Vágólapra másolva!
A bostoni maraton befutójánál két bomba robbant, három ember meghalt, 145-en megsebesültek, a Fehér Ház bejelentette, hogy terrocselekményként kezelik az ügyet. Nem ez volt az első eset, amikor a terroristák sporteseményen sújtottak le, a leghírhedtebb a müncheni és az atlantai olimpián történt támadás, de robbantottak már Real Madrid-Barcelona Bajnokok Ligája-meccs előtt, és tüntettek el tékvandóválogatottat is.


Müncheni olimpia, 1972

A náci rémtettek után a békesség olimpiájaként szerették volna megrendezni a játékokat Münchenben, ehelyett minden idők legborzasztóbb olimpiája lett belőle. Szeptember 5-én, hajnali 4 órakor a Fekete Szeptember nevezetű palesztin terrorszervezet nyolc tagja, kihasználva a lazább biztonsági intézkedéseket, az olimpiai faluban betört az izraeliek szállására, egy birkózóedző és egy súlyemelő szembeszállt velük, őket megölték, a többieket pedig túszul ejtették.

A gépfegyverekkel felszerelt palesztinok a több mint kétszáz, izraeli börtönben lévő társuk szabadon engedését követelték. Az izraeliek elutasították a követelést, majd a német rendőrségnek felajánlották, hogy az izraeli különleges terrorelhárító szervezet kiszabadítja majd a túszokat, ám a németek egyedül szerették volna megoldani a problémát.


Ők azonban nem voltak felkészülve ilyen helyzetekre, ráadásul a televíziók és a rádiók élőben közvetítették az eseményeket, a terroristák így a német rendőrség szinte minden lépéséről értesültek. A palesztinok előbb 9, majd 12, végül 17 óráig adtak határidőt, hogy kiengedjék honfitársaikat a börtönből, de miután nem tettek eleget a kérésüknek, úgy döntöttek, hogy túszaikkal együtt Kairóba repülnek. Helikopterekkel szállították őket a fürstenfeldi repülőtérre, ott csapott le rájuk a német rendőrség, ám a jelentések szerint csupán öt, mesterlövészi kiképzést nem kapott rendőr került tűzharcba a terroristákkal, miután a müncheni rendőrség korábban úgy értesült, hogy nem nyolc, hanem csupán öt túszejtő van.

A 45 percig tartó lövöldözés akkor ért véget, amikor megérkeztek a két órával korábban, Münchenből hívott, de a nagy forgalomban elakadt páncélozott járművek. Ekkor a terroristák látták, hogy nincs esélyük, ezért a jelentések szerint lelőtték és kézigránátot dobtak a maradék kilenc túszra. A tűzharcban meghalt egy német rendőr és öt terrorista, az életben maradt két palesztin túszejtőt pedig később kivégezték. Az események után nem szakították félbe a müncheni olimpiát, közölték, hogy: "A játékoknak folytatódniuk kell!".

Atlantai olimpia, 1996

Mindenkinek a müncheni tragédia rémképe villant fel, amikor 1996. július 27-én a hírügynökségek világgá röpítették a hírt: az atlantai Olimpiai Parkban csőbomba robbant, amely két embert megölt.

Éjjel egy óra tájban egy akcentussal beszélő, feltehetően fehér férfi telefonon bejelentette: az Olimpiai Parkban bomba fog robbanni. Ezzel egy időben a parkban egy gyanús csomagra lettek figyelmesek, amelyet a tűzszerészek elszállítottak a helyszínről, később éppen a megtalálót, Richard Jewellt gyanúsították, ám a férfi tisztázta magát a vádak alól. Negyed kettőkor robbanás rázta meg a parkot, amelynek során ketten meghaltak, egy amerikai nő és egy török operatőr, utóbbi szívrohamot kapott, 111-en megsérültek. A helyszínre érkező FBI-osok még két éles bombát hatástalanítottak. Éjjel kettőkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság rendkívüli ülésen vitatta meg a teendőket, és Francois Carrard, a testület főigazgatója Avery Brundage 1972-es mondását (A játékoknak folytatódniuk kell!) idézte kis különbséggel: The show will go on! (A játékok folytatódnak!).

Az elkövetőt csak 2003-ban fogták el, a 36 éves Eric Rudolphot az Észak-Carolina állambeli Murphyben vették őrizetbe. A volt amerikai katonát egy Alabama állambeli nőgyógyászati klinika ellen végrehajtott merénylettel is vádolták, amelyben egy rendőr meghalt, egy ápolónő pedig súlyosan megsebesült. Rudolph az FBI tíz legkeresettebb bűnözőjének egyike volt.

Forrás: AFP
Az atlantai robbantás után AFP


Grand National lóverseny, 1997

Évtizedek óta Angliában rendezik meg az egyik legpatinásabb lóversenyt, a Grand Nationalt, amely 1997. áprilisában terrorfenyegetés miatt két napot csúszott. Mintegy 60 ezer néző volt a helyszínen - többek között Anna brit királyi hercegnő is -, amikor csörgött a telefon a szervezőknél: bombákat helyeztek el a verseny helyszínén. A hercegnőt azonnal kimenekítették, majd a nézőket, a versenyzőket és a lovakat is elterelték. Robbantás itt végül nem történt, és két nappal később meg tudták rendezni a versenyt, igaz, ekkor már csupán 20 ezer néző előtt.

Real Madrid-Barcelona, 2002

A 2002-es Bajnokok Ligája-elődöntő előtt néhány órával autóba szerelt bomba robbant a madridi Bernabeu-stadion közelében. A támadást az ETA baszk szervezethez köthető Batasuna csoport vállalta magára, később 11 tagot le is tartóztattak. Összesen 17 ember sérült meg a robbanásban, de mivel az UEFA úgy határozott, hogy nincs arra bizonyíték, hogy valamelyik csapat ellen tervezték volna a merényletet, és mivel a biztonsági intézkedéseket is megfelelőnek tartották az európai szövetség képviselői, így még aznap este megrendezték a meccset.

Pakisztán - Új-Zéland, 2002

A Pakisztán elleni krikettmeccs előtt az új-zélandi válogatott egy karacsi szállodában szállt meg, a hotel előtt robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő. A támadásban 14-en haltak meg (11 francia tengerész, két pakisztáni férfi és az új-zélandi válogatott gyógytornásza). Az ausztrál krikettválogatott 1998 óta nem hajlandó pályára lépni Pakisztánban, de 1996-ban is visszalépett egy meccstől, amelyet Sri Lankán játszott volna, miután egy héttel korábban egy bombatámadás megölt 80 embert, és megsebesített 1200-at.

Irak, 2006

Meglehetősen sötét éve volt 2006-ban az iraki sportnak. Májusban a tékvandócsapat Jordániába tartott egy versenyre, amikor megtámadták. Összesen 15 sportolót és edzőt raboltak el, azóta sem kerültek elő. Kilenc nappal később lelőtték az iraki teniszválogatott szövetségi kapitányát és két játékosát. Néhány hét múlva, júliusban az Iraki Olimpiai Bizottság konferenciájára betört ötven fegyveres, megkötözték Ahmed al-Hidzsia asz-Szamarrai elnököt, továbbá a bizottság főtitkárát, a testőröket és mintegy harminc sportolót, majd elhurcolták őket.

Dakar-rali, 2008

Harminc év után először törölték el a Dakar-ralit 2008 januárjában. A portugáliai Lisszabonból indult volna, és a szenegáli Dakarban lett volna a cél, ám a szervezők annyira tartottak az al-Kaida terrorszervezet fenyegetéseitől, hogy nem vállalták a rendezést. Főleg a mauritániai szakaszon lett volna veszélyes, ahol nyolc napot tartózkodott volna a mezőny. Két hónappal a verseny előtt Mauritániában megöltek egy ott nyaraló francia családot, a merényletet az al-Kaidának tulajdonították.

Forrás: AFP/Philippe Desmazes
Katonák vigyáznak a dakarosokra AFP/Philippe Desmazes


Sri Lanka-i maraton, 2008

Sri Lankán a hagyományos maratonfutással akarták ünnepelni az újévet, amikor a startnál egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát. Meghalt 15 sportoló, több politikus és az atlétikai válogatott szövetségi kapitánya is, kilencvenen pedig komolyan megsérültek. A Sri Lanka-i kormány a Tamil Tiger elnevezésű szervezetnek tulajdonította a támadást.

Forrás: AFP/Ishara S. Kodikara
Sri Lankán katonai felügyelet alatt edzenek a krikettjátékosok AFP/Ishara S. Kodikara


Sri Lanka - Pakisztán, 2009

A pakisztáni krikettválogatott Sri Lankára tartott, amikor 12 maszkos fegyveres megtámadta a buszt a lahorei stadionnál. Rakétákat és gránátokat dobtak feléjük, nyolc ember meghalt (hat rendőr és két civil), kilencen pedig megsérültek (hat játékos, a csapatvezetőség két tagja és egy játékvezető). A támadást az al-Kaidának tulajdonították, de a szervezet nem vállalta magára. A pakisztáni kormány az esetet követően jelezte, hogy a válogatott a továbbiakban elnöki védelemben fog részesülni minden útja során.