Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint pénteken hajnalban a Super Bowl-győztes Baltimore Ravens a Peyton Manning által irányított Denver Broncos csapatával játszik, ezzel elkezdődik a tengerentúli amerikaifutball-bajnokság, az NFL 2013/2014-es szezonja. Azt szinte lehetetlen megjósolni, hogy melyik csapat ünnepelhet majd februárban a Vince Lombardi trófeával, így azt próbáltuk megnézni, hogy kikről szólhat az idei NFL-szezon.

1.Jay Cutler (Chicago Bears): A veterán irányítót 2008-ban még a Denver játékosaként beválasztották a Pro Bowlba, majd a Chicagóba igazolt, de a Bearsszel nem tudott komoly eredményt elérni. Marc Trestman edző érkezésével azonban sokkal több passzjáték várható a Chicagótól, így a 30 éves Cutler az idén bizonyíthatja, hogy több egy középszerű irányítónál.

2. Adrian Peterson (Minnesota Vikings): Az elmúlt szezon legértékesebb játékosának (MVP) megválasztott futó tavaly 2097 yardot futott (a legtöbbet a ligában) úgy, hogy sérülten kezdte az elmúlt szezont, nagy kérdés, hogy a műtött térde hogyan fogja bírni a terhelést. A Minnesotának nem szabad csak rá építeni a taktikát, hiszen az garantálható, hogy ha nagyrészt csak futójátékkal operálnak, akkor Peterson nem játssza végig a szezont. És hogy a liga MVP-je meg tudja-e ismételni a tavalyi teljesítményét? "Legalább 2500 yardot akarok futni, de ami ennél is fontosabb, hogy Super Bowlt akarok nyerni" - adott választ az ötszörös Pro Bowl-résztevő Peterson.

Petersont (jobbra) tavaly lehetetlen volt megállítani Forrás: AFP/Getty Images/Bob Levely

3. Wes Welker (Denver Broncos): Bár már 32 éves, de a szakértők szerint akár a legjobb szezonja is következhet. A New England Patriots színeiben háromszor (2007, 2009 és 2011) is a legtöbb elkapott yarddal zárta a szezont, igaz, egy bizonyos Tom Brady dobálta neki a labdákat. Sokkal rosszabb dolga nem lesz új csapatában, a Denver Broncosban sem, miután a liga valaha élt egyik legjobb irányítója, Peyton Manning tömheti őt passzokkal. Demaryius Thomas és Eric Decker személyében minőségi elkapótársai vannak (mindannyian átlagban 1000 yard fölött termelnek szezononként), így a Denvertől várhatóan főleg passzjátékot várhatunk az idén. Pénteken hajnalban máris láthatjuk, hogyan muzsikál a papíron félelmetes támadóalakzat.

4. J. J. Watt (Houston Texans): A Texans defensive endje tavaly 20,5-szer vitte földre az ellenfél irányítóját (sack), ez csupán kettővel kevesebb, mint Michael Strahan NFL-rekordja, ugyanakkor az elmúlt szezonban a legtöbb volt az NFL-ben, emellett a liga legjobb védőjátékosának is megválasztották Wattot. A 24 éves, 196 centi magas, 131 kilós focista ereje teljében van, így vélhetően az idén is képes lesz hasonló teljesítményre, amellyel a Houston is az Amerikai főcsoport (AFC) egyik esélyesévé léphet elő.

5. Robert Griffin III (Washington Redskins): A tavaly draftolt irányító érkezését nagy várakozás előzte meg, és fiatal kora ellenére gyakorlatilag egycsapásra a Redskins vezére tudott lenni, meg is választották a legjobb újonc támadójátékosnak. Griffin III azonban komoly térdsérülést szenvedett, meg kellett műteni (ki is hagyta az előszezont), így nagy kérdés, hogy mennyit vesztett egyik legnagyobb előnyéből, a mozgékonyságából. Ráadásul, ha nem tudja megvédeni megfelelően a támadófal, akkor egy-egy sacknél komoly veszélybe kerülhet a műtött térde.

Griffin nagy talány lesz az idén Forrás: AFP/Getty Images/Al Messerschmidt

6. C. J. Spiller (Buffalo Bills): Több szakértő is azt nyilatkozta, hogy Spiller szezonja lehet az idei. A 2010-ben draftolt focista az egyik legalulértékeltebb futó az NFL-ben, játékonként hat yardot tud, ez nagyjából ugyanaz az átlag, ami Peterson neve mellett is szerepel, de mivel Spillert keveset játszatta eddigi edzője, így "csak" 1244 yardig jutott az elmúlt szezonban. Doug Marrone személyében új edző érkezett a Billshez, a szakember pedig hajlandó a 26 éves futóra építeni a taktikát, így Spiller az idén elfoglalhatja megérdemelt helyét a legjobb running backek között.

7. Richard Sherman (Seattle Seahawks): Keveset beszélnek róla, pedig a liga egyik legjobb cornerbackje, aki tavaly az ellenfél passzaiból nyolcat húzott le, valamint háromszor labdavesztésre kényszerítette az emberét (fumble), ezzel a szezon egyik legjobbja volt ebben a mutatóban. Sherman remek szerelései a gyorsaságának és a pazar rugóinak köszönhetőek, korábban utánpótlás-válogatott atléta volt, 60 és 100 méteres síkfutásban, 110 méter gáton, valamint távol- és hármasugrásban is egyetemi bajnok volt, mielőtt amerikaifocistának állt volna. Védőtársával, Brandon Brownerrel a liga egyik legmagasabb és legatletikusabb cornerbackpárosát alkotják, amely a Seattle-nek akár Super Bowl-győzelmet is hozhat.

8. Colin Kaepernick (San Francisco): Tavaly ilyenkor a frissen draftolt Kaepernick a második számú irányító volt, a liga egyik legpontosabban passzoló játékosa, Alex Smith mögött nem sok lehetőséget kapott, egészen novemberig, amikor a St. Louis Rams ellen döntetlenre végződött meccsen Smith agyrázkódást szenvedett, és Kaepernick állt a helyére. Élni tudott a lehetőséggel, meccsről meccsre jobban játszott, és amikor Smith felépült, Jim Harbaugh nem ültette vissza a kispadra a fiatal irányítót, aki egészen a Super Bowlig vezette a csapatot. Most az első meccstől kezdve megkapja a lehetőséget, az egész taktika rá lett építve, Glenn Dorsey, Nnamdi Asomugha és Phil Dawson megszerzésével pedig csak erősödött a 49ers, így Kaepernicknek is könnyebb dolga lehet, mint az elmúlt szezonban volt.

Kaepernick kap egy egész idényt a bizonyításra Forrás: AFP/Getty Images/Ezra Shaw

9. Darrelle Revis (Tampay Bay Buccaneers): A liga egyik legjobb védőjének számít (2009-ben az Amerikai főcsoport legjobb védőjátékosa lett), négyszer választották be a Pro Bowlba, eddig egy csapatban, a New York Jetsben játszott, most váltott, és a Tampa Bayhez szerződött. Dashon Goldsonnal párban az egyik legkeményebb védelmet pattinthatják össze az NFL mezőnyében, a kérdés csupán annyi, hogy mennyire jött rendbe a sérült térde, amely miatt 2012-ben csupán két meccset tudott játszani. A Jetsnél lemondtak róla, a Buccaneers pedig bízott benne, és ha beválik a Tamba húzása, akkor nagyot szakíthat vele.

10. Andrew Luck (Indianapolis Colts): Minden kétséget kizáróan az egyik legnagyobb kérdés lesz az ő és a Colts szereplése. Peyton Manning távozásával az elsőként draftolt irányítóra kezdték el építeni az új franchise-t Indianapolisban. Luck a passzolt yardokat tekintve újonc csúcsot állított fel az NFL-ben (4374 yard), a rájátszásba is vezette az előtte pocsékul szereplő Coltsot, de rengeteg interceptiont (labdaeladás) is dobott (18-at), és nem volt elég touchdwonpassza sem. Ha ezekben a mutatókban sikerül javulnia (márpedig sikerülni fog, hiszen az utóbbi évtized egyik legtehetségesebb irányítójának tartják), valamint az aktív elkapók között a legtöbb elkapott yarddal rendelkező Reggie Wayne mellé még felnő egy-két ember a támadósorban, akkor sokáig menetelhet a Peyton Manning fénykorában szebb napokat is látott Indianapolis.

Luck hatalmas tehetség, de van még hova fejlődnie Forrás: AFP/Getty Images/Jeff Zelevansky

11. Lesean McCoy (Philadelphia Eagles): A liga egyik legjobb futója, aki két évvel ezelőtt megdöntötte az Eagles 1945 óta fennálló, egy szezonon belül elért touchdownok klubrekordját, összesen 20 TD-ig jutott, ebből 17-et futott. Tavaly ehhez képest csak öt TD szerénykedett a neve mellett, miután sérülések és betegségek miatt csupán tíz találkozón lépett pályára a szezonban. McCoy felépült, és bár az NFL-újonc edző, Chip Kelly az irányító Michael Vick mobilitására építi a taktikát, a futójáték is komoly szerepet kaphat, főleg ha a sérülékeny Vick beleszalad egy-egy nagyobb ütközésbe, és nem tudja maga megfutni a yardokat.

12. Elvis Dumervil (Baltimore Ravens): Miután a Super Bowl-győzelmet követően visszavonult a Baltimore élő legendája, Ray Lewis, valamint Ed Reed elhagyta a csapatot, és a Houston Texansba igazolt, kellett a helyükre igazolni egy rutinos, klasszis védőt. A haiti bevándorló családban felnőtt, kilenc tesvérrel bíró Dumervil tökéletes választásnak tűnik, még akkor is, ha nem lesz könnyű a legendás páros utódaként bizonyítani. A 29 éves, 118 kilós linebacker 2006 óta szerepel az NFL-ben, azóta csak a Denverben játszott, de a Super Bowl-győztes kedvéért most elhagyta a Broncost. Az elmúlt három szezonban átlagban 12,5 sacket mutatott be, amely az egyik legjobb szám a ligában. A Baltimore védelme eddig is félelmetes volt, és Dumervil érkezésével még erősödött is.

Dumervil (sárgában) a liga egyik legkeményebb védője Forrás: AFP/Getty Images/Doug Pensigner

13. Rob Gronkowski (New England Patriots): Sokan a liga legjobb tight endjének tartják, nem véletlenül. Még csak 24 éves, de a 120 kilós játékos 2011-ben (a második NFL-szezonjában) 18 touchdownt szerzett, ebből 17-et elkapással, ennyit egy szezonban sem előtte, sem azóta nem ért el egyetlen tight end sem. Az első három szezonjában 43 meccsen összesen 38 TD-t kapott el, ez magasan a legtöbb a tight endek között, a második csak 25-tel követi őt. Nagy kérdés azonban, hogy a rendkívül sérülékeny Gronkowski mennyire tudja majd az újonc elkapók mellett egyedül hozni a nehezebb meccseket, ugyanis a nyáron kétszer is meg kellett műteni, az alkarját és a hátát is megoperálták, ezért gyakorlatilag a teljes felkészülést kihagyta.

+1

Meskó Zoltán (Pittsburgh Steelers): Az erdélyi származású rúgójátékost 2011-ben még a liga második legjobb punterének választották meg, ugyanebben az évben Super Bowlt játszhatott a New England Patriotscal, amelynek vezetősége most úgy döntött, hogy nem tart rá igényt. Nem maradt sokáig cspaat nélkül Meskó, akire azonnal lecsapott a Pittsburgh Steelers. Meskó vasárnap a Tennessee Titans ellen mutatkozik be új csapatában.