Vágólapra másolva!
Egy pakisztáni lány, Maria Toorpakai Wazir nem kért a fátyolból, sortot húzott, és fallabdázni kezdett. Ma már sztárnak számít az országában, de ahhoz, hogy befuthasson, kezdetben fiúnak kellett kiadnia magát.

Toorpakai Pakisztán Wazirisztán nevű régiójában született, ahol a nők élete szigorú keretek közé van szorítva. Maria négyéves korában a bátyja ruháiban járt, levágatta a haját, az összes lányos ruhadarabját pedig elégette. Később azzal szerzett barátokat magának, hogy állandóan verekedett, az arca, a keze, a könyöke és a térde tele volt sebekkel.

Tíz évvel ezelőtt, amikor 12 éves volt, apja úgy döntött, lányának inkább sportolással kéne levezetnie a fölös energiáit, így kezdett bele a súlyemelésbe. "Apám nem merte elmondani az embereknek, hogy lány vagyok, úgyhogy csak úgy mutatott be, hogy ő itt a fiam, Dzsingisz Kán a neve" - mesélte Toorpakai a BBC-nek. Pár hónappal később elindult egy versenyen a fiúk között, és meg is nyerte, de apját egy ismerős rábeszélte, hogy az elhízás veszélye miatt a súlyemelés helyett keressen valami más sportágat Mariának, így került képbe a fallabda, amely egyébként is érdekelte a lányt.

A fallabda nemzeti sportnak számít Pakisztánban, és nők is játszhatják, igaz, nem minden régióban, Wazirisztánban például nem. Toorpakai egyből beleszeretett a fallabdába, apja pedig elvitte egy squashakadémiára, amelyet a légierő működtetett. Az ottaniak az első két hónapban nem tudták, hogy Toorpakai lány, aztán mikor kiderült az igazság, folyamatosan gúnyolták.

Forrás: AFP
2009-ben még Pakisztánban készült, fiús külsővel

"Tűrhetetlen dolgokat mondtak, borzasztóan bántott, hogy így bánnak velem" - mondta. Nem adta fel, bezárkózott a pályára, és reggeltől estig ütötte a labdát a falhoz, az sem vetette vissza, hogy a kezei feldagadtak, kisebesedtek, és véreztek. A sok munka meghozta a gyümölcsét, többször is bajnok lett a juniorok között, majd 2006-ban profinak állt, egy évvel később pedig kitüntette őt a pakisztáni elnök.

A hírnév azonban bajba keverte a családját, Wazirisztánban ugyanis a lányok nem hagyhatják el a családjukat és fátlyat kell viselniük. Amikor meglátták Mariát fátyol nélkül, sortban fallabdázni, az sokkolta a helyieket, akik keményen kritizálták a lány apját, és azt mondták, Maria szégyent hozott a törzsre. Toorpakai apjához egy üzenetet is eljuttattak, amiben leírták, hogy Mariának abba kell hagynia a fallabdát, ami nem méltó az iszlámhoz és ellenkezik a törzsi hagyományokkal, hozzátéve, hogy szörnyű következményei lesznek, ha mégis folytatja a sportot.

A Pakisztáni Fallabda Szövetség gondoskodott Toorpakai biztonságáról, a pályánál, ahol gyakorolt mesterlövészek álltak készenlétben, de ő úgy vélte, ez már túl sok, és a továbbiakban a szobájában edzett. A szobában azonban olyan kemény volt a padló, hogy rengeteg sérülést szenvedett, úgyhogy kellett keresni valami más megoldást, apja pedig azt tanácsolta neki, hagyja el Pakisztánt.

Maria sokáig hasztalanul küldögetett e-maileket, aztán a kanadaiak legendás játékosa, Jonathon Power felfigyelt rá. Power, akinek az aláírása szerepelt az első igazi ütőn, amelyet Toorpakai még az akadémián kapott, sok időt töltött Pakisztánban, és tisztában volt vele, milyen nehézségekkel küzdenek az ottani nők. Toorpakai 2009-ben harmadik lett a juniorvébén, Power pedig úgy gondolta, érdemes segítenie a lánynak, így aztán elhívta őt Torontóba, hogy közösen dolgozzanak.

Forrás: AFP

Toorpakai manapság Pakisztán legjobb női játékosa, a világranglistán pedig már az első ötvenben található. "A tehetsége és az elhivatottsága alapján minden esélye megvan, hogy a világ legjobb játékosa legyen. Igaz, ehhez idő kell, hiszen négy évig a saját szobájában edzett, de most minden adott számára, remek szakemberek foglalkoznak vele" - mondta Power.

"A mi társadalmunkban az emberek ünnepelnek, ha fiúk születik, és bosszankodnak, ha lányuk. Ezen a hozzáálláson változtatni kell, és azt szeretném, ha a törzsben a többi lánynak is meglenne az esélye, hogy ugyanúgy éljenek, mint más lányok szerte a világon" - nyilatkozta Toorpakai apja, aki szerint lányára Pakisztánnak és az egész iszlám világnak büszkének kell lennie.