Vágólapra másolva!
Lázár Vilmos szinte példa nélküli fölénnyel nyerte meg a szombati maratonhajtást a szlovákiai Kistapolcsányban zajló kettesfogathajtó-világbajnokságon, ezáltal a díjhajtásban elért hatodik helyről átvette a vezetést összetettben, ráadásul a magyar csapat is élre állt.

A magyar szövetség elnökeként is tevékenykedő idősebb Lázár fivér a maratonpálya nyolc akadályából hatban bizonyult a leggyorsabbnak, így kétség sem férhetett sikeréhez, ráadásul a maradék kettőben is a negyedik legjobb időt érte el.

A hétszeres világbajnok klasszis hajtó elképesztő határozottsággal irányította fogatát, egyáltalán nem érződött a hangján, hogy idegesen hajszolná lovait, sokkal inkább nyugodt erélyességgel harsogta vezényszavait, miközben magyar szurkolók százai vándoroltak akadályról akadályra, hogy végig nyomon kövessék bravúros teljesítményét.

Öccse, a hatszoros vb-aranyérmes Lázár Zoltán is kiválóan hajtott, szinte minden akadályban a legjobb tízben volt, mígnem az általa egyik legnehezebbnek vélt hatosban beragadt. Rengeteg időt veszített ott, mire kikecmergett a pályából, amelyben végül csak a 65. időt érte el. Emiatt végül hatodikként zárta a számot, pedig enélkül kettős Lázár-vezetés lett volna összetettben, így viszont a díjhajtás után első, egyúttal címvédő Carola Diener a gyengébb maratonhajtása (16.) ellenére közéjük ékelődve második.

Lázár Vilmos valamivel kevesebb mint három ponttal előzi meg német riválisát összetettben, míg testvérét több mint hárommal, ami azért lényeges, mert a vasárnapi zárószámban, az akadályhajtásban egy verőhiba három hibapontot ér, azaz Lázárnak nem lesz hibázási lehetősége, amennyiben Diener hibátlanul hajt.

A csapatverseny eredményébe a három csapattag közül a két jobbik teljesítménye számít bele mindegyik számban, azaz a Lázár fivérek mostani remeklése elég volt ahhoz, hogy a magyarok megelőzzék a németeket, sőt a több mint négypontos előny azt jelenti, hogy a németeknek legalább két verőhibával kellene jobban teljesíteniük vasárnap, hogy visszaelőzzék a magyarokat.

A vb-újonc, csak egyéniben érdekelt Osztertág Márk egy jó átlagot hozott maratonhajtásban, így 15. lett ebben a számban, összetettben pedig két helyet előrelépve feljött a 10. pozícióba. A 23 éves hajtó - aki a négyesben csapatvilágbajnok Dobrovitz József unokaöccse - éppen azt a célt fogalmazta meg magának, hogy szeretne a legjobb tízben végezni. A nap egyetlen csalódása a harmadik csapattag Nagy Tibor szereplése volt, akinek elvileg ez a szám az erőssége, ennek ellenére mindössze 34. helyen zárt, így összetettben is visszacsúszott a 16. helyre.

A Fintha Gábor korábbi szövetségi kapitány által tervezett pálya igazolta hírét, rendkívül nehéznek bizonyult, amit az is jelez, hogy a díjhajtás után második ír Barry Capstick fogata például elszabadult az egyikben, így ő például kiesett.

Vasárnap 10 órától kezdődik az akadályhajtás, amelyben fordított sorrendben indulnak majd a versenyzők, azaz Lázár Vilmos lesz az utolsó hajtó.

Eredmények:
maratonhajtás:
1. Lázár Vilmos 78,22 hibapont
2. Harrie Verstappen (holland) 82,71
3. Jacek Kozlowski (lengyel) 83,55
...6. Lázár Zoltán 85,29
...15. Osztertág Márk 87,92
...34. Nagy Tibor 92,68

Állás a maratonhajtás után:
egyéni:
1. Lázár Vilmos 121,16 hibapont
2. Carola Diener (német) 123,85
3. Lázár Zoltán 124,78
...10. Osztertág Márk 136,30
...16. Nagy Tibor 140,04

csapat:
1. Magyarország (Lázár Vilmos, Lázár Zoltán, Nagy Tibor) 245,94 hibapont
2. Németország (Thorsten Zarembowicz, Carola Diener, Arndt Lorcher) 250,66
3. Ausztria (Georg Moser, Gerald Rossler, Isidor Weber) 272,80