Egy város történetét már átírta, most a sajátja jön

Amerikai foci, NFL
DENVER, CO - JANUARY 19: Peyton Manning #18 of the Denver Broncos celebrates after they defeated the New England Patriots 26 to 16 during the AFC Championship game at Sports Authority Field at Mile High on January 19, 2014 in Denver, Colorado. Jamie Squire/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Peyton Manning 16 éve az NFL egyik legjobb irányítója, hétfőre virradóra mégis csupán a második Super Bowlját nyerheti meg. Indianapolis királya lehetett volna, de ő inkább egész Amerikát vette célba, és szinte sikeresebb lett a pályán kívül, mint irányítóként. Ki ez a fickó, és miért tesz meg mindent egy utolsó nagy győzelemért?

Az indianai állami múzeum kurátora nem kertelt, amikor pár éve megkérdezték tőle, mit jelent az államnak Peyton Manning: "nélküle nem őriznénk a múzeumban a Super Bowl mását. Mint ahogy nem épült volna új stadion sem Indianapolisban. Sőt, a Colts valószínűleg már Los Angelesben lenne, ha nincs Peyton".

Indianapolis egyike azon amerikai metropoliszoknak, amelyek a sporton keresztül igyekeztek megtalálni az identitásukat. A helyi legenda szerint a hetvenes években még kedvelt időtöltésnek számított az utcai galambvadászat a belvárosban, miközben már bontogatta a szárnyait az NBA-ben szereplő Indiana Pacers. A kosárlabda népszerűsége azonban ezekben az években meg sem közelítette az Indianapolis 500 autóversenyét, Amerikai futballról pedig még szó sem volt.

Manning egy Miami Dolphins elleni vesztes meccsen még 1999-ben. Forrás: AFP/John Ruthroff

Aztán 1984-ben a Baltimore Colts áttette a székhelyét Indianapolisba, és megszületett az Indianapolis Colts. Peyton Manning ekkor még csak hatéves volt, és éppen Minnesotában élt, ahol az apja, Archie Manning a Vikingsnál vezetett le. A Coltsnál a költözés után nehéz évek következtek, 1995-ig (Manning ekkor kezdte az egyetemet) nem is tudtak meccset nyerni rájátszásban, az 1998-as draftnak pedig úgy vághattak neki, hogy a gyenge szereplésük miatt övék volt az első választás joga.

Leaf egy tróger, próbáljuk meg Archie fiát

A Colts éppen új vezetést kapott, és mint ilyenkor gyakran lenni szokott, az új emberek új irányítóval képzelték el a jövőt. Sokáig úgy tűnt, hogy Ryan Leaf lesz a kiválasztott, de Leaf elszabotálta a tárgyalásokat a Coltsszal, mert sokkal szívesebben költözött volna a nagyobb perspektívákkal csábító San Diegóba, így került csak a képbe Manning.

Nem tartották különösebben tehetségesnek, egyesek szerint ha nem a legendás Archie fia, szóba sem jöhetett volna, hogy az első körben válassza valamelyik csapat. Lassú volt, nem volt elég erős a karja, és nem nyert semmi fontosat egyetemi karrierje során. De azért benne volt a lehetőség. A Colts kockáztatott, és nyert, bár a jackpot nem lett az övé.

Egy Tom Brady (jobbra) felett aratott ritka győzelem alkalmával még a Colts játékosaként 2009-ben. Forrás: AFP/Getty Images/Jamie Squire

Manning első szezonjában csak három meccset nyert, de több újoncrekordot is megdöntött (míg Leaf közben hatalmasat bukott a Chargersnél). A következő évtől pedig már jöttek a győzelmek is. A Colts 1999 és 2011 között egy év kivételével mindig bejutott a rájátszásba, Manning pedig olyan hatással volt az NFL-re, mint előtte kevesen.

Amikor a csúcson volt, a közvetlen riválisok úgy alakították a draftjukat, hogy elsőként azt nézték, kivel lehetne megállítani őt. Négyszer volt a liga MVP-je (az idén meglehet az ötödik), és akkora befolyása volt az NFL-ben, hogy amikor az öccsét, Eli Manninget draftolta a Coltsszal egy konferenciában szereplő San Diego Chargers, el tudta érni, hogy Elinek ne kelljen a Chargersban játszani, hanem a csapat cserélje el az NFC-be tartozó New York Giantsszel.

Az alapszakasz után elfogyott a tudomány

Peytont Manninget a legjobbnak tartották - csakhogy a nagy meccsek előtt mindenki a vereségére fogadott. A csapat az alapszakaszban nem ismert kegyelmet, de ha a rájátszásban jött a hideg vagy Tom Brady, akkor összeesett. Hétszer is a rájátszás első körében búcsúzott. Az AFC-t meghatározó Brady-Manning párharc első hat meccsét Brady nyerte, és három Super Bowlt szerzett a New England Patriotsszal, míg Manning csak egyet a Coltsszal. (Eközben a New York Giants - Eli Manninggel a soraiban -, a Baltimore Ravens és a Pittsburgh Steelers is nyert két Super Bowlt.)

Manning, bár a magánéletben sótlannak hatott, nagy hatással volt Amerikára. Számtalan reklámban és tévéműsorban szerepelt, volt hogy kifigurázta önmagát, vagy az öccsével közösen táncolt. A cégek vagyonokat fizettek, és fizetnek még mindig a vele forgatott másodpercekért. Annyira népszerű, hogy egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy egyszer politika pályára lépjen. Többször is nyíltan támogatta pénzzel a republikánus pártot.

Indianapolis csodálta Peyton Manninget mint játékost, de alig ismerte mint magánembert. Ma több száz Peyton nevű kisfiú rohangál a város játszóterein, Manning mégis inkább Amerika hőse volt, mint Indianapolisé. Miután a 2011-es szezont a negyedik nyakműtétje után teljesen kihagyta, nem okozott komoly felfordulást a városban, hogy a csapat kidobta a már 35 éves, a visszavonulás szélén álló irányítót. Manning jó volt, de a Colts immár Super Bowlokat akart nyerni, és a vezetők úgy gondolták, Peyton már nem fog többet.

Kicsit gyengébb, kicsit lassabb, de a Broncosé

Pár napja Eli Manning azt mondta, két éve nem gondolta volna, hogy Peyton újra játszani fog. "Kimentünk a kertbe, és csak ívelten tudott 15 yardot dobni. Akkor biztos voltam benne, hogy vége a karrierjének” - mondta. Így gondolta ezt a Colts és más csapatok is. A Denver Broncos, amikor 2012-ben szerződtette, csak egy, a csapatra nézve nagyon előnyös megállapodást volt hajlandó kötni vele. Vagyis nem bízott benne senki.

Ennek ellenére Manning már tavaly is a liga legjobbjai közé tartozott, de a kezdetektől őt kísérő problémák súlyosbodtak. Lassú volt, és a karja sem volt elég erős. A rájátszás első meccsén a Denver Broncos hazai pályán kikapott a későbbi bajnok Baltimore Ravenstől, Manning pedig a hidegben egyáltalán nem játszott jól.

Manning (18) bemelegítés közben a New England Patriots ellen Forrás: AFP/Getty Images/Kevin C. Cox

Aztán az idei szezonban, könnyen lehet, hogy számára az utolsóban, újra vezéregyéniség lett. Rögtön az első meccsen 7 TD-passzt adott a Ravens ellen, és tartani is tudta a saját tempóját. 5477 yardot (új NFL-rekord) és 55 TD-t passzolt (szintén rekord) az alapszakasz 16 meccsén, a Broncos pedig első kiemeltként ment a rájátszásba. Az őt Andrew Luckra cserélő Indianapolis Colts pedig megmaradt olyannak, amilyen Peyton Manning idején volt. A csoportját uralja, de a rájátszásban már kevés, főként azért, mert az irányítója nem képes a legjobbját nyújtani a legnagyobb meccseken.

Denver Broncos - Seattle Seahawks, hétfő 0:30.

Két olyan csapat csap össze a 48. Super Bowlban, amelynek nincs nagy tapasztalata az ilyen csatákban. A Seahawks mindössze a második döntőjére készül, eddig egy veresége van 2005-ből, míg a Broncosnak ez a hetedik Super Bowlja lesz, de csak két győzelme van eddig. A Seahawks keretében egyáltalán nincs olyan játékos, aki pályára lépett volna már Super Bowlon.

Ettől még igaz, hogy a liga legjobbjai csapnak össze: az alapszakaszban a Broncos offense volt a liga legeredményesebbje, és a Seahawks defense engedte a legkevesebb pontot. Ráadásul a Seattle védői éppen a passz elleni védekezésben kiemelkedőek. A Broncosnak négy olyan elkapója is van, aki 10 TD-t, vagy többet kapott el az alapszakaszban, de a Seahawksban játszik a liga legjobb cornerbackje, Richard Sherman, aki az elmúlt két évben 16 interceptiont szerzett.

Marshawn Lynch a Super Bowlt felvezető egyik sajtótájékoztatón. Egész évben alig állt szóba az újságírókkal, most hat percig hajlandó volt rá. Forrás: AFP/Getty Images/Jeff Zelevansky

A Seattle támadói és a Broncos védői is a liga középmezőnyébe tartoznak a statisztikák alapján. A Seahawks remekül fut, elsősorban Marshawn Lynchnek köszönhetően, aki két, egyaránt 100 futott yard fölötti teljesítménnyel melegített a Super Bowlra a rájátszásban. Valószínűsíthető, hogy Lynchet most sem lehet majd megállítani, inkább az a kérdés, hogy a másodéves irányító, Russell Wilson és a Seattle gyengébbnek mondható elkapógárdája mennyire fogja tudni tartani a Peyton Manning által diktált iramot. Vagy, hogy egyáltalán Manning képes lesz-e bármilyen iramot diktálni.

A meccs alakulásába beleszólhat az időjárás is, miután először rendeznek hidegben szabadtéri Super Bowlt. New Yorkban a meccs időpontjában nulla fok körüli idő várható.

Tipp: Egy lassú, kevés pontot hozó meccsre kell törekednie a Seahawksnak, hogy legyen esélye, de Peyton Manning most annyira egyben van, hogy egy havazásra is szükségük lenne. Nyer a Broncos.