Vágólapra másolva!
Változatlan céllal, de új irány kijelölésével kapott új lendületet a Budapesti Olimpia Mozgalom (BOM) munkája. A nyolc éve elindult civil szerveződés alapítvánnyá alakult át.

A szerdai közlemény szerint a "BOM a Magyar Sportért" alapítvány célja az, "hogy magyar sportolók olimpiai felkészülését támogatva járuljon hozzá hazánk hagyományosan kiváló szerepléséhez az ötkarikás játékokon, és ezen keresztül Budapest egy majdani olimpiai pályázatának sikeréhez".

A Nyúl Sándor, Kulcsár Krisztián és Szalay-Berzeviczy Attila kezdeményezésével létrejött, 35 millió forinttal induló alapítvány első lépésként ösztöndíjprogramot indít a sportolói karrier mellett felsőfokú vagy szakmát adó tanulmányokat folytató olimpiai kerettagok részére.

A "BOM a Magyar Sportért" alapítványt a BOM Egyesület, üzletemberek, a sportszakma szereplői és civilek hozták létre és működtetik azzal a céllal, hogy az általuk mozgósítható források bevonásával segítsék a magyar élsportolók felkészülését a következő olimpiákra - olvasható a közleményben, amely szerint "a szervezet hosszú távú célkitűzése, hogy sportolóink minél eredményesebb olimpiai szereplésének támogatásán keresztül továbbra is elősegítse Magyarország egy későbbi, alkalmas időpontban történő jelentkezését a nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére".

A "BOM a Magyar Sportért" alapítvány így "más eszközökkel, de a fő célt nem szem elől vesztve, a 2005-ben létrehozott BOM Egyesület szellemi utódjaként fog tevékenykedni, miután az alapítók az alapítvány bejegyeztetésével párhuzamosan megszüntették az egyesületet."

A kuratórium elnöke Szalay-Berzeviczy Attila, tagjai: Dér Tamás, Lantos Csaba, Nagy György, Gecser Ottó, Nyúl Sándor, Kulcsár Krisztián, Straub Elek, Vahl Tamás és Wolf László.

Szalay-Berzeviczy Attila a közleményben így fogalmazott: "Az elmúlt évek megváltozott gazdasági körülményeire való tekintettel újragondoltuk korábbi, a budapesti olimpia megvalósítására irányuló stratégiánkat és úgy döntöttünk, hogy a nálunk felhalmozódott tudást, tapasztalatot és forrásokat a hazai élsport támogatására fordítjuk, amíg a magyar gazdaság rá nem talál egy olyan fenntartható növekedési pályára, amely aztán lehetőséget teremt Magyarország nagy álmának valóra váltásához."

Az elnök leszögezte: "A BOM alapítvány szoros kapcsolatot fog ápolni az olimpiai sportágak szövetségeivel, valamint a felsőoktatási intézményekkel, mert csak így lehet sikeres az ösztöndíjprogramunk. Kifejezett szándékunk, hogy szövetségese és partnere legyünk a Magyar Olimpiai Bizottságnak."