Vágólapra másolva!
Tizennyolc csillagos tetoválás jelzi Csörgő Adrienn bal karján, hogy mennyi versenyen kellett részt vennie addig, amíg tavaly meg nem nyerte a WBPF szervezet világbajnoki címét Bangkokban a fitneszmodell és a testépítés között lévő athletic physique kategóriában. Karácsonykor ő is megeszi a nagymama bejglijét és a halászlét, de az Origónak részletesen elmondja, hogy év közben hogyan próbál egy maga alkotta egészséges étrendet követni, és arról is mesél, hogy egyszer a versenydiéta időszakában egy fánk látványától elsírta magát.

Honnan jött a beceneve?

Szeretem Audrey Hepburnt is, de a nevemet onnan kaptam, hogy egy barátnőm hároméves kislánya Ódlinak nevezett, ebből jött az Audrey. Már jó tíz éve így neveznek.

Milyen út vezetett a fitneszvilágbajnoki címig?

A sport mindig nagyon közel állt hozzám, először atletizáltam, majd 12 évig kézilabdáztam, aztán a gimnázium után kezdtem az aerobikkal foglalkozni, 2002-ben végeztem el a személyiedző-tanfolyamot. 2009-ben aztán – a példaképeimet, Toldi Zsuzsit és Pazsitka Tündit nézegetve - úgy döntöttem, hogy elindulok egy fitneszmodell-versenyen. Abszolút laikusként vágtam bele, hiszen teljesen más versenyzőként és edzőként a fitnesz, akkor még edzőm sem volt, vicces visszanézni azokat a fotókat, amelyeken pózoltam. 2010-ben értem el az első nagy eredményem, amikor fitnesz superbody bajnok lettem Magyarországon.

Én egy szárazabb típus vagyok testalkatra. (A képre kattintva galéria nyílik!) Fotó: Hajdú D. András - Origo

Hogyan lett fitneszmodellből a testépítés felé jóval közelebb álló athletic physique kategória képviselője?

2011-ben ekkor tájt már két kategória között voltam a testalkatomat illetően. Mondták, hogy a modell kategóriába nem fogok beleférni, mert túl izmos vagyok, az athletic physique vagy a body fitness kategóriában még voltak hiányosságaim, a fenék, a comb nem volt még annyira lepucolva. Ekkor nem is értem el nagy eredményeket, 2012-ben aztán egy másik szövetségnél Világkupa-ezüstérmet nyertem egy izmosabb, ún. fitneszdíva kategóriában.

Aztán jött a 2012-es Fitparádé, ahol hét indulóból csak hetedik lett. Mi történt?

Életem formájában voltam, de azt mondták, túl izmos vagyok. Hiába tökéletes valaki, ha egy adott kategória elvárásainak nem felel meg – eres volt a hasam, eres volt a karom -, lepontoztak, a hetedik hely pedig nagyon megviselt, padlóra kerültem, de voltak, akik segítettek kimászni a gödörből. Váltottam, és már nem kellett izgulnom, hogy ne legyek túl izmos, így 2012-ben a magyar bajnokságon már athletic physique-ben lettem ezüstérmes.

A WBPF világbajnokságán pedig a sok ezüst után sikerült az első helyen végeznie. Hogyan?

A versenyzők 99 százaléka önköltségből készül fel a vb-re, de azért tetszik ez a szövetség, mert náluk nincsen kizárólagosság, az ő versenyeiken kívül is bárhol lehet indulni. A Fitparádé után tényleg megfordult a fejemben, hogy abbahagyom, de rengeteg levelet és bátorítást kaptam, aztán – mint megtudtam - a magyar bajnoki ezüsttel jogot szereztem a bangkoki vb-n való indulásra, de csak pár hetem volt a felkészülésre. Dilemmáztam, aztán nekiestem a súlyoknak. A döntőben felejthetetlen volt, amikor megtudtam, hogy én nyertem, nincs olyan nap azóta, hogy ne jutna eszembe. Rengeteget köszönhetek az edzőmnek, Lantos Johnnynak, Buranits Ildikó európai WBPF-főtitkárnak, illetve az akkori páromnak.

A tetoválásnak még lesz valamilyen folytatása. (A képre kattintva galéria nyílik!) Fotó: Hajdú D. András - Origo

A vb-címet már senki nem veheti el öntől, ezért tetováltatta magára, hogy World Champion?

Hirtelen ötlet volt, de nem bánom, mert a védjegyemmé vált. Tizennyolc csillag látható, amely azt jelenti, hogy ennyi versenyen vettem részt, mire világbajnok lettem. A tetoválásnak még lesz valamilyen folytatása.

Milyen alakja volt kézilabdásként, aerobikedzőként?

Mindig a fenekem és a combom a gyengém, ha hízok, akkor oda hízok, ami nem is baj, mert ez a két testrész mutatja a nőies formát. A karom mindig jó erős volt, ezt az anyukámtól örököltem, apukámnak vékony lába és bokája van, szóval szerencsés vagyok, mert minden jóból belém csepegtettek egy-két jó dolgot.

Minden férfinak tetszik az ön alakja?

A jelenlegi formámra azt mondják, csajosabb, a lepucolt versenyformát inkább a sportolók ismerik el. Aki nem sportol, az is tisztelettel beszél rólam, de nekik jobban tetszenek a kerekebb idomok, amikor nem szikkadt, nem beesett az arcom sem. Nem tudom, hogy színpadra fogok-e még állni – azt mondom, ötven százalék, hogy igen -, most úgy érzem, hogy a célom a versenyidőszak és a mostani közötti állapot elérése.

Fitfightban az ellenfél helyett a zene üteme diktálja a ritmust. (A képre kattintva galéria nyílik!) Fotó: Hajdú D. András - Origo

Elvárja, hogy a párja is hasonlóan jó alakú legyen?

Nem a külső alapján választok. Legyen sportos, intelligens, de nem szeretnék testépítőt párnak - volt már, szerencsére barátok maradtunk -, mert az egy teljesen más világ. Nem azt nézem, mekkora bicepsze van, és az sem baj, ha van egy kis pocakja.

Ön honosította meg Magyarországon a fitfightot. Honnan jött az ötlet?

2003-ban Riminiben egy fitneszfesztiválom szerettem bele a küzdősportos fitneszbe, itthon elvégeztem az aero kickboxot, egyre több ilyen órát tartottam, aztán több küzdősportos - ju jitsu, kickbox, thaibox, tékvando - segítségével 2010-ben megalkottam a saját edzésmódszeremet. A fitfight ma már tanfolyamként felvehető az IWI nemzetközi fitnesz- és wellnessiskolában is. Aerobikos mozgáselem nincsen benne, kizárólag küzdősportokra épül, amit zenével ötvözünk. Nagyon jó zsírégető és stresszlevezető, az edzéseinkre, táborainkra küzdősportosok is szoktak jönni, mivel nagyon jó az állóképesség-feljesztő hatása is. Olyan ütés-rúgás-védés kombinációkat tartalmaz, amelyek a küzdőtéren is megállnák a helyüket – a különbség, hogy az ellenfél helyett a zene üteme diktálja a ritmust. De a táborokban néha egymás ellen is küzdenek a fitfighterek.

Sokakat érdekel, hogy mit eszik egy fitneszvilágbajnok. Gondolom, másképp étkezik versenyek előtt, másképp év közben, és másképp karácsonykor.

A karácsonyi időszakban nálam is jellemző a zabálás, hiszen ki az, aki egész évben diétázik? Én biztos, hogy nem, mert imádom a nagymamám bejglijét, szeretem a halászlét, szerintem ezeknek karácsonykor nem szabad ellenállni már csak az örömhormonok miatt sem. Év közben viszont igyekszem tisztán étkezni. Nem mondom, hogy ha nincs verseny, akkor nem eszem meg pár gombóc fagyit vagy egy finom süteményt, de nem napi szinten.

Karácsonykor felmegy pár kiló?

A versenyformám 58, most 64-65 vagyok, de két-három kiló nagyon hamar lemegy, rögtön elkezd laposodni a hasam, már attól is, ha van két stresszesebb napom. Aki nagyon belecsap karácsonykor az étkezésbe, annak utána érdemes egy két-háromnapos méregtelenítést alkalmaznia. Közben pedig jó arra figyelni, hogy ásványvizet – és ne cukros üdítőt - igyunk a nagyon zsíros ételek mellé, hogy legalább a folyadék pótolva legyen.

Milyen egy tiszta, azaz egészséges nap az ön szemszögéből év közben?

Reggel zabpehely laktózmentes tejjel, proteinturmixszal vagy natúr joghurttal összekeverve, teszek hozzá egy kis aszalt gyümölcsöt, vagy lehet a menü egy kiadós tojásrántotta zöldséggel, gombákkal ötvözve. Elengedhetetlen a tízórai, ami vagy egy gyümölcs, például zöldalma vagy ananász. Ebédre grillezett húsok, hal, köretnek jázmin- vagy barna rizs, illetve a párolt zöldség is tökéletes. Ha délután edzem, akkor előtte ehetek akár egy kis rizst is, utána egy proteinturmixot. Vacsorára pedig egy sovány túrót összekeverek proteinnel, vagy grillezett hús, tonhal salátával, párolt zöldséggel a menü, minden más köret nélkül. Étolaj helyett csak kókuszzsírral főzök és sütök, salátához olívaolajat használok.

Ezzel az étrenddel milyen célt tűzhetünk ki?

Fogyni lehet vele szépen, egy intenzív kardio- vagy súlyzós edzéssel együtt szépen átalakul az emberi test.

A versenyformám 58, most 64-65 vagyok. (A képre kattintva galéria nyílik!) Fotó: Hajdú D. András - Origo

A versenydiéta hogyan áll össze?

Tavaly decemberben volt a világbajnokság, előtte az első versenyemre október közepén került sor, erre a felkészülésemet augusztus közepén kezdtem el. A diéta eleinte nem drasztikus, de egyre inkább az, ahogyan közeledik a verseny. Nem áll sok mindenből, csirke, tonhal, esetleg az elején egy kis marha cukor- és fűszermentesen, minimálisan megsózva, amit - attól függően, hogy milyen formában vagyok - jázmin- és barnarizzsel kombinálok. Lenmagolaj, kókuszzsír, olívaolaj, illetve natúr pufirizs még megengedett az elején, zöldalma és ananász csak délelőtt.

Ilyenkor hányszor eszik naponta?

Én egyszer, de folyamatosan. Nekem nem jött be a sok versenyző által kedvelt kétóránkénti evés. A verseny előtti felkészülésben napi hat-hét étkezés az optimális, s azért nem lehet nagy szünet két étkezés között, mert akkor már az izomból indulna el a leépülés. Én egy nagy dobozba tettem bele a rizst és a csirkét, és folyamatosan ettem, amikor ürült a gyomrom, máris haraptam pár falatot. Nekem ez vált be.

Min kell még változtatni a verseny közeledtével?

Ez is emberfüggő. Én egy szárazabb típus vagyok testalkatra, ezért nekem nincsen szénhidrátmentes napom, amely hozná a félreevést, a rosszkedvet, ami megviseli az embereket. Ha pénteken van a verseny, akkor előtte nagyon sok vizet iszom hétfőn, kedden, szerdán, de csütörtökön már csökkentettem, a versenynapon pedig összesen három decit kortyolgatok csak. Hétfőn nagyon sok fehérjét ettem, kevesebb szénhidrátot, és ahogy jött a péntek, csökkentettem a fehérjét, és növeltem a szénhidrátadagot. Csütörtök éjjel Bangkokban kétóránként hívtam a szobapincért, hogy hozzon három tál rizst, és annyit ettem, amennyi belém fért (nevet). Az ilyen étkezés által élesebbek, szálkásabbak lesznek az izmok, jobban kijönnek a tónusok.

Mennyire nehéz időszak ez?

Voltak mélypontok, és a magánélet is megsínyli sajnos, a szüleim is arra kértek, hogy az utolsó egy hónapban inkább ne is látogassam őket. Az utolsó héten történt, hogy a boltban vettem a szokásos dolgokat - csirke, rizs, kígyóuborka -, és amikor megláttam egy fánkot, elsírtam magam. De ezen át kell jutni, agyban dől el minden.