Vágólapra másolva!

Négyszázan tekézhetnek a zalaegerszegi vb-n

Várhatóan 18 nemzet 400 játékosa érkezik a zalaegerszegi teke-világbajnokságra, amely "elvárható magyar éremesélyekkel" kezdődik a hétvégén. Simon Zoltán, a Magyar Teke Szövetség (MATESZ) elnöke elmondta, Magyarország több mint húsz év után rendez ismét vb-t.

"Remélem, a mostani esemény által ismét reflektorfénybe kerül ez a Magyarországon nagy hagyományokkal rendelkező sportág, aminek köszönhetően talán több támogatáshoz jutunk. Így új pályák létesülhetnek, illetve a régieket fejleszthetjük, hogy még többen megismerkedhessenek a tekével és még többen játszhassák" - mondta a sportvezető.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere kiemelte, a város Magyarországon a teke egyik fellegvárának számít, amit jól bizonyít, hogy idén a női és a férfi csapatbajnokságot is zalai klub nyerte. Hozzátette, az önkormányzat elkötelezettségét jelzi, hogy a város egyhangúlag 38 millió forintos támogatást szavazott meg a rendezvénynek.

A városi elöljáró szerint azért is sikeres lehet a vb-rendezés, mert Zalaegerszegen azzal egy időben, május 13. és 20. között kerül sor a 19. Egerszeg Fesztiválra, s a két esemény nagyban erősítheti egymást.

A szakmai elvárásokról Takács László MATESZ-alelnök, egyúttal a szervezőbizottság elnöke beszélt: szerinte a címvédő női csapatnak a sorsolást figyelembe véve nem okozhat gondot a négy közé jutás, míg a férfiaknál az elmúlt vb-n nem indult német csapatot kell legyőznie annak, aki a végső sikerre pályázik.

A résztvevő magyar játékosok nevében a világbajnok Nemes Attila mondott köszönetet azért, hogy lehetővé tették számukra: hazai közönség előtt bizonyíthassanak. Megjegyezte, bízik abban, hogy akár mindkét nemnél magyar aranyérem születik.

Egy német cég szállította Magyarországra a nyolcsávos pályát, amely 11 millió forintba került az Emberi Erőforrások Minisztériuma által is támogatott vb 65 milliós költségvetésből. A pályát a vb után Győrbe viszik, és ott létesül Magyarország első nyolcsávos pályája.

A vb pénteken a megnyitóval kezdődik majd szombattól jövő hét szerdáig a 18 éven aluliak küzdenek az érmekért. A felnőttek a csapat vb-n jövő hét szombattól veszik birtokukba a pályát, melyen május 23-ig a csoportmérkőzések zajlanak, aztán másnap a negyeddöntőt, május 25-én pedig az elődöntőt és a finálét rendezik meg. A szervezők az utolsó napokra telt házat, azaz mintegy ezer nézőt várnak, továbbá jelezték, a csarnok előterében kivetítőről is követni lehet majd a felnőttek versenyeit.