint annak legjobb barátját. Riccardi elmenekült, és csak nyolc évvel később fogták el. Élete végéig nem hagyhatja el a börtönt.