Vágólapra másolva!
Garmisch-Partenkirchenben, egy újévi síugrógálán tér vissza Eddie "a Sas" Edwards. A gloucestershire-i sportoló az 1988-as calgaryi téli olimpián tett szert szokatlan népszerűségre, ahol normál- és nagysáncon is simán utolsó lett, annyira rövideket és gyengéket ugrott.

Az egykori olimpikon bölcsen távol marad a versenyzéstől Dél-Németországban, helyette "előugró" lesz, aki csak előkészíti a pályát a többi résztvevőnek.

Azért a sportolást nem hanyagolta el, mint a BBC-nek elmondta: "Nagyon izgulok, mert most fittebb vagyok, mint húsz éve. Közel 18 év után először fogok ugrani 125 méteres sáncról."

Michael Edwards most 49 éves, Calgary után jogot tanult, majd előbb kőművesként, később motivációs előadóként dolgozott. És még mindig ugyanolyan fura szerzet, mint 25 éve Kanadában: "Mivel közben szemműtétem volt, most látom, merre haladok, ami okozhat gondokat, meglehet, így nem akarok majd lesiklani."

Eddie, a Sas - Ezt a mozgássort nem fogják tanítani Forrás: AFP/Georges Schneider

Edwards a jövő héten az ausztriai Seefeldben edz majd, ahol 60 és 125 méteres sáncokon gyűjthet önbizalmat.

"A családom bízik abban, hogy nem sodrom veszélybe magamat vakmerően, és tudom, mit csinálok" - magyarázta a sportember. "Mind reméljük, hogy egy darabban, sértetlenül jövök ki az egészből."

Februárban 5,6 millió néző látta Eddie-t, amint megnyeri az ITV hírességekkel készített, Splash! című műsorát, melynek a folytatását jövőre forgatják majd.

A legendás calgaryi ugrások egyike:

Edwards korábban nyári olimpiai részvétellel is kacérkodott, míg a téli olimpián olyanok szeretnék kipróbálni magukat, mint a török focista, Ilhan Mansiz, a hegedűművész Vanessa-Mae vagy a kenus olimpiai bajnok Pulai Imre.