Vágólapra másolva!
Hétfő óta mindenhol megint a New York Jets a téma? Elkezdődött az NFL-szezon, és egyre kínosabb, hogy nem tudni, Ed Reed hogy került a Houston Texansba. Egyáltalán mi az a Houston Texans? Válaszok az NFL égető kérdéseire kezdőknek és haladóknak az Origón.

Peyton Manning minden idők legjobb irányítója?
Ha elfogadjuk, hogy minden sportágnak az általános evolúciója az, hogy a jelenkor játékosai jobbak, mint a negyven évvel ezelőtti játékosok, akkor minden bizonnyal benne van a legjobb háromban. A Denver Broncosban irányító Manning a szezont nyitó meccsen 7 TD-passzt adott a Baltimore Ravens elleni, 49-27-es győzelemkor, amire 1969 óta nem volt példa, de jelenleg is vannak nála eredményesebb irányítók az NFL-ben. Azonban az ő nevükkel kapcsolatban ritkán sem merülnek föl a művész, vagy a professzor kifejezések.

Megnyerheti idén a Super Bowlt?
Manning már 37 éves, így a Broncos mindent vagy semmit szezon előtt áll. Ha nem sérül meg, akkor a rájátszásba a Wes Welker-Eric Decker-Demaryius Thomas elkapótrióval biztosan bejut. De ez már az a terep, ahol Manning inkább közepes, mint minden idők legjobbja.

Ki a jobb, Eli Manning vagy Peyton Manning?
Eli (jobbra) az eredményesebb, Peyton (balra) a jobb. Egymás ellen eddig 2-0 Peytonnak, de a hétvégén jön a harmadik Manning Bowl.

Eli Manning és Peyton Manning a New York Giants és az Indianapolis Colts találkozóján 2010-ben. Más főcsoportban játszanak, így ritkán találkoznak a pályán. Forrás: AFP/Getty/Andy Lyons

Mennyire fog hiányozni Wes Welker a New England Patriotsból?
Mindennél jobban. És nem csak ő, hanem a gyilkossággal vádolt, a csapatból kitett Aaron Hernandez, és a sérülések miatt rendszeresen hiányzó Rob Gronkowski is. Tom Brady sokszor lesz kénytelen tapasztalatlan játékosnak passzolni, a hétvégén ez is közrejátszott abban, hogy csak az utolsó pillanatban tudták megverni a Buffalo Billst.

Milyen gyakran dönt az utolsó pillanat az NFL-ben?
Minden héten többször. Az első forduló tizenhat meccséből tizenkettőn kevesebb, mint egy TD volt a különbség.

Danny Trevathan a legnagyobb lúzer?
Igen. Trevathan egy úgynevezett bubble-player, hol játszik, hol nem, de ha játszik, akkor is csak keveset. Élete első meccsén, amelyen kezdőként lépett pályára, interceptiont szerzett a Baltimore Ravens ellen, amit vissza is vitt az ellenfél célterületére, illetve vitt volna, ha nem dobja el egy yarddal a vonal előtt, hogy a labda ne zavarja az előre megkoreografált táncában. A szabad labdáért folyó küzdelemben Trevathan egyik csapattársa megsérült, a labda pedig a touchdown helyett maradt a címvédő Ravensnél.

Melyik meccs az NFL Fradi-Újpestje?
Minden csoportban vannak nagy rangadók, de ezek közül is kiemelkedik a Ravens-Steelers, a Bears-Packers vagy a Raiders-Chiefs. A csapatok közül csak az Oakland Raidersnek van európai sztenderdekhez mérhető tábora, így az erőszak ritka az NFL-pályákon, viszont cserébe a nézők sokszor a büféből nézik a meccseket. A Raiders szurkolóinak még a 80-as években egy Angliából Oaklandbe távozott Chelsea-huligán mutatta meg az alapokat a legenda szerint.

Milyen irányító Tim Tebow?
Számtalanszor bebizonyította, hogy dobni nem tud, de nyerni igen. Jelenleg nincs csapata, mert senki sem hiszi el, hogy nem csak a véletlennek köszönhette a korábbi sikereit, de az egész szezonban forogni fog a neve a középmezőnyig bezárólag, azoknál a csapatoknál, ahol kettőnél többször vesztettek egymás után. Tebow-t Amerika szülővárosában, Jacksonville-ben látnák a legszívesebben, de a Jaguarsnak nem kell az irányító.

Mi az a read-option?
Az egyetemről nemrég kijött irányítók játsszák. Amikor megkapják a labdát, akkor döntik el a védelem mozgása alapján, hogy passzolnak, futnak, vagy átadják a labdát a running backnek. A read-option irányítók, Russel Wilson (Seattle Seahawks), Robert Griffin III (Washington Redskins) és Colin Kaepernick (San Francisco 49ers) tavaly forradalmasították a játékot.

A read-option a szent grál?
A Super Bowlt eddig olyan irányítók nyerték, akik a zsebből passzolnak, és legfeljebb harmadik szándékból futnak. De Colin Kaepernick tavaly eljutott a döntőbe, ahol kikapott a nála sokkal kevesebbre taksált, a zsebből irányító, hozzá képest unalmas, Joe Flaccótól (Baltimore Ravens).

Melyik a legerősebb csoport?
Egyértelműen az NFC North. Itt van a liga legjobb futója (Adrian Peterson, Minnesota Vikings), a liga legjobb elkapója (Calvin Johnson, Detroit Lions), mégis általában a Green Bay Packers, vagy a Chicago Bears jut a rájátszásba. Vagy mindkettő.

Melyik a második legerősebb csoport?
Az első forduló előtt az AFC North lehetett volna az. Az elmúlt öt év mindegyikében ketten jutottak be a rájátszásba a négyfős csoportból, 2011-ben ráadásul hárman. A szezonnyitó fordulóban azonban a Baltimore Ravens, a Cleveland Browns, a Pittsburgh Steelers és Cincinnatti Bengals is kikapott.

És hogy került Ed Reed a Houston Texansba?
A bajnok Baltimore Ravensnél lejárt a szerződése, így free agent lett, és azt a csapatot választotta, ahol a legtöbb pénzt ígérték neki. Vele, és a visszavonuló Ray Lewissal a Ravens elvesztette az NFL legemblematikusabb védőpárosát, a csapat nagy verést is kapott az első héten. Ed Reed az első fordulóban sérülés miatt nem játszott.

Ed Reed sérülten került Houstonba. Az aktív játékosok közül neki van a legtöbb interceptionje. Forrás: AFP/Getty/Scott Halleran

Hányan jutnak be a rájátszásba?
Mindkét főcsoportból hatan, a négy csoportgyőztes, és a két legjobb mérleggel rendelkező csapat. Vagyis egy csoportból legfeljebb három csapat juthat be a rájátszásba, ennél tovább nincs.

Ki nyerheti meg még a Super Bowlt?
Az AFC a kevésbé mozgalmas főcsoport, a végelszámolásnál általában ott van Tom Brad és a New England Patriots, a csapat, ahol Peyton Manning játszik, és valaki az AFC North-ból. Hozzájuk idén is legfeljebb a Houston Texans érhet fel. Az NFC sokkal nyitottabb, nagy esélyes a San Francisco 49ers, valamint a Seattle Seahawks, de ők már az alapszakaszban is kétszer játszanak egymással. A Packers csoportjából is bárki odaérhet, ahogy az Atlanta-New Orleans duóból is. Az NFL-ben minden, és mindennek az ellenkezője is megtörténhet, de ami várható, az ez.

Mi a helyzet Meskó Zoltánnal?
Az erdélyi Meskó a Magyarországon nagyon népszerű New England Patriotsból a szintén nagyon népszerű Pittsburgh Steelersbe szerződött. Meskó punter, vagyis csak olyankor lép pályára, ha a támadás folytatása helyett a csapat úgy dönt, hogy visszarúgja az ellenfélnek a labdát. Szerepe elenyésző, de ha hibázik, mindenki ujjal mutogat rá. Meskó a punterek krémjéhez tartozik.

Meskó itt még a Patriots játékosaként puntol. Magas fizetése miatt távozhatott. Forrás: AFP/Getty/Jim Rogash

Mi az a fake punt?
Ritkán alkalmazott fegyver, negyedik kísérletnél fölmegy a speciális egység, hogy [Meskó Zoli] visszarúgja a labdát, de végül egy futással, vagy egy passzal megpróbálják megszerezni a hiányzó yardokat az újabb első kísérlethez. A fake punt a látványos bukások melegágya.

Mi az a safety, és milyen gyakran van?
Az előző szezon 256 meccsén összesen 13 safety volt, míg most az első fordulóban rögtön négy. A Steelers, a Jaguars, a Philadelphia Eagles és a New York Jets is ért el safetyt, aminek számtalan alesete van. Ha például Danny Trevathan tánca közben a Ravens játékos nem kiüti a labdát a pályáról, hanem megszerzi, majd szerelik, akkor safetyről beszélnénk. Az elmúlt évek leghíresebb safetyjét (videó itt) Tom Brady mutatta be a 46. Super Bowlon, amikor olyan helyre passzolt, ahol nem volt elkapója, hogy elkerülje az end zone-ban a sacket, ami szintén safetyt ér egyébként.