Társoldalunk:

Holtan találták meg a magyar bázisugrót

2013.10.09. 06:17

A veterán magyar szárnyasruhás ugró ejtőernyője technikai okok miatt nem nyílt ki. Kováts Viktor már 700-szor ugrott szárnyasruhával. Most a világbajnokságra készült Kínában.

Holtan találták meg Kínában Kováts Viktor extrémsportolót, a szárnyasruhás ugrás magyar nemzeti bajnokát, miután kedden egy sikertelen próbaugrás következtében a Hunan tartományi Tienmen-hegy völgyében lezuhant.

A holttestet egy száz méter magas sziklaszirt tövében találták meg a mentők szerda reggel - jelentette a Hszinhua hírügynökség. A magyar sportoló keresésére csaknem kétszáz tűzoltót és rendőrt mozgósítottak, akik reflektorok fénye mellett éjszaka is kutattak utána.

A veterán magyar szárnyasruhás ugró kedden negyedikként ugrott, és már kezdetben egy széllökés eltávolította tervezett útvonalától. Ejtőernyője - a szemtanúk elmondása szerint - technikai okok miatt nem nyílt ki.

Kováts Viktor magyar extrémsportoló (középen) a gyakorló ugrások előttForrás: MTI/Hszinhua/Sao Jing

Kováts Viktor a Csiangcsiacsie városhoz tartozó nemzeti parkban pénteken kezdődő világbajnokságra edzett 15 versenytársával együtt. A "madáremberek" 700 méter magas, meredek szikláról elrugaszkodva, speciális szárnyasuhájukkal siklanak a levegőben, mielőtt egy ejtőernyő segítségével földet érnek.

A nagykövetség folyamatosan kapcsolatban áll az illetékesekkel, és hamarosan leszállítják a holttestet a hegyről. Ez után fogják hivatalosan megállapítani a személyazonosságát, és veszik fel a kapcsolatot a családtagokkal.

A 32 éves magyar sportoló 1250 alkalommal hajtott végre ejtőernyős ugrást, és 250 bázisugrás volt mögötte. Szárnyasruhával (wingsuit) 700-szor ugrott. Kováts a szárnyasugrás háromszoros magyar bajnoka, a svájci Stechelbergben 2012-ben megrendezett ProBASEszárnyasugró bajnokságon a dobogó legfelső fokára állhatott. A 2. wingsuit-világbajnokságot október 11-13-án tartják azok között a különleges hegyek között, amelyek James Cameron Avatar című filmjében is feltűntek. Tavaly ugyanitt kilenc ország 15 sportolója mérte össze tudását.

Kováts Viktor próbaugráson a szárnyasruhás repülés világbajnokságán a Tienmen-hegy térségébenForrás: MTI/Hszinhua/Sao Jing

 A sportág nemzetközi szervezete a balesetet követően kiterjedt vizsgálattal akarja kideríteni, hogy mi vezethetett a tragédiához, és az eredménytől függően szükség esetén változtatásokat fognak kezdeményezni a verseny lebonyolításban.