Vágólapra másolva!
Focisták, atléták és biciklisták neveit készül elárulni a Doppingellenes Világszövetségnek (WADA) Eufemiano Fuentes. A doppingdoktor pere jelenleg is zajlik Madridban, ám a börtönnel fenyegetett orvos tagadta, hogy vádalkut szeretne kötni - írta a Guardian című brit lap.

"Ha úgy gondolják, hogy segíthetek nekik, és megkérnek rá, akkor meggondolom majd, és elérhető leszek" - nyilatkozta szerdán Fuentes a WADA-ról az EFE spanyol állami hírügynökségnek. "Az viszont kérdéses, hogy volna-e bármi haszna annak, amit adni tudok."

Fuentes a tárgyalás utolsó fázisában állt elő az egyelőre bizonytalan ajánlatával, azt viszont tagadta, hogy vádalkut akarna kötni a doppingellenes hatóságokkal, amelyek ügyvédeket béreltek fel ellene.

"Ha a kölcsönös együttműködés keretében a hatóságoknak szükségük volna a listára, megkapnák" - tette hozzá a spanyol orvos, akit két és fél éves börtönbüntetés fenyeget, egészségi károk okozásának vádjával.

Fuentes madridi laborában 2006-ban razziázott a rendőrség. Az Operación Puerto fedőnevű rajtaütés keretében 216 tasak vérplazmát találtak hűtőben, illetve fagyasztva, a többségükre kódneveket írtak. A WADA szeretett volna DNS-tesztet végezni a mintákon, hogy kiderüljön azok tulajdonosa, de a bíróság elutasította a minták kiadását.

A tasakokat feltételezhetően vértranszfúzióhoz használták, ezzel növelve a vörösvértestek számát. Bár több kerékpáros - köztük Tyler Hamilton, Lance Armstrong egykori csapattársa - elismerte, hogy igénybe vette Fuentes szolgáltatásait, a doktor számos más ügyfelének kiléte továbbra sem ismert.

Feltételezések szerint több kerékpározó, spanyol olimpikon, valamint spanyol és brazil focista tartozott az ügyfélkörébe.

A biciklista Ivan Basso a bíróságon elárulta, a kutyája nevét használta fedőnévnek (Birillo), azonban a legtöbb vértasakon szereplő név gazdáját nem sikerült felfedni.