Vágólapra másolva!
Eddig 21 aranyérmet nyert a magyar szervátültetettek válogatottja a Dél-afrikai Világjátékokon. Ezüstéremből négyet, bronzból pedig tizenkettőt szereztek a magyarok.

Szerdán a magyar csapat újabb tizenkét aranyéremmel, illetve további két ezüsttel és nyolc bronzéremmel gazdagodott. A Szervátültetettek Világjátékán a legtöbb versenyszámban korosztályosak a versenyek. Vannak, akik felnőtt korukban kezdenek el sportolni és versenyezni, miután új szervet kaptak. A fiatalabbak akár komoly eredményekkel is büszkélkedhetnek, vagy azok, akik betegségük előtt is sportoltak, és a transzplantáció után ismét visszatérhetnek a versenyszerű sportoláshoz.

A Világjátékokra is csak az utazhat, aki átesett a szigorú sportorvosi vizsgálton, illetve a játékok színhelyein folyamatos orvosi felügyeletet biztosítanak. A versenyzőknek nem csak az egészségüket, hanem a biztonságukat is figyelik a szervezők. Senkinek nem ajánlják, hogy este kimenjen a városba, bár ezt nappal sem tartják biztonságosnak a dél-afrikai városban. Rengeteg rendőrt látni arra, amerre a Világjátékok résztvevői laknak, illetve járnak.

Szerdán a magyar úszók parádéztak az uszodában, a versenyzők nagy örömére a Dél-Afrikában élő magyarok is kilátogattak a helyszínre. Aranyérmet nyert Berente Judit 100 m gyorsúszásban és 100 m mellúszásban, Medve Jánosné 100 mellen, Papp Károly 100 mellen és 50 háton szintén első lett. Gyurkó Alexandra 50 pillangóúszásban ezüstérmes lett. Bronzérmet vehetett át Gyurkó Alexandra 200 gyorson, Medve Jánosné 100 és 200 gyorson, Nádasdy József 100 mellen és 50 háton, Berente Judit 50 háton, illetve Kruzsó Zsolt 100 gyorson.

Nem messze az uszodától tartották a tollaslabda-bajnokságot, ahol szintén két magyar bajnokot avattak. Tilhof Ingrid két évvel ezelőtti világbajnoki ezüstérme miatt kiemelt volt, így csak három meccset kellett játszani, és könnyedén nyert. Jung Andrásné az ötödik világbajnoki címét szerezte meg, Ellenfele egy holland versenyző volt, aki szintén veretlenül jutott el a döntőig, itt azonban Jung kitűnő játékkal verte meg az ellenfelét.

Bowlingban a magyarok ismét hozták a formájukat, néhány nő még a férfiaknál is jobb eredményt ért el, így a bowlingcsapat is öt aranyat szerzett. A 18-29 éves női párosban Hasznos Szabina és Lukács Alajosné Edit lettek világbajnokok, míg a 30-49 éves korosztályban Kövér Hajnal és Lőrincné Halász Klára szereztek aranyat. A férfiaknál a 30-49 éves korosztályban Tóth Péter és Kóródi István bronzérmesek lettek. Az 50 év felettiek versenyében Lázár András és Szép Gyula szerezték meg a világbajnoki címet. Vegyes párosban, amelyet idén írtak ki először a magyarok, Lőrinczné Halász Klári és Lázás András a második helyen végeztek.