Vágólapra másolva!
Az utolsó pillanatig kiélezett csatát hozott az NFL alapszakasza, Aaron Rodgers a semmiből tért vissza, de a San Diego Chargersnek még ennél is nagyobb szerencséje volt. Ez volt a 17. hét az NFL-ben, a hétvégén kezdődik a rájátszás.

Aaron Rodgers csak azért játszott a hétvégén, mert a Green Bay Packersnek még volt esélye a rájátszásra. Az NFL egyik legjobb irányítója a Chicago Bears ellen szenvedett kulcscsonttörést még november negyedikén, először még arról szóltak a hírek, hogy egy hónapon belül visszatérhet, de aztán csak az alapszakasz utolsó meccsén öltött újra mezt, ráadásul újra a Chicago Bears ellen. A tét hatalmas, aki nyer, bejut a rájátszásba, aki kikap, menthetetlenül kiesik.

Rodgers pedig két interceptionnel kezd, a Bears lerendezhetné a meccset többször is, de ahogy a szezon során annyiszor, most is dadogni kezd a védelem. Jarrett Boykin valószínűleg az év legkínosabb TD-jét szerzi a Bears ellen, hogy aztán az utolsó Packers drive-ban, a vendégek három negyedik kísérletet is megcsináljanak. A harmadikból ráadásul a szintén erre a meccsre visszatérő Randall Cobb 48 yardos TD-t szerez. Az ezerszer eltemetett Packers pedig 33-28-ra nyer, és 8-7-1-es mérleggel, csoportgyőztesként bejut a rájátszásba.

A Packersnél is valószínűtlenebb körülmények között érte meg a januárt a San Diego Chargers. Philip Riversék 5-7-es mérleggel álltak egy hónapja, négy győzelmet szereztek zsinórban, de a 9-7 kevés lett volna nekik, ha a Miami Dolphins és a bajnok Baltimore Ravens nem kap ki kétszer is az utolsó két fordulóban. A Dolphins és a Ravens is 8-6 után 8-8-as mérleggel zárt, bármelyikük 9-7-tel végez, bent van a rájátszásban a Chargers kárára.

A San Diego azonban így is majdnem kiesett, pedig a rájátszásba már bejutó Kansas City Chiefs a 22 kezdőjátékosából 20-at pihentetett. Nyolc másodperccel a vége előtt 24-24-es állásnál mezőnygólt rúghatott a Chiefs 41 yardról, ha bemegy a Dolphins, a Ravens és a Chargers is 8-8-as mérleggel végez, de a rájátszásba a szintén 8-8-as mérlegű, néhány órával korábban a Cleveland Borwnst megverő, Pittsburgh Steelers jutott volna be. Ryan Succop azonban elhibázta az egyszerűnek számító mezőnygólt, a hosszabbításban pedig nyert a San Diego egy fake punt után. Hogy még őrjítőbb legyen a helyzet a Steelers számára a mérkőzés után kiderült, hogy a Kansas elhibázott mezőnygóljánál szabálytalan alakzatban védekezett a Chargers, vagyis egy 5 yardos büntetés után 36 yardról újra próbálkozhatott volna Succop. A bírók sípja azonban néma maradt.

Hasonló volt a tét a Dallas Cowboys-Philadelphia Eagles találkozón, mint korábban a Chicago-Green Bay meccsen. A Győztes megnyeri a csoportot, a vesztes azonban biztosan nem jut be a rájátszásba. A Dallasnál Tony Romo hátműtéte után Kyle Orton irányított, nem is rosszul. 358 passzolt yard, 2 TD, 1 interception az utolsó drive-ig, ahol azonban újra eladta a labdát, és 24-22-ra nyert az Eagles.

A Philadelphia lesz a rájátszás egyik sötét lova. LeSean McCoy a liga egyik legjobbja, idén 1607 yardot futott, és van 539 yardnyi elkapása is. Az irányító Nick Foles pedig még a cserepadon kezdte az évet, összesen 10-szer volt kezdő az Eaglesben, de eddig 27 TD mellett csak 2 interceptiont dobott, és 119,2-es irányítómutatót produkált.

Kik lesznek még ott a rájátszásban?
Az AFC-ben a Denver Broncos (13-3) és a New England Patriots (12-4) a két kiemelt idén is. Denverben Peyton Manning minden idők legjobb szezonját produkálta irányítóként. 5447 yardot passzolt, 55 TD-t dobott, mindkettő rekordnak számít, irányítómutatója pedig 115,1 volt az egész szezonban. (Folesé ugye még ennél is jobb.)

A hétvégi wild card körben az Indianapolis Colts (11-5) a Kansas City Chiefset fogadja (11-5). A Chiefs pihentette a legjobbjait a Chargers ellen, miközben a 9-0-s szezonkezdet után az utolsó hét meccséből ötöt elveszített, így idegenben nem számít esélyesnek.

A Cincinnati Bengals zsinórban harmadszor jutott be a rájátszásba, ahol a San Diegóval találkoznak. A Bengals 1990 óta nem tudott meccset nyerni januárban, és most sincsenek kirobbanó formában. Az irányító, Andy Dalton a Ravens elleni utolsó meccsen 4 interceptiont dobott.

LaRoy Reynolds (Jacksonville Jaguars) sisak nélkül szerelt az Indianapolis Colts ellen. További gifek a 17. hétről itt.

Az NFC idén is erősebb volt
A másik főcsoportból a 10-6-os mérlegű Arizona Cardinals nem tudott bejutni a rájátszásba, míg az AFC-ben egy elhibázott mezőnygólon múlt, hogy a Steelers 8-8-cal nem ért oda egy wild card helyre. Az NFC két kiemeltje a Seattle Seahawks (13-3), és a Carolina Panthers (12-4), ők pihennek a hétvégén.

A wild card körben pedig az egyik meccsen a tavalyi döntőst, a San Francisco 49ers-t fogadja a Green Bay Packers. A találkozót Green Bayben rendezik, de míg a Green Bay épphogy befért a rájátszásba, a 49ers (12-4) az utolsó körig hajtott a kiemeléséért, így ők az esélyesebbek.

A másik meccsen a Philadelphia Eagleshöz (10-6) utazik a New Orleans Saints (11-5). A Saintsnek van az egyik leghalálosabb támadóalakulata az NFL-ben, de a meccset szabad téren rendezik, ahol a Drew Brees teljesítménye idén enyhén szólva is csak közepes volt.