Vágólapra másolva!
Andrew Luck hihetetlen szerencsével fordított a Kansas ellen, Colin Kaepernicket eddig lehetett visszafogni, Andy Dalton viszont újra betlizett a rájátszásban. Nyolc csapat maradt állva az NFL wild card köre után.

Lement az NFL wild card köre, három csoportgyőztes is kiesett, a küzdelem hétvégén már a kiemeltek bekapcsolódásával folytatódik. A négy meccsből kettőn is az utolsó másodpercek döntöttek, Indianapolisban minden idők második legnagyobb fordítását hajtotta végre a Colts.

Indianapolis Colts - Kansas City Chiefs 45-44

Az Indianapolis Coltsnak jól jött a szünet. 21 pontos hátrányban volt, az edzők átbeszélték a játékosokkal a változtatásokat, és bizakodtak benne hogy a Kansas City Chiefs nem lesz képes olyan szinten játszani az egész meccsen, ahogy azt az első félidőben tette. Aztán a második félidő első játékában az indianai Andrew Luck (vezetéknevének jelentése: szerencse) újabb interceptiont dobott, és pár perc múlva már 38-10-re vezetett a Chiefs. A józan ész azt diktálta, hogy nincs visszaút.

A Colts innentől minden mindegy alapon kezdett játszani, Luck pedig maga lett a veszedelem. A második félidőben négy TD-passzt adott, egy TD-t futott, miközben a sérülésektől tizedelt Chiefs-támadók képtelenek voltak birtokolni a labdát, többször is feleslegesen kértek időt, az első félidőben parádéző Alex Smith pedig magára maradva próbált küzdeni a feljavuló Colts-védőkkel.

Az irányító 45-44-es hátránynál, két perccel a vége előtt így is majdnem győzelemre vezette csapatát, passzával azonban az összesen 150 yardot és egy TD-t is elkapó Dwayne Bowe kilépett, így az őrült meccs utolsó két percében a Colts már csak lepörgette az órát.

Smith 4 TD-vel, 378 passzolt és 57 futott yarddal, valamint 119,1-es irányító mutatóval zárt - ilyen irányítóteljesítménnyel neheéz veszíteni, most mégis megtörtént, miután elfogytak a társak. A meccs elején szinte azonnal megsérült a csapat sztárfutója, Jamaal Charles, de később a két TD-ig jutó cseréje, Knile Davis is kiszállt, akárcsak az egy TD-t elkapó Donnie Avery.

A másik oldalon eközben T.Y. Hilton 224 yardot és 2 TD-t kapott el, Luck pedig az év egyik legszerencsésebb játékát mutatta be 41-31-es hátránynál, amikor a gólvonal közelében egy fumble után a labda csapattársa fejére, majd az ő kezébe pattant, amivel aztán az Indy irányítója beugrott a célterületre. Folytatás a New England Patriots ellen.

Philadelphia Eagles - New Orleans Saints 24-26

Eleinte minden úgy alakult, ahogy a Philadelphiánál eltervezték, mégis kikaptak. A meccset mínusz 5 fokban rendezték (de a hőérzet mínusz 10 fok volt), a havat letakarították a pályáról, az idegenben sokszor hibázó Drew Brees pedig az első félidőben két interceptiont dobott. A szünetre mégis csak 7-6-os előnnyel mehetett az Eagles, miután a Saints védői remekül kordában tartották a liga legjobb futóját, LeSean McCoyt (77 futott yard, 1 TD).

A harmadik negyed is a Saints szája íze szerint alakult, a Nick Foles vezette Eagles-támadók nem tudtak mit kezdeni a labdával, míg Brees magára talált, és előbb kiosztott egy TD-passzt Lance Moore-nak, majd pár perccel később újra TD-ig vezette a New Orleanst. Az összesen 97 yardig jutó, élete meccsét játszó Mark Ingram futott be a labdával az end zone-ba.

Ekkor már látszott, hogy bajban az Eagles, nem ment a futás és védekezés sem, azonban a negyedik negyedben az összességében jó számokat hozó, de visszafogott teljesítményt nyújtó Nick Foles (195 yard, 2 TD) Zach Ertznek kiosztott 3 yardos passza után újra a Philadelphia vezetett (24-23).

Kevesebb mint öt perc volt hátra, amikor Darren Sprolleshoz került a labda, az NFL egyik legkisebb játékosát pedig a félpálya közelében csak szabálytalanul tudták megállítani visszahordás közben, így már csak 20 yardot kellett megtennie a Saintsnek ahhoz, hogy mezőnygóltávolságba jusson.

Foles és a liga egyik legjobbjának számító támadóalakulat közben az oldavonalon túlról nézte, ahogy megy előre a New Orleans, és négy másodperccel a vége előtt Shayne Graham belövi a 32 yardos field goalt. A Saints 1965 óta nem nyert idegenben rájátszásmeccset, és a hétvégén Seattle-be látogat, ahol idén már egyszer 34-7-re kikapott a Seahawkstól. Ott sem lesz esélyes.

Cincinnati Bengals - San Diego Chargers 10-27

Andy Dalton újra bebizonyította, hogy nem ő a megoldás a Cincinnati Bengals gondjaira. A vörös irányító megint betlizett, így a Chargers úgy tudott nyerni idegenben, hogy Philip Riverséknek szinte semmit sem kellett kockáztatniuk. Dalton és a Bengals az elmúlt három év mindegyikében eljutott a rájátszásba, és mindháromszor sima vereséget szenvedett, ráadásul most otthon, ahol az idényben még hibátlan volt. Dalton eddig a rájátszásban karrierje során 1 TD-passzt adott 6 interception mellett, de ez a meccs nem csak rajta múlt.

7-7-es állásnál, az első félidő végén Giovani Bernard négy yardra a célterülettől ejtette ki a labdát egy remek Bengals-drive végén. A labda a Chargershez került, a Cincinnati pedig innentől elveszett csapat benyomását keltette.

A harmadik negyedben Dalton először egy futás után vesztette el a labdát, pedig nem ért hozzá senki - ritkán látható baki volt. A következő két drive-ban interceptiont dobott, elegendő lehetőséget adva a Chargersnek, hogy megnyugtató előnyre tegyen szert az esőben.

Dalton a földre vetette magát, de a labda egy Chargers-védőhöz pattant. Marvin Lewis vezetőedzővel eddig 0-5 a Bengals mérlege a rájátszásban. Forrás: AFP/Getty Images/John Grieshop

Míg a Bengalsnál azon gondolkodnak, hogy ki passzoljon a jövőben a liga egyik legjobbjának számító A.J. Greennek (most csak 34 elkapott yard), addig a Chargersnél kezd minden összeállni erre a playoffra. Öt meccset nyertek zsinórban, a védelem a ligalegjobbjává nőtte ki magát, és közel 200 yardot futottak a Bengals ellen. Ugyanez lehetne a recept a hét végén a Denver Broncos othonában. A Chargers és a Broncos csoportriválisok, így ez már a harmadik meccsük lesz idén, eddig 1-1 a mérleg.

Green Bay Packers - San Francisco 49ers 20-23

Ezekre a meccsekre tartogatták Colin Kaepernicket. A San Francisco 49ers irányítója a benne lévő potenciálhoz képest szinte alig futott az alapszakaszban (összesen 524 yard 16 meccsen), most azonban 98 yardot tett meg labdával a kézben a Green Bay Packers ellen, újra a tavalyi önmagát idézve, amikor tarthatatlan volt a rájátszásban (264 futott yard 3 meccsen).

A Green Bay mínusz 15 fokos hidegben (a hőérzet mínusz 22 fok volt), de havazás nélkül fogadta a 49erst, és mint a rossz időben oly sokszor, most is a futójáték dominált. Kaepernick néhány nagy megindulását leszámítva jól kontrollálta a játékot a Packers, pechjükre Eddie Lacy (81 futott yard) sem okozott komoly gondot a San Francisco védőinek. Közben a 49ers pass rusha folyamatosan vegzálta Aaron Rodgerst, aki csak 177 yardig és 1 TD-ig jutott, miközben a másik oldalon a hosszabb sérülés után visszatérő Michael Crabtree egyedül 125 yardot kapott el.

A negyedik negyedre 13-10-es San Francisco-vezetéssel fordultak a felek, de John Kuhn révén fordított a Packers, majd két perc múlva Vernon Davis TD-jével válaszolt a 49ers. Jött Aaron Rodgers, és bár a Green Bay végül megtorpant a San Francisco 6 yardosán, a mezőnygóllal így is egyenlített a Packers.

Öt perc volt hátra, amikor Kaepernick és a 49ers támadói visszatértek a pályára, úgy, hogy egy hosszú drive a végén field goallal a győzelmüket jelenthette. Egy perccel a vége előtt 3. és 8-nál Kaepernicknek muszáj volt first downt szerezni, hogy folytatódjon a drive, Kaepernick pedig futott, pont annyit, hogy a 49ers mezőnygóltávolságba jusson. Az utolsó másodpercekben pedig Phil Dawson 33 yardról nem hibázott.

A hétvégén a San Francisco a Carolina Panthers otthonában lép pályára, Cam Newton és Colin Kaepernick találkozója lesz a következő kör csúcsmeccse.