Vágólapra másolva!
Hatalmas izgalmak után Maverick Vinales lett a gyorsaságimotoros-vb Moto3 kategóriájának világbajnoka. A királykategóriában, a MotoGP-ben kevesebb volt az izgalom, Jorge Lorenzo simán nyerte a Valenciai Nagydíjat, de az igazán boldog a harmadikként záró Marc Márquez lehetett, aki 20 évesen a kategória legfiatalabb világbajnoka lett.

Az évadzáró Valenciai Nagydíj előtt még három versenyzőnek is esélye volt a vb-címre, a pontversenyt Luis Salom vezette, de Vinales előtt kettő, Alex Rins előtt pedig csak öt pont volt az előnye.

Az időmérőn Rins, Salom, Vinales volt a sorrend, és a rajt után egyből az élre vágott ez a hármas. Az eddig nagyon megbízható Salom hibázott először, a harmadik helyen állt, amikor tíz körrel a vége előtt egy kanyarban kicsúszott, és bár folytatni tudta a versenyt, innentől nem lehetett esélye.

Az élen Rins és Vinales harcolt, hozzájuk pedig a német Jonas Folger is csatlakozott. A vb-cím az utolsó kanyarban dőlt el, úgy tűnt, Rins be tud vágni Vinales elé, de Vinales a kigyorsításnál egyből visszaelőzte ellenfelét, és ezzel megnyerte a futamot.

Ez volt az idei harmadik futamgyőzelme, és hogy mennyire kiegyensúlyozottan teljesített, azt mutatja, hogy Salom hét, Rins pedig hat sikerrel rendelkezett, mégis Vinales örülhetett a végén. Salom és Vinales jövőre is versenyezhetnek egymás ellen, mert mindketten egy kategóriával feljebb, a Moto2-ben folytatják.

A MotoGP-ben is az utolsó futamra maradt a döntés, a húszéves, újonc Marc Márquez tizenhárom ponttal vezetett a címvédő Jorge Lorenzo előtt. Márquez hat, az idényben két kulcscsonttörést is szenvedő Lorenzo hét futamot nyert a valenciai verseny előtt,és Márquez kényelmes helyzetben volt, mert elég volt negyedikként végeznie.

Ennek megfelelően nem is ment bele semmilyen kétes szituációba, hagyta, hogy az élen Pedrosa és Lorenzo előzgesse egymást. A yamahás végül le tudta rázni Pedrosát, és futamgyőzelemmel vigasztalta magát, Márquez pedig karrierje során talán most örült a legjobban a harmadik helynek.

A 20 éves hondás a királykategória legfiatalabb világbajnoka lett, és Kenny Roberts 1978-as sikere után az első újonc, aki egyből a csúcsra jutott.

Eredmények, MotoGP:
1. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) 46:10.302 perc
2. Dani Pedrosa (spanyol, Honda) 3.934 másodperc hátrány
3. Marc Márquez (spanyol, Honda) 7.357 mp h.

A pontverseny végeredménye (18 futam után): 1. Márquez 334 pont, 2. Lorenzo 330, 3. Pedrosa 300

Moto2:
1. Nicolas Terol (spanyol, Suter) 43.24.972 perc
2. Jordi Torres (spanyol, Suter) 4.047 másodperc h.
3. Johann Zarco (francia, Suter) 5.993 mp h.

A pontverseny végeredménye (17 futam után): 1. Pol Espargaro (spanyol, Kalex) 265 pont, 2. Scott Redding (brit, Honda) 225 pont, 3. Esteve Rabat (spanyol, Honda) 215

Moto3:
1. Maverick Vinales (spanyol, KTM) 40:12.463 perc
2. Jonas Folger (német, KTM) 0.186 másodperc hátrány
3. Alex Rins (spanyol, KTM) 0.187 mp h.

A pontverseny végeredménye (17 futam után): 1. Vinales 323 pont, 2. Rins 311, 3. Luis Salom (spanyol, KTM) 302