Vágólapra másolva!
Joe Flacco lett minden idők legjobban kereső amerikaifocistája, miután magyar idő szerint hétfőn éjszaka aláírta új, hat évre szóló szerződését. Pedig tavaly ilyenkor még az NFL öt legjobb irányítója közé sem sorolták a szakértők, azóta azonban Super Bowl-győzelemre vezette a Baltimore Ravenst.

Hat év alatt 120,6 millió dollár, azaz több mint 27,5 milliárd forint, az éves szinten 20,1 millió dollár, közel 4,6 milliárd forint - ez az összeg, amit zsebre tehet Joe Flacco, a Baltimore irányítója az új szerződése értelmében. Mintha minden évben megnyerné a lottót. Ez új rekord, korábban még soha, senki nem keresett ennyi pénzt a tengerentúli amerikaifutball-ligában, az eddigi csúcsot Drew Brees, a New Orleans Saints irányítója tartotta évi 20 millió dollárral.

"Nem a pénz miatt vagyok elégedett a szerződésemmel, hanem azért, mert érzem, hogy tisztelnek, és bíznak bennem, ez az elismerés pedig minden pénznél többet ér" - hangzott Flacco első mondata az aláírás után.

Forrás: AFP
Flacco az idei Super Bowl MVP-je lett AFP

Pedig azt egyértelműen kijelenthetjük, hogy Flaccónál nemcsak, hogy hasznosabb és jobb játékosok szaladgálnak az NFL-ben, de az irányítók között is vannak nála jobbak. Ezen a poszton a szezon elején sok szakértő az első ötbe sem sorolta őt a ligában, mondván, hogy bár megbízható játékos, az a bizonyos plusz hiányzik belőle.

A 28 éves Flaccótól azonban azt nem lehet elvenni, hogy ő az NFL történetének egyetlen irányítója, aki pályafutása első öt szezonjában mindig rájátszásba vezette a csapatát, az idén pedig az alapszkaszban nyújtott kevésbé látványos játéka mellett a rájátszásra rendkívül felszívta magát, egymás után három parádés meccset produkált, a nyolc touchdownpassz mellett egyszer sem adta el a labdát. Az Indianapolis Colts, a Denver Broncos és a New England Patriots ellen is győzelemre vezette csapatát, így a hatalmas tehetségnek tartott Andrew Luck (Colts) mellett két olyan legendás irányítót is kiejtett, mint Peyton Manning (Broncos) és Tom Brady (Patriots). Aztán jött a San Francisco elleni Super Bowl, ahol a Ravens 34-31-re legyőzte a 49erst, a meccs legértékesebb játékosának (MVP) pedig Joe Flaccót választották, aki három touchdownpasszal, 287 yarddal és eladott labda nélkül zárta a nagydöntőt.

"Lehet, hogy az a teljesítmény közrejátszott ebben a nagyszerű szerződésben, de már egybeforrott a nevem a Baltimore Ravensével, és ha nem nyertük volna meg a Super Bowlt, szerintem akkor is ugyanennyit érnék" - nyilatkozta Flacco, aki közel egy éven át tárgyalt a klub vezetőségével. Tavaly kapott egy évi 15 millió dolláros ajánlatot, de azt nem fogadta el, mondván, hogy ő ennél többet ér.

"Joe egy igazi Raven, a klub arca a pályán és azon kívül is, és példamutató életet él. Sorozatban ötször jutottunk vele a rájátszásba, az idén pedig Super Bowlt nyertünk. Ha valaki, ő megérdemli ezt a fizetést" - mondta Ozzie Newsome, a Baltimore általános igazgatója.