Vágólapra másolva!
Hét év óta először az utolsó futam dönt a MotoGP világbajnoki címéről: vasárnap Valenciában már csak két versenyző, Jorge Lorenzo és Marc Márquez szerezheti meg a koronát.

Az utolsó futam előtt az újonc Márquez vezet a MotoGP-ben, 13 ponttal Lorenzo előtt. A húszéves hondás Kenny Roberts 1978-as győzelme óta az első újonc lehet, aki világbajnoki címet szerez. Szinte egész évben vezette a bajnokságot, fiatalos lendülete Valentino Rossit is lenyűgözte, ám ami fontosabb: többször a nagymenők elé repítette.

Lorenzo, a Yamaha kétszeres bajnoka, 26 évesen a legjobb korban van, mentálisan elképesztően erős - ezt már önmagában az is bizonyítja, hogy még van esélye a vb-címre, elvégre idény közben két kulcscsonttörése is volt, és már három futammal a sorozat vége előtt elbukhatta volna az esélyt.

Márquez világbajnok, ha...

• Az első négyben végez
• Legalább nyolcadik, Lorenzo legfeljebb második
• Legalább tizenkettedik, Lorenzo legfeljebb harmadik
• Legalább tizenötödik, Lorenzo legfeljebb negyedik
• Lorenzo nem végez az első négyben

Nézzük meg a két spanyolt fej-fej mellett, hogyan jutottak idáig a szezon végére!

Márquez pole, győzelem, dobogó egyenlege 8, 6, 15, Lorenzóé 4, 7, 13. A yamahás tehát eggyel több futamot nyert, és jóval több kört tett meg az élen (208 vs 82). Az egymás ellei csatáik közül azonban minden bizonnyal a jerezi a legemlékezetesebb, mikor Márquez az utolsó kanyarban előzte meg Lorenzót, egy igen kemény manőverrel.

Márquez és Lorenzo most még udvarias Forrás: AFP/Paul Crock

Érdekesen alakultak a bukások: Lorenzo kétszer is eltörte a kulcscsontját, a Német Nagydíjat ki is hagyta emiatt, ugyanakkor mindössze háromszor dobta el a vasat, míg Márquez 15-ször. Ezzel együtt az újonc csak Mugellóban esett ki a versenyből, többnyire az edzéseken feszítette túl a húrt.

Az eséseknek lehet szerepe: mikor utoljára az idényzáró döntött a vb-címről Valentino Rossi nyolc pont előnnyel érkezett Valenciába, de tőle szokatlan módon bukott, Nicky Hayden pedig egy harmadik hellyen elvitte a végső győzelmet.

Jól vagy? - kérdezhetné Lorenzo Forrás: AFP/Saeed Khan

Márquez jelenleg is egy bukásból lábadozik, pontosabban a nyakát fájlalja, igaz, már jóval kevésbé, mint a japáni esése utáni hetekben. A spanyolnak a fizikai fájdalom mellett némi lelki teherrel is szembe kell néznie, elvégre régóta vezeti a vébét, már két futammal ezelőtt is begyűjthette volna a címet, hogy minden idők legfiatalabb világbajnoka legyen.

Ugyanakkor tavaly, a Moto2-ben a rajtrács végéről nyert Valenciában, az élen végezve összetettben. "Nyilvánvalóan tudjuk, mi a tét, mégis úgy közelítjük meg ezt a futamot, mint az összes többit, vagyis keményen dolgozunk majd péntektől vasárnapig" - jelentette ki.

Lorenzónak nincs vesztenivalója, vert helyzetből jutott el idáig, és most sincs egészen a saját kezében a sorsa: ha Márquez az első négyben végez, akkor világbajnok, bármit is csinál Lorenzo.

A vébén még Márquez áll az élen, nem Lorenzo Forrás: AFP/Saeed Khan

Ha mégis összejön a bravúr, Lorenzo a tizedik háromszoros világbajnok lesz az elitben. "A legfontosabb, hogy még mindig versenyben vagyunk. Három futammal ezelőtt azt hittük, lemondhatunk a vébéről" - ismerte el 2010 és 2012 világbajnoka. "Valencia a hazai versenyem, izgalmas lesz, talán annyira, mint még soha."

Lorenzo a katari idénynyitón vezette utoljára a pontversenyt, a legutóbbi két GP-n pedig 30 pontot hozott Márquezen. A finálé előtti hangulatot remekül összefoglalta: "Megjósolhatatlan, mi minden történhet, főleg ha még az időjárás is olyan szeszélyes lesz, mint tavaly."

A Valenciai Nagydíj menetrendje

November 8., péntek:
09.55-10.40 - első szabadedzés
14.05-14.50 - második szabadedzés

November 9., szombat:
09.55-10.40 - harmadik szabadedzés
13.30-14.00 - negyedik szabadedzés
14.10-14.25 - első időmérő
14.35-14.50 - második időmérő

November 10., vasárnap:
09.40-10.00 - bemelegítés
14.00-tól - futam