Vágólapra másolva!
Mindkét főcsoportban sűrűsödik a mezőny a rájátszást érő helyek körül, 400 nap után nyert otthon a Philadelphia Eagles, Cam Newton pedig kezdi beváltani a hozzá fűzött reményeket. Ez volt a tizenegyedik hét az NFL-ben.

Amikor márciusban az Egyesült Államok labdarúgó-válogatottja óriási hóviharban 1-0-ra legyőzte Costa Ricát, a vendégek edzője és játékosai panaszt tettek a FIFA-nál az embertelen körülmények miatt. Ekkor hangzott el az amerikai szövetség részéről az a kommentár, hogy egyszerűen nem lehetett elhalasztani a meccset, hiszen épp mostanában kezdték el komolyabban venni a sportágat a tengerentúlon. Ebből kiindulva nem meglepetés, hogy a hétvégén szóba sem jöhetett, hogy a Chicago Bears-Baltimore Ravens találkozót a Chicago környékén tomboló tornádók miatt ne rendezzék meg. A csapatok még szép időben kivonultak a pályára, majd az első negyed vége előtt kevéssel közel két órára felfügesztették a találkozót, a szrukolókat kiterelték a stadionból, amit hosszabbításban végül a Bears nyert meg. A meccs a szünet után már inkább hasonlított sárban verekedésre, mint az újkori amerikai futballra, egy kis ízelítőt nyújtva a régi idők focijából.

Forrás: AFP/Jonathan Daniel

Végigbírja a szezont Peyton Manning?
A Kansas City Chiefs elleni győzelem alkalmával mindkét bokáján nagy kötéssel játszott, és nagyon jól jönne neki, ha nem minden alapszakasz meccsen neki kéne kezdenie. Ebben segítheti a Denver Broncos éledező védelme, így nincs a támadókon túlzottan nagy nyomás, hogy meccsenként legalább 30 pontot kell szerezniük. Vasárnap este a Broncos a New England Patriotshoz látogat, Peyton Manning-Tom Brady ellen, az alapszakasz egyik csúcsmeccse lesz.

Rangadót bukott a hétvégén a Pats.
Szép csendben az egyik legjobb csapattá nőtte ki magát a Carolina Panthers. A Cam Newton vezette Panthers két hét alatt megverte a San Francisco 49erst, és a Patriotsot, és már hat meccs óta veretlenek. A találkozónak Steve Smith (Panthers) és Aqib Talib (Patriots) folyamatos kakaskodása adott keretet, miközben Cam Newton többször zseniális menekülésekkel tartotta életben csapata esélyeit. A meccs végül egy utolsó másodperces Tom Brady interceptionnel ért véget. A bírók először szabálytalanságot jeleztek a Panthers ellen, majd meggondolták magukat, Tom Brady erélyesen számon is kérte rajtuk a döntést.

Több mint 400 nap után nyert otthon a Philadelphia Eagles.
A Panthers mellett az Eagles az az NFC-csapat, amely rájátszás helyen áll, pedig október elején már temetni lehetett őket. A hétvégén azonban csoportrangadót nyertek a Washington Redskins ellen, 24-0-ra is vezettek, de végül csak a washingtoni irányító Robert Griffin III hibájának köszönhetően vezetik a csoportot 6-5-ös mérleggel, a Dallas Cowboys (5-5) és a négyszer zsinórban nyerő New York Giants előtt (4-6).

Közben az AFC-ben is megérkezett a rájátszáshelyek közelébe a Pittsburgh Steelers, Ben Roethlisberger mégis csapatot akar váltani. Miért?
Bár Big Ben folyamatosan tagadja, de nyílt titok, hogy nem tetszik neki a csapat támadósémája, ezért egy lehetséges trade lebegtetésével megpróbál nyomást helyezni a vezetőségre. Roethlisberger szintű irányítót ritkán eresztenek szélnek az NFL-ben, így valószínűleg nem ő, hanem a támadóedző, Todd Haley lesz az, aki távozni fog Pittsburghből.

Kik most a rájátszás-szereplők az AFC-ben?
A csoportgyőztesek, és a két legjobb mérleggel rendelkező csapat jut be a rájátszásba mindkét főcsoportból. Az AFC-ben gyakorlatilag már öt hely elkelt. Szinte biztosan ott lesz a Kansas, a Denver, csak az a kérdés, hogy melyikük lesz a csoportgyőztes, valamint az Indianapolis Colts, a New England Patriots és a Cincinnati Bengals. A hatodik helyért azonban két 5-5-ös mérleggel (Miami Dolphins, New York Jets), valamint hat 4-6-os mérleggel álló csapat folytat ádáz küzdelmet, valószínűleg az alapszakasz lefújásának pillanatáig.

Kik jutnának be a rájátszásba az NFC-ben, ha ma lenne vége a szezonnak?
Egyedül a 10-1-el álló Seattle Seahawks helye tűnik biztosnak, de az övé nagyon. A másik három csoportot jelenleg a Detroit Lions (6-4), a Philadelphia Eagles (6-5) és a New Orleans Saints (8-2) vezeti, de 7-3-mal áll a Saints csoportjában a Carolina Panthers, utána pedig jön három 6-4-es, és két 5-5-ös mérleggel álló csapat.

Lesz olyan csapat az NFC-ben, amely a mérlegével bejutna a rájátszásba az AFC-ből?
Szinte biztos.

Mi a gond a San Francisco 49ers passzjátékával?
A 49ers alapvetően egy futó csapat egy olyan irányítóval, Colin Kaepernickkel, aki maga is remekül fut, így eleve nem akarnak sokat passzolni. De a Kaepernick által kiosztott 11 TD-passz idén még így is kevés, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy mindössze két játékos kapott el TD-t idén. A 49ers kétszer vesztett zsinórban, és már nem csak rajtuk múlik a rájátszás.

Meddig húzza még Matt Schaub Houstonban?
A Texans hazai pályán megint kikapott, míg a korábbi kezdő irányítót becserélték a második félidőben. A csere tényét hangos füttykoncert fogadta, a nézők egy része pedig megindult hazafelé, Schaub hiába nyújtott hasonló teljesítményt, mint a helyét átvevő Case Keenum, ezt tőle már nem fogadják el Houstonban. Ráadásul a meccs végén látványosan veszekedett a kamerák előtt a csapat sztárjával, Andre Johnsonnal, ami főbenjáró bűnnek számít arrafelé.

Melyik meccset nézzem a hétvégén?
A héten vannak utoljára szabadnapos csapatok, és több alakulat is kiszállhat a playoffért folytatott küzdelemből. Vasárnap hét órától lesz Baltimore Ravens-New York Jets, Cleveland Browns-Pittsburgh Steelers, valamint Kansas City Chiefs-San Diego Chargers meccs is. Tíz órától a New York Giants-Dallas Cowboys ígérkezik a legjobb meccsnek, hétfőre virradóra pedig ott lesz a már emlegetett Patriots-Broncos. A hétfő esti rangadón a Redskins a 49erst fogadja.

http://www.origo.hu/sport/focivilag/20130323-elkepeszto-hovihar-tombolt-denverben.html