Társoldalunk:

Elhunyt Gyarmati Olga olimpia bajnok

2014.01.11. 09:17

Hosszú, súlyos betegség után 89 éves korában elhunyt Gyarmati Olga olimpiai bajnok távolugró. Haláláról Hámori Jenő, a New Orleansban élő olimpiai bajnok kardvívó tájékoztatta az Olimpiai Bajnokok Klubját.

A Magyar Olimpiai Bizottság honlapja azt írja, Gyarmati tavaly október végén hunyt el, de mivel teljesen elvonulva, szinte remetei magányban élt, a halálának híre akkor nem jutott el Magyarországra. Hámori a halálhíre után megpróbált hivatalos részleteket megtudni az olimpiai bajnoknőről, de nem járt eredménnyel, csak a szomorú hírről tájékoztatta  az Olimpiai Bajnokok Klubját. 

Gyarmati Olga az 1948-as londoni ötkarikás játékokon győzött, ezzel a magyar női atlétika második olimpiai aranyérmét szerezte meg. Főiskolai világbajnokságokon kétszer diadalmaskodott, sokoldalúságát mutatja, hogy távolugrás mellett magasugrásban, gátfutásban, valamint 100 és 200 méteres síkfutásban is nyert magyar bajnokságot.

Indult az 1952-es és az 1956-os olimpián is, Melbourne-ből nem tért haza, Angliában telepedett le. Később az Egyesült Államokba költözött, s a Massachusetts állam északi részén található Orange városában élt, Greenfieldben hunyt el.