Vágólapra másolva!
Figyelmeztetésben részesítette plágiumügye miatt Schmitt Pált a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága, a magyar sportdiplomata azonban a NOB tagja marad. A vb csütörtökön, Szentpéterváron meghozott döntésével a szervezet etikai bizottságának ajánlását követte.

"Nagy öröm számomra, hogy most már minden fórumon megnyugtatóan lezárult a doktori címem körüli vitasorozat, és így visszanyertem NOB-tagságomat" - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, Magyarország korábbi köztársasági elnöke, aki 1983 óta tagja a NOB-nak, de tavaly, plágiumügye lezárultáig felfüggesztette tagságát a szervezetben.

Schmitt Pál hozzátette: megtiszteltetés volt, hogy a végrehajtó bizottság hosszasan méltatta érdemeit és a mozgalomért tett erőfeszítéseit. "Boldog vagyok, hogy a jövőben a NOB ülésein teljes jogú tagként vehetek részt, és szavazhatok a birkózás érdekében, illetve részt vehetek a NOB következő elnökének, illetve a 2020-as olimpiai játékok színhelyének megválasztásában is" - hangsúlyozta Schmitt Pál, s kiemelte azt is: jövőbeli célja, hogy a 30 éves NOB-tagsága alatt felhalmozott szaktudását és sportvezetői tapasztalatait megossza a fiatalokkal.

Fotó: Mudra László [origo]

A 71 éves, vívóként kétszeres olimpiai bajnok Schmitt Pál a jövőben lemond bizottsági munkájáról, így elveszti elnöki posztját a NOB sport és környezetvédelmi bizottságában.

"Ennek szellemében nagy örömmel és büszkeséggel adom át a stafétabotot a NOB sport és környezetvédelmi bizottsága leendő vezetőjének, hisz 18 éves irányításom alatt a környezetvédelem ügyét sikerült a Nemzetközi Olimpiai Mozgalom harmadik dimenziójává emelni, a sport és a kultúra mellett" - fogalmazott.

A Semmelweis Egyetem szenátusa tavaly március 29-én vonta vissza Schmitt Pál doktori címét, mivel doktori disszertációja szövegazonosságot mutatott más munkákkal.

Schmitt Pál, aki az ügy folyományaként, április 2-án lemondott köztársasági elnöki posztjáról, fellebbezett a döntés ellen, mert az egyetem eljárását etikátlannak és jogszerűtlennek nevezve úgy vélte, oklevelét csak a bíróság vonhatta volna vissza. Ezért felülbírálati kérelmet nyújtott be, és bírósági felülvizsgálatot is kért, előbbit az egyetem elutasította.