Tíz égető kérdés, amire választ várunk 2014-ben

Sport legek 2013-ban
Brazil's forward Neymar celebrates after scoring against Spain during their FIFA Confederations Cup Brazil 2013 final football match, at the Maracana Stadium in Rio de Janeiro on June 30, 2013. AFP PHOTO / VANDERLEI ALMEIDA
Vágólapra másolva!
Azt még a sportot kevésbé követők is tudják, hogy 2014-ben labdarúgó-világbjanokság és téli olimpia lesz, de a két nagy eseményen is kívül lesz élet a sportvilágban. Véget ér-e Vettel nagy sorozata? A Bayern lesz az első, aki megvédi a címét a BL-ben? Nyernek-e Görbiczék a Győrrel hazai közönség előtt? Többek között ezekre a kérdésekre várjuk a választ 2014-ben.

Megtörik-e az európai csapatok átka az amerikai kontinensen?

A korábbi tizenkilenc focivébé közül hetet rendeztek Észak-, Közép- vagy Dél-Amerikában, és érdekes módon egyet sem tudott megnyerni európai csapat, pedig öt alkalommal is döntőzhettek.

A huszadik vébét június 12. és július 13. között Brazíliában rendezik, és ha a legnagyobb esélyeseket akarjuk megnevezni, akkor az ötszörös világbajnok házigazda mellett a címvédő spanyol és a 2006 óta minden világeseményen dobogós német válogatottat mondanánk első körben, azaz jó esély van arra, hogy megszakad az átok.

A sorsolás láttán már most izgatottan várjuk az olyan finom falatokat, mint a spanyol-holland, az olasz-angol vagy a német-portugál csoportmeccs, miközben abban is bízunk, hogy nemcsak a szokásos arcoktól láthatunk majd varázslatos dolgokat, hanem feltűnnek majd olyan színes egyeniségek, mint a 90-es vébén Roger Milla.

Lesz-e balhé és hó Szocsiban?

A február hetedikén kezdődő téli olimpia előtt egyelőre több szó esik a politikai felhangokról, mint arról, ki nyeri majd a szokás szerint bivalyerős hokitornát. A francia és a német államfő már jelezte, hogy nem megy el az olimpiára, majd az amerikaiak is is bejelentették, hogy nem küldenek Szocsiba magas rangú kormányzati tisztségviselőt arra hivatkozva, hogy Oroszországban nem érvényesülnek maradéktalanul az emberi jogok, és negatív megkülönböztetés éri a homoszexualitásokat.

A politikai feszültségek mellett az is nagy kérdés, milyen lesz a hóhelyzet, Szocsi ugyanis a szubtrópusi régióban fekszik: itt lesz minden idők legmelegebb téli olimpiája, januárban és februárban ugyanis napközben 10 Celsius-fok az átlaghőmérséklet. Az oroszok igyekeztek felkészülni a legrosszabbra, és több száz hóágyút is készenlétbe helyeztek, valamint raktárakban tárolják az elmúlt években összegyűjtött több tonnányi havat arra az esetre, ha a síversenyeknél hiány lenne belőle.

A hokicsarnok az egyik legfontosabb helyszíne lesz az olimpiának, de a környéken még van mit csinálni Forrás: AFP/Jens Buttner

Hogy a szakmai dolgokról is beszéljünk, reménykedünk, hogy a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók hasonló bravúrra lesznek képesek, mint a 2006-ban, Torinóban, és nagyon várjuk, hogy megtudjuk, hogyan debütál majd a női siugrás a játékokon.

Megtöri-e a turbómotor Vettel egyeduralmát?

A 2014-es idény óriási változást hozhat a Forma-1-ben, a 2006 óta használt 2,4 literes V8-as szívómotorokat ugyanis felváltják a turbómotorok, ez pedig alaposan felforgathatja az erőviszonyokat. A Ferrari technikai igazgatója, Pat Fry a változásokról azt mondta, a versenyzőknek újra kell tanulniuk vezetni, a 2009-es világbajnok Jenson Button pedig attól tart, eleinte röhejesek lesznek a tesztek.

A technikai változtatások mellett újdonság lesz még, hogy bevezetik a büntetőpontokat, és ha egy versenyző tizenkettőt összegyűjt belőlük, akkor egy versenyről eltiltják, illetve az idény utolsó futama dupla pontokért zajlik majd, amivel azt szeretnék elérni, hogy az utolsó pillanatig nyitott maradjon a vébé.

A csapatoknál is nagy mozgás volt, Vettel, Button, Alonso és Grosjean is új csapattársat kapott, közülük a kétszeres világbajnok spanyolnak lesz a legnehezebb dolga, mivel a Ferrarihoz visszatérő Kimi Räikkönnel kell majd megküzdenie, aki a maranellóiak utolsó vb-címét szállította, még 2007-ben.

Kiket kapunk ellenfélnek a 2016-os foci-Eb-ért?

Csányi Sándor MLSZ-elnök alaposan meglepett mindenkit, amikor bejelentette, hogy nem külföldi edző, hanem Pintér Attila lesz a szövetségi kapitány. A Győrt bajnoki címig vezető edző számára adott a feladat, a 2016-os Eb-re ki kell vezetnie a válogatottat, és erre most minden eddiginél jobb az esély, mivel a mezőnyt 24 csapatosra bővítik, vagyis még a harmadik hely is pótselejtezőt jelent, úgyhogy jogosan merül fel, hogy mikor jussunk ki, ha nem most.

Igaz, azt is látni kell, hogy az amszterdami 8-1 viharai szép lassan elsimultak, és miközben boldog-boldogtalan elmondta, hogy mi minden rossz a magyar futballban, nagyon úgy tűnik, hogy Egervári Sándor lett az egyetlen áldozata a történelmi vereségnek. A szurkolói lélektan persze olyan, hogy egy-egy sorsolás után mindenki matekozik, hogyan lehetne odaérni a továbbjutást jelentő helyekre, és a február 23-i, nizzai sorsolás után kiderül, kiket lesz esélyünk megelőzni, és mely csapatok ellen kellene valami nagy durranás.

A többség külföldi várt, Pintér kinevezése 2013 egyik nagy meglepetése volt Fotó: Mudra László - Origo

Nekünk csak egy kérésünk lenne: a hollandokat és a svédeket annyiszor megkaptuk már - ráadásul egy 2-1-es győzelmet tudtunk csak felmutatni a sok vereség mellett -, szeretnénk most más nagycsapatokat megcsodálni.

Levegőbe dobálják-e Benedeket a Margitszigeten?

Július 13-a nemcsak a focivébé döntője miatt lesz fontos dátum, aznap kezdődik ugyanis 2014 egyik legrangosabb hazai eseménye, a budapesti vízilabda Európa-bajnokság. Magyarország negyedik alkalommal lesz házigazdája a póló-Eb-nek, nálunk rendezték az első tornát, még 1926-ban, amit meg is nyert a magyar csapat, majd ugyanígy tett 1958-ban is, a remek sorozat viszont megszakadt 2001-ben, amikor az olaszok legyőztek minket az elődöntőben, így végül bronzérmes lett a Sydneyben olimpiai aranyat nyerő társaság.

Benedek Tibor akkor még játékosként volt főszereplő, jelenleg már ő irányít a partról, és a debütálása remekül sikerült kapitányi szerepkörben, mivel a megfiatalított válogatott Barcelonában világbajnokságot nyert. Ilyen előzmények után a közvélemény és a szurkolók is valami hasonlóra számítanak hazai pályán, de a póló is olyan sportág, ahol az Eb mindig erősebb, mint a vébé, úgyhogy a magyarokon kívül legalább még öt csapat lesz, amely hasonlóan esélyes lesz az aranyra.

És ne feledkezzünk el a női csapatról sem, amely a legutóbi három nagy tornán egyaránt a négy közé jutott: a 2012-es Eb-n és a 2013-as vébén is bronzérmes lett, Londonban pedig negyedikként zárt.

Összejön-e a Bayernnek, amire eddig senki nem volt képes?

Amióta Bajnokok Ligájának hívják a legfontosabb európai kupasorozatot, azóta egyetlen csapat sem tudta megvédeni a címét, pedig próbálkozott már a Milan, a Juventus, a Real Madrid, a Barcelona, a Manchester United vagy a Bayern is. Jelenleg megint a bajorok őrzik a kupát, és elnézve az ősszel nyújtott teljesítményüket, nem kizárt, hogy még egy évre magunknál tartják, bár azt nagyjából sejteni lehetett, hogy a Bundesligát letarolják, és az sem rengette meg a futballvilágot, hogy a Manchester Cityt, a Viktoria Plzent és a CSZKA Moszkvát is megelőzték a csoportban.

A nyolcaddöntőben már lehetnek gondjaik, mert az Arsenalt már tavaly is csak idegenben lőtt góllal ejtették ki, és a mostani szezonban az angolok egy özilnyivel feltétlenül erősebbek, mint tavaly. A William Hill fogadóiroda a Bayern győzelmét adja a legkisebb odsszal (3,75), a favoritok képzeletbeli dobogóján pedig a Real Madrid (5,50) és a Barcelona (6,50) szerepel még, őket pedig a Dortmund, a Chelsea és a MU követi (11,00).

A Bayern megérdemelten lett a legjobbak legjobbika, kérdés, tud-e ismételni Forrás: AFP/Oliver Lang

Bár magyar csapat már augusztusban sem volt versenyben a BL-ben, de két honfitársunk, Szalai Ádám és Megyeri Balázs még érdekelt a nyolcaddöntőben, közülük a Schalke csatárának van több esélye, hogy az egyenes kieséses szakaszban szerepet kapjon, és ki tudja, lehet, éppen korábbi csapata, a Real ellen szerzi meg első igazi BL-gólját, a selejtezőben ugyanis már eredményes volt. A BL február 18-án indul újra.

Szereznek-e Eb-érmet a kéziválogattak?

Kézilabda Európa-bajnokságok foglalják keretbe a 2014-es évet, január 12-26 között a férfiak szerepelnek Dániában, december 7-21 között pedig a nők harcolnak a riválisokkal hazai pályán, ugyanis a horvátokkal közösen rendezzük az Eb-t.

A férfi válogatott brutálisan erős csoportba került: a 2013-as világbajnok spanyolok, a mumusnak számító izlandiak, akiket az olimpián drámai körülmények között sikerült legyőzni, valamint a szintén jó játékerőt képviselő norvégok szerepelnek velünk egy négyesben.

Mocsai Lajos vb-nyolcadik, olimpiai negyedik csapata a csoportból továbbjutásra mindenképpen esélyes, és a középdöntőben az A csoportból érkező dán, cseh, macedón/osztrák hármas ellen is eséllyel veszi fel a versenyt, a dánok ellen ráadásul a visszavágás is fűtheti a vb-negyeddöntőben elszenvedett vereség miatt. Az Eb-ken eddig az 1998-as hatodik hely a legjobb eredményt, ezt némi szerencsével felülmúlhatja a válogatott.

A decemberi női Eb meccsein a két horvát város, Varasd és Zágráb mellett Budapest, Debrecen és Győr osztozik, a döntőt pedig a Papp László Budapest Sportarénában rendezik. A szerbiai vébén nyolcadik helyen végző magyar csapat hazai pályán dobogóra esélyes, persze sok függ attól, hogy milyen sorsolást kap.

Csúcson tud-e maradni a legfiatalabb világbajnok?

Nehéz lett volna izgalmasabb forgatókönyvet írni annál, mint ahogyan a MotoGP-ben alakultak a dolgok idén, a gyorsaságimotoros-vb királykategóriájában ugyanis az utolsó futamon dőlt el, hogy kié lesz a trón.

A Valenciai Nagydíj előtt még két versenyző volt harcban a vb-címért, a húszéves, újonc Marc Márquez tizenhárom ponttal vezetett a címvédő Jorge Lorenzo előtt, és biztonsági motorozással harmadiknak ért célba, amivel a kategória legfiatalabb világbajnoka lett.

Márquez a MotoGP Vettelje lehet Forrás: AFP/Jaime Reina

Szokták mondani, hogy egy címet könnyebb megnyerni, mint megvédeni, és ezzel tavasztól Márquez is szembesülni fog, mert a többiek most már ismerik őt, és 2014-ben mindenki őt akarja majd megverni. Az idei szezonban két kulcscsonttörésen is áteső, de a világbajnoki címért így is az utolsó pillanatig harcban lévő Lorenzo a következő szezonban nem lehet még egyszer ennyire balszerencés, Dani Pedrosa 2013-ban is nagyon közel volt Márquezhez és Lorenzóhoz, és akkor még ott van a kilencszeres világbajnok Valentino Rossi, akit sosem szabad leírni.

Mire megy a legtöbbre hivatott utánpótlás-válogatott?

Július 19-én kezdődik az U19-es Európa-bajnokság, amelyen a nyolc csapat közül eddig egynek biztos a részvétele, a magyaré, amely az esemény házigazdája lesz. Mészöly Géza csapata győzött már Németország és Franciaország ellen is, 3-3-as döntetlent játszott a portugálokkal, és bár legutóbbi két meccsén a spanyoloktól és az angoloktól is kikapott 4-1-re, az edzőképzést irányító Szalai László is elismerte, az 1995-96-os korosztályban rengeteg a tehetség.

Mészöly csapatából négyen külföldön játszanak: Polgár Kristóf a Liverpoolban, Vida Krisztofer a Twentében, Forgács Dávid az Atalantában, Tamás Krisztián pedig a Milanban, míg Kalmár Zsolt (Győr) és Németh Márió (Haladás) már az NB I-ben is tapasztalatot szerzett.

Amennyiben a csapat továbbjut a csoportjából, akkor készülhet egy újabb nagy eseményre, mert az első hat helyezett automatikusan kvalifikálja magát a korosztályos vébére.

Megcsinálja-e a Veszprém? Lesz-e magyar győztese az első Final Fournak?

A Veszprém az utóbbi években rendre úgy futott neki a BL-nek, hogy akár a végső győzelemre is esélyes lehet, de az egyenes kieséses szakaszban mindig kifogott egy kőkemény ellenfelet, sorban a Barcelona, az Ademar Leon és a Kiel állította meg a magyar csapatot.

Nagy Lászlóék a BL-ben az ősszel hétből hetet nyertek a csoportban, az első helyhez még az is beleférne, ha a második Rhein Neckar Löwen otthonában kikapna a Veszprém. Az egyenes kieséses fázis viszont lutri, de ebben a csapatban van olyan potenciál, amely a Final Fourhoz elég lehet, akkor pedig már elérhető közelségbe kerülne a nagy cél.

Nagy László (jobbra) a Barcelonával kétszer is volt már BL-győztes, most a Veszprémmel készül hasonlóra Forrás: MTI/Illyés Tibor

A nőknél május 4-én a Papp László Budapest Sportarénában kerül sor az első Final Fourra, amelyben reményeink szerint ott lesz majd a címvédő Győr is. Görbiczék a csoportkört hatból hat győzelemmel abszolválták, a középdöntőben viszont igazi halálcsoportba kerültek, mert az idei döntőben legyőzött, 2011-ben aranyérmes norvég Larvikkal, továbbá a 2012-es elvesztett finálé győztesével, a montenegrói Buducnost Podgoricával, valamint az elmúlt idényben elődöntős, 2001-ben és 2003-ban győztes szlovén Krim Ljubljanával találkoznak majd.