Vágólapra másolva!
Orosz oknyomozó újságírók arról számoltak be, hogy a 2014-es szocsi téli olimpián teljes körű lehallgatást és megfigyelést építenek ki az orosz hatóságok.

Andrej Szoldatov és Irina Borogan arról ír, az orosz megfigyelés olyan mértékű lesz, hogy az amerikai külügyminisztérium azt javasolta az amerikaiaknak, hagyják otthon az okostelefonjaikat és a laptopjaikat.

Az oroszok az olimpiák történetének legjobb kommunikációs rendszerét ígérték a februári játékokra, teljes 4G-s lefedettséggel és az egész Szocsira kiterjedő ingyenes wifivel.

A két újságíró azonban arra a megállapításra jutott, hogy az internet, a telefonok és a többi kommunikációs eszköz által egy olyan hálózat épül ki, mely teljes és akadálymentes hozzáférést biztosít a biztonsági erőknek.

Szoldatov a brit Telegraphnak elmondta, az orosz elhárítás egy olyan programot alkalmaz, mely automatikusan jelezni fog bizonyos szavak és szókapcsolatok elhangzása esetén. Az orosz újságíró minden idők legjobban megfigyelt és ellenőrzött olimpiájának nevezte Szocsit.