Vágólapra másolva!
Közel félszáz csapat mérkőzik meg egymással a Régi Sportok Olimpiáján vasárnap a horvátországi Brodjanciban. Augusztus 25-én 41. alkalommal rendezik meg a szlavóniai néphagyományokat felelevenítő vetélkedést, amely alkalmanként több ezer látogatót vonz az Eszék közeli faluba.

Az első népi sportolimpiát 1973-ban tartották meg Brodjanciban. Idén több mint ezren vetélkednek majd ostorcsattogtatásban, kőhajításban, patkódobásban, abroncsgördítésben, zsákban futásban, kötélhúzásban és egyéb, több mint kéttucatnyi versenyágban.

A rendezvény célja azoknak a több százéves ügyességi játékoknak az átörökítése az utókor számára, amelyeket egykoron leginkább nyájőrző pásztorok és szántó-vető emberek játszottak pihenésképpen, vagy gyermekeik űztek szórakozásból. Vásár- és ünnepnapokon a legények vetekedtek egymással az eladó sorban lévő lányok előtt fitogtatva erejüket, képességeiket.

A több korcsoportban megrendezett vetélkedőt néptáncegyüttesek és népdalénekesek fellépése, lakodalmi lovas fogatok felvonulása színesíti. A horvát idegenforgalmi hivatal szerint a gasztronómiai kínálatból elmaradhatatlan a nyárson sült ökör, a csobanacnak nevezett - gulyáshoz hasonló - bográcsos pásztoreledel, a halászlé és a csíptetős ponty.

A régi sportok olimpiája az elmúlt 40 év során összesen mintegy 44 ezer résztvevőt és több mint 400 ezer látogatót vonzott Brodjanciba, amely közigazgatásilag a termálfürdőjéről ismert Bizovachoz tartozik.

Tavaly magyarországi csapatok is részt vettek az olimpián. Idén magyarországi versenyzők nem nevezetek, a szervezők azonban a mostani rendezvényre is vendégül várják a hasonló hagyományokat ápoló Szigetvár, valamint a testvértelepülés, Bácsalmás képviselőit - tájékoztatott Veljko Gudelj, az olimpiai bizottság elnöke.