Vágólapra másolva!
Visszaadta címeit Vitalij Klicsko. A nehézsúlyú legenda teljes erővel beveti magát az ukrán politikába.

Visszaadta címeit, és valószínűleg már sosem lép ringbe Vitalij Klicsko, akinek minden energiáját leköti az ukrán politika - írja a brit BBC. A Boksz Világtanács (WBC) 42 éves bajnokának a szervezet meghagyja a lehetőséget, hogy bármikor kihívhassa a WBC aktuális világbajnokát, de a politikussá avanzsáló Klicsko szerint erre semmi esély sincs.

"Most nem tudom elképzelni, hogy valaha újra bokszolni fogok. Ukrajnára koncentrálok, úgy érzem, hogy az embereknek szükségük van rám hazámban" - mondta Klicsko.

Az elmúlt hetekben többször is százezres tömeg tüntetett Kijevben, miután a kormány megszakította a tárgyalásokat az Európai Unióval Ukrajna és az EU társulásáról. Vitalij Klicsko EU-párti politikusként több tüntetésen is részt vett, és azt tervezi, hogy indul a 2015-ös választásokon.

Az ukrán ökölvívót a WBC hétfőn megfosztotta címétől, és Emeritus Champion, azaz tiszteletbeli vagy nyugalmazott bajnoki státuszba helyezte. Klicsko a döntést kommentálva megköszönte a szervezetnek az eddigi támogatást, valamint a türelmet, elvégre először november 30. volt a határidő, ameddig döntenie kellett a folytatásról.

Ukrajna, Kijev, tüntetés, Vitalij Klicsko beszédet mond a kijevi Függetlenség téren, 2013. december 8. Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Klicsko 47 profi meccséből 45-öt megnyert, ezek közül 41-et kiütéssel. Testvérével, a szintén világbajnok Vlagyimir Klicskóval, az elmúlt évtized legjelentősebb nehézsúlyú bokszólójának számított.