Vágólapra másolva!
Peyton Manning nehezen feldolgozható kudarcról és keserű piruláról beszél a vasárnapi Super Bowl-döntő után - a Denver irányítója nem tudta hozni magát az idény legfontosabb meccsén, így továbbra is csak egy Super Bowl-győzelme van. A diadalittas Seattle viszont máris címvédésre készül.

Óriási fölénnyel, 43-8-ra nyerte meg vasárnap a Seattle Seahawks a 48. Super Bowlt a Denver Broncos ellen. Pedig a Denvert a döntő előtt sokkal esélyesebbnek tartották, a felvezetés szinte másról sem szólt, mint arról, hogy Peyton Manning mikor nyerje meg a második Super Bowlját, ha nem most. Ehhez képest a Broncos már 12 másodperc után hátrányba került, és attól fova csak futott az eredmény után.

A meccs elején elkövetett hibáért a Denver centere, Manny Ramirez magára vállalta a felelősséget, a Seattle-szurkolók által keltett hatalmas hangzavarban ugyanis megzavarodott, és túl korán dobta oda a labdát Manningnak. "Olyan volt, mintha hallottam volna, hogy szólt, ezért indítottam el a labdát. Teljesen sokkolt az eset, az ember nem is számít rá, hogy ilyen történik" - mondta Ramirez.

Nagyot betlizett Manning is, az első félidőben két labdát is eladott, és a Seattle mindkettő után touchdownt ért el. Az egyiket Malcolm Smith hordta vissza a célterületre, a másiknál pedig a támadássorozat végén Marshawn Lynch volt a befejezőember.

Minden Manning arcára van írva Forrás: AFP/Getty Images/Kevin C. Cox

"Tudtuk, hogy gyorsak lesznek, és rajtunk múlik majd, hogy ezt megoldjuk, de nem sikerült. Nagyon nagy csalódás, hogy így ért véget a szezon, de nincs mit tenni, le kell nyelni ezt a keserű pirulát, még ha nehéz is feldolgozni egy ilyen kudarcot" - nyilatkozta szomorúan Manning. A 37 éves irányító az idény legjobbja lett, a legtöbb passzolt yard és a legtöbb TD-passz rekordját is megdöntötte, de a habot nem sikerült ráfújnia a tortára.

John Fox, a Denver edzője a döntő előtt azt mondta, hogy a sztároknak a bajnoki címről döntő meccsen kell jól játszaniuk. Manningnek ez most nem sikerült, és már nem először. Hiába a liga legjobbja, ha az igazán fontos mérkőzéseken ezt nem tudja kidomborítani - erre számos példát láthattunk korábban, amikor még az Indianpolis irányítója volt. Ha csak a rájátszást nézzük, Manningnek negatív a mérlege - 11 győzelem, 12 vereség -, és a három Super Bowlja közül is csak egyet nyert meg, a mostani meccsen pedig 73,5-es passer ratinggel zárt, miközben a Seattle másodéves irányítója, Russell Wilson 123,1-gyel, és nulla eladott labdával.

Nem csak Manning vallott kudarcot, hanem a Denver támadófala is. Korábban alig engedte az irányító közelébe az ellenfeleket, de a félelmetes Seattle-defense most végig nyomás alatt tudta tartani őt. Az ezúttal mindössze 8 pontot összekaparó Denver az egész szezonban nem zárt húsz pont alatt. Sőt, a denveri Manning-éra 35 meccséből korábban hét zárult vereséggel, és ezek közül egy sem volt tíz pontnál nagyobb különbségű. "Teljes csőd volt. Azért fáj, mert annál sokkal jobbak vagyunk, mint amit most mutattunk" - sopánkodott Chris Clark, a Broncos egyik védője.

Pedig a denveriek nagyon várták, hogy ünnepelhessenek. Brandon Gruenbergernél kevés elhivatottabb Denver-drukker van, ő ugyanis a texasi McAllen városából tizennyolc órát autózott, hogy Denverben a többi szurkolóval együtt nézze a nagy meccset. "Minden alkalommal megnézem a csapatot, de ez a mostani meccs egyszerűen lehangoló volt. De ettől még ugyanúgy szeretem a Broncost" - mondta Gruenberger, aki a Denver összes hazai meccse előtt bevállalja a hosszú autókázást.

A Seattle hihetetlenül simán nyerte meg a döntőt Forrás: AFP/Getty Images/Jonathan Ferrey

Miközben Denver gyászos hangulatban emészti a blamát, Seattle ünnepel, és a tulajdonos már a jövőt tervezi. "Olyan ember vagyok, aki megrögzötten a hogyan továbbon gondolkodik, úgyhogy már azon tanakodtam John Schneider ügyvezetővel, hogyan tudunk ott maradni a csúcson" - nyilatkozta a Seahawks tulajdonosa, a Microsoft-társalapító Paul Allen a csapat öltözőjében a győzelem után. A cornerback Richard Sherman is hasonló témában elmélkedett, amikor feltette a kérdést, hogy innen van-e még feljebb. "Úgy értem, az ember az NFL-ben nem nagyon érhet el annál többet, hogy megnyeri a Super Bowlt. De meg tudjuk csinálni újra".

Ha azt nézzük, hogy a kulcsemberek közül az irányító Russell Wilson, a döntő legjobbjának választott Malcolm Smith, a safety Kam Chancellor, az elkapó Percy Harvin és Doug Baldwin sem idősebb 27 évnél, akkor tényleg jó esély van arra, hogy a Seattle évekig uralja a ligát. 1993 óta mindössze három csapat volt, amely képes volt a címvédésre, a Dallas (93, 94), a Denver (98, 99) és a New England (2004, 2005), nem lesz tehát könnyű feladata a Seahawksnak.