Vágólapra másolva!
Megölték a tavalyi MVP kétéves kisfiát, húsevő baktérium támadta meg az egyik csapatot, Kansasban pedig világrekordot döntöttek a nézők. Válaszok az NFL égető kérdéseire az Origón, avagy ez történt az elmúlt egy hétben a tengerentúli amerikaifutball-bajnokságban. Hatodik rész.

Mi volt a hét sztorija az NFL-ben?

Adrian Peterson tragédiája. A Minnesota Vikings futójának – aki tavaly a liga legértékesebb játékosa lett (MVP) – megölték a kétéves fiát. Peterson nem volt már együtt a gyerek anyjával, akinek új barátja verte meg annyira a kisfiút, hogy belehalt a sérüléseibe, hiába szállították kórházba. A 27 éves férfit azonnal őrizetbe vették. „Csak annyit szeretnék mondani, hogy ez egy családi ügy, kérem, hogy hagyjanak magamra ezzel, és ne kérdezgessen róla. A hétvégén pedig játszani fogok” - mondta Peterson, aki valóban pályára lépett a Carolina Panthers elleni meccsen, de a running back csupán 62 yardot futott, a Minnesota pedig ki is kapott.

Peterson a tragédia ellenére pályára lépett a hétvégén Forrás: AFP/Getty Images/Andy Clayton

Sérülésveszélyes az amerikaifoci?

Igen. Annak ellenére is, hogy sokan csak a rögbi egy kislányosabb változatának tartják, mivel a játékosok tetőtől talpig védőfelszerelésben vannak. A legutóbbi fordulóban azonban bebizonyosodott, hogy amikor százkilós izomtömegek feszülnek egymásnak, akkor bújtathatják akármilyen páncélba vagy párnák közé a játékosokat, elkerülhetetlen a komolyabb sérülés. A hatodik fordulóban többen is hosszabb időre kidőltek, a Green Bay Packersnél például Randall Cobbnak eltört a szárkapocscsontja és James Jones is megsérült. Clay Matthews már korábban kidőlt, most pedig egy másik linebacker, Nick Perry is komoly sérülést szenvedett, miután eltörte a lábát. A Washington Redskinsnél Nick Sundberg és Bryan Kehl idénye is véget ért. A Minnesota Vikings sem számíthat már az idén Desmond Bishopra, aki keresztszalag-szakadást szenvedett, akárcsak a New York Jets futója, Mike Goodson, így ő sem léphet már pályára ebben a szezonban. A Dallas Cowboys egyik legjobbja, DeMarcus Ware combsérülés miatt körülbelül egy hónapig nem játszhat.

Egy ilyen ütközéshez nem árt a védőfelszerelés. A hatodik forduló legjobb gifjeit itt nézheti meg. Forrás: NBC

Mi az erősebb, a húsevő baktérium vagy egy NFL-csapat?

A hűsevő baktérium. A Tampa Bay Buccaneers csapatát még tavaly augusztusban támadta meg először a húsevő baktérium, akkor Carl Nicks kapott MRSA-fertőzést, aztán a liga egyik legjobb rúgóját, Lawrence Tynest is megtámadta a baktérium, később Johnthan Banks fertőződött meg, most pedig kiújul Carl Nicks fertőzése. A Tampa Bay eddig titkolta, de most elismerte, hogy MRSA-fertőzésről van szó, amiért kapott is hideget-meleget a médiától, hogy korábban nem szóltak, pedig tudtak róla. Fertőzésspecialistát hívtak a csapathoz, és vélhetően fertőtlenítik a klub központját, noha ezt egyszer már megtették augusztusban is. A Buccaneers 31-20-ra kikapott hazai pályán a Philadelphia Eagles-től, így továbbra is nyeretlen az idén.

Melyik volt a hatodik forduló legjobb pillanata?

Amikor a New Orleans elveszítette a veretlenségét. No nem azért, mert kikapott a Saints, hanem ahogy. Az első öt meccsét megnyerő Noe Orleans ezúttal is vezetett a New England otthonában, ám a Patriots öt másodperccel a vége előtt fordított, amikor Tom Brady pazar passzát Kenbrell Thompkins nem kevésbé pazar módon elkapta.

Maradt még hibátlan csapat az NFL-ben?

Igen, kettő. A Kansas City Chiefs és a Denver Broncos.

Örülnek Kansasban a százszázalékos mérlegnek?

Naná! A Chiefs egy olyan meccsen verte a vendég Oakland Raiderst 24-7-re, amelyen a közönség megdöntötte a szabadtéri sportesemények hangerejének világrekordját, a szurkolók a mérkőzés utolsó percében érték el a 137,5 decibelt. A korábbi rekordot is amerikaifoci-meccsen mérték, a Seattle Seahawks arénájában 136,6 decibellel morajlott a lelátó. A vendégek Oaklandet sokkolta az irtózatos hangerő, tizenegyszer kaptak büntetést késleltetésért, illetve korai játékindításért, mert nem hallották egymás utasításait. A rekordot hitelesítő Guinness-ellenőr, Philip Robertson így fogalmazott: "Brit vagyok, és imádom a Premier League-et, de el kell ismernem, hogy ez rendkívüli volt. Ez ellen nincs esélyük az angol szurkolóknak."

Segítettek a nyulak?

Igen is meg nem is. Travis Benjamin a Buffalo Bills ellen 79 yardos punt return touchdownt futott, akkor arról kérdezték, hogy mitől ilyen gyors. A Cleveland játékosa elmondta, hogy a felgyújtott cukornádból kiugró nyulakat kergette gyerekkorában. "Az volt a szokásunk, hogy kimentünk és nyulakat fogtunk. Volt olyan nap, amikor húszat is elkaptam. Ez nem olyan nagy ügy, ha tudod, hogy mit fognak csinálni, merre futnak" - nyilatkozta a Browns focistája. Benjamin a hétvégén is csapata legjobbja volt a futott yardokat tekintve (45 yard), de a Cleveland így is kikapott 31-17-re a vendég Detroit Lionstól.

Más állatok is szerepet kapnak az NFL-ben?

Igen. Kutyák. Ráadásul kisebb méretű, tacskók, akiknek a Clevbelenad legutóbbi hazai meccsén rendeztek a nagyszünetben futóversenyt.

Célfotó? Forrás: SB Nation

Van (sport)élet az NFL után?

Van. Hines Ward 14 szezont húzott le az NFL-ben, csak a Pittsburgh Steelers csapatában játszott, amellyel kétszer megnyerte a Super Bowlt, az egyik nagydöntő legértékesebb játékosának is megválasztották (MVP), és ő tartja a klubrekordot az elkapások számát, az elkapott yardokat és az elkapott touchdownokat tekintve is. Két éve vonult vissza, most pedig elindult egy ironman versenyen, ahol közel 4 kilométer úszott, 180 km-et kerékpározott, és lefutott egy maratont, ami több mint 42 km. „Egyszer megcsináltam, de soha többé” – mondta Ward, aki hollywoodi szuperprodukcióban is szerepelt már. A legutóbbi Batman-filmben mögötte robbantották fel a pályát: