Vágólapra másolva!
Több mint tizenkét órás menetelés után magyar idő szerint vasárnap kora reggel feljutott a világ 13. legmagasabb hegycsúcsára, a 8035 méteres Gasherbrum II-re Varga Csaba nagyváradi hegymászó.

A csúcshódítás részleteiről Moys Zoltán, az expedíció magyarországi kapcsolattartója is csak hétfőn értesült, mivel Varga nem vitt magával műholdas telefont.

Varga Csaba szombaton késő este indult a hármas táborból a kínai-pakisztáni határon emelkedő hegy meghódítására és vasárnap magyar idő szerint reggel hét óra előtt pár perccel, tizenkét órás menetelés után jutott fel a csúcsra.

A Gasherbrum II elég nehéz csúcs, már az első szakaszon is vannak olyan gleccserek, amelyeken csak egy társsal összekötve juthat át az ember - mondta el a hegymászó a Moys Zoltánnal folytatott első telefonbeszélgetésében hétfőn.

"A csúcson olyan kábult voltam, azt sem tudtam, hol vagyok; olyan álomszerű volt az egész. Ott nem volt olyan megható érzés, ezt csak most kezdem érezni" - mondta Varga Csaba Moys Zoltánnak.

Varga hétfőn magyar idő szerint kora este, nagy hóviharban ért le az alaptáborba egy osztrák hegymászó társaságában. A hegymászó ezt megelőzően műholdas telefon híján napokig nem adott hírt magáról, ám - mint ahogy azt Moys Zoltán korábban elmondta - tőle ez megszokott, hiszen Csaba "magányos farkas", akinek a kommunikáció nem a legfontosabb dolog a hegymászáskor. Egy-egy korábbi expedícióján például előfordult, hogy egyáltalán nem adott hírt magáról.

Varga Csaba egy nemzetközi expedíció tagjaként, de egyedüli magyar állampolgárként vágott neki a Karakorum-hegységben lévő hegynek és a helyszínen csatlakozott egy csapathoz. A hegymászó a Duna Televízió Hazajáró című műsorának háttértámogatásával indult fel a hegyre.

A Gasherbrum II a Karakorum-hegység Baltoro-Mustagh-csoportjában álló harmadik legmagasabb csúcs, amely a Gasherbrum I-től északkeletre helyezkedik el. A két csúcsot a Gasherbrum-hágó (6600 m) választja el egymástól. A hegyet először 1956-ban egy osztrák expedíció három résztvevője, Sepp Larch, Hans Willenpart és az expedícióvezető Fritz Moravecz mászta meg.

A második alkalomra 16 évet várni kellett, akkor francia hegymászók jutottak fel. A hegy leggyorsabb megmászója a kazah Gyenyisz (Denis) Urubko volt, neki 2001-ben hét és fél órára volt szüksége, hogy az alaptáborból elérje a csúcsot. A magyarok közül a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció tagjai és Maku László hegymászó jutottak fel a Gasherbrum II-re.