A magyarok elleni mérlegnek örülnek a görögök

EB selejtező, labdarúgó európa bajnokság, Victor Piturca, magyar válogatott, EB 16, magyar válogatott, román válogatott
Victor Piturca, coach of Romania's football team gestures during a presser in Mogosoaia training center on November 18, 2013 one day ahead of FIFA world cup 2014 play-off against Greece. AFP PHOTO DANIEL MIHAILESCU
Vágólapra másolva!
Szinte minden csoportellenfelünk elégedett a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőinek sorsolásával. A román szövetség legesélyesebb elnökjelöltje, Gheorghe Popescu már a kapitányváltást sem tartja szükségesnek.

A magyar válogatottnak nincs miért panaszkodnia a 2016-os Európa-bajnokság hétvégi selejtezője miatt, a kalapok többségéből olyan riválist kapott, amelynél jóval nehezebb is juthatott volna. A csoportellenfelek is örvendeznek, és nemcsak a magyaroknak.

Görögország

"Nem a legjobb, de lehetett volna rosszabb is” – mondta Fernando Santos szövetségi kapitány az Ekathimerini.com angol nyelvű görög oldal beszámolója szerint. "Természetesen úgy vélem, hogy tovább fogunk lépni a csoportból, de ez nem jelenti azt, hogy könnyű dolgunk lesz. Fej fej melletti versenyfutásra számítok, mert kiegyensúlyozottak az erőviszonyok" - tette hozzá.

Derűlátóbban nyilatkozott Kosztasz Kacuranisz, a válogatott csapatkapitánya, aki az utolsó nemzetközi tornájára készül. "Jó sorsolást kaptunk, de ezt a pályán kell nyomatékosítanunk. Bár a csoportban nincs kiemelkedő favorit, a riválisok veszélyesek lehetnek. Ugyanakkor az is igaz: tapasztalt csapat vagyunk, megoldottunk már ennél nehezebb feladatokat is. Ha minden rendben megy, ott leszünk Franciaországban, és én is szépen búcsúzhatok a nagy tornáktól” – idézte a középpályást az UEFA hivatalos oldala.

Fernando Santos örvendezik Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A Sentragoal.gr görög sportoldal a románokat tartja a legnehezebb ellenfélnek, és kiemeli, hogy a magyarokkal szemben általában jó eredményeket ér el a válogatott. A Sentragoal azért is bizakodó, mert Észak-Írországgal és a Feröer-szigetekkel is találkoztak a közelmúltban, és sikerrel vették az összecsapásokat. A görögök egyébként 2004-es győzelmük után 2008-ban és 2012-ben is Eb-résztvevők voltak, mindkét alkalommal a legjobb nyolc között estek ki.

Románia

A románok legutóbb 2000-ben, Jenei Imre vezetésével jutottak ki az Eb-re, és akkor csak a legjobb nyolc között estek ki egy kőkemény csoportkört követően. Most is továbbjutásra készülnek. Victor Piturca szövetségi kapitány szerint Magyarországnak erős csapata van, és megérdemelten került a második kalapba, de a Romániát az idei vb-től elütő görögöket tartja a legerősebbnek.

"Nem szeretnék bosszúról beszélni, egész más lesz a csoportban találkozni a görögökkel, mint a pótselejtezőn. Ki kellett volna harcolunk a világbajnoki szereplést, és így, hogy nem sikerült, muszáj ott lennünk az Eb-n. A görögök mellett a magyaroknak is erős csapatuk van, legutóbb csak nagy szerencsével egyenlítettünk ellenük Budapesten. Megérdemelték, hogy elérjék a második kalapot. De nemcsak ellenük kell jól teljesítenünk, a többi ellenfelünket sem becsülhetjük le.”

Victor Piturca Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A román sajtó abszolút derűlátó, és tökéletesen elégedett a sorsolással - tudtuk meg Boros Miklós kolozsvári sportújságírótól. "A román újságok kötelező továbbjutásról írnak, nagyon felszabadult és optimista hangulatban tálalták a sorsolást. Egyedül a mindig óvatos Piturca nyilatkozik megfontoltan" - mondta.

Március 5-én új elnököt választ a román szövetség. Eddigi vezetője, Mircea Sandu 1990 óta tölti be hivatalát, de nem jelölteti magát a következő ciklusra. A poszt első számú várományosa a Barcelona egykori klasszisa, Gheorghe Popescu. Ő korábban többször is úgy nyilatkozott, hogy megválasztása esetén új szövetségi kapitánnyal képzeli el a folytatást, de a sorsolás után meggondolta magát. "Ennek hátterében az állhat, hogy Piturca szerződése 2016-ig szól, és a kirúgása esetén nagyságrendileg félmillió eurós lelépési díjat kellene neki fizetni. Popescu a kedvező sorsolás tükrében valószínűleg úgy ítéli meg, hogy ezt a feladatot a jelenlegi kapitánnyal is meg tudják oldani” – mondta az Origónak Boros Miklós.

Finnország

A finnek a 19. Eb-selejtezőjükön érték el első győzelmüket – éppen Görögországot verték 3-0-ra 1980-ban. A másodikat éppen ellenünk húzták be, egy 2-1-es sikerrel. Mixu Paatelainen most is lát esélyt erre.

"Szerencsénk volt, elégedett vagyok a sorsolással. Azonban minden meccsen meg kell szenvednünk, egyik összecsapásunkat sem nevezhetjük könnyűnek. Végig koncentrálunk kell, de ha a legjobbunkat hozzuk, akkor lesz esélyünk kiharcolni az Eb-szereplést” – nyilatkozta a szövetségi kapitány az UEFA.com-nak.

Észak-Írország

Az északírek többször is közel álltak hozzá, hogy kijussanak az Eb-re, de ez eddig egyszer sem sikerült nekik. Michael O’Neill szövetségi kapitány szerint most nem rosszak az esélyeik.

"Elégedetteknek kell lennünk a sorsolással, szerencsénk volt. Az első kalapból talán magunktól is a görögöket választottuk volna, és a többi ellenféllel szemben is fel tudjuk venni a küzdelmet. Tanulnunk kell a korábbi hibáinkból, és a gyengébb ellenfelekkel szemben nem szabad pontokat vesztenünk. Ha a sorozat elején képesek leszünk pontokat szerezni, az erőt adhat a folytatásra. Elsősorban hazai pályán kell erősnek lennünk. Az új lebonyolítási rendszer mindenkinek több reményt ad a részvételre, mi is így vagyunk ezzel” – reagált a szövetségi kapitány.

Feröer-szigetek

"Lehetett volna jobb is, rosszabb is, de a körülmények ismeretében elégedett vagyok” – kezdte értékelőjét a dán Lars Olsen, a szigetcsoport szövetségi kapitánya. "A három legmagasabban rangsorolt ellenfelünk mind nagyon erős, de az északírek és a finnek ellen látok esélyt a pontszerzésre. A legutóbbi selejtezőkön csak egy pontot szereztünk, ezúttal többre számítok."

Feröer-szigetek válogatottja első hivatalos tétmeccsén érte el eddigi legnagyobb sikerét, amikor az 1992-es Eb-selejtezők nyitómeccsén 2-1-re legyőzte Ausztriát. Összesen tizenkét alkalommal vett részt selejtezőkön, és csak háromszor fordult elő, hogy egynél több győzelmet aratott volna a csoportban.

Így állunk a csoportellenfeleinkkel szemben

A magyar válogatottnak felemás a mérlege a leendő Eb-selejtezős riválisokkal szemben. Az első kalapból érkezett görögöket ugyan a két csapat 2008. májusi összecsapásán 3-2 legyőzte a válogatott, de előtte legutóbb 1987-ben sikerült ellenük nyerni. A tétmérkőzéseket tekintve a rivális felé billen a mérleg nyelve, négy döntetlen mellett eddig hat görög és három magyar siker született.

A harmadik kalapból érkezett románokkal a nyári, brazíliai vb selejtezőjében is együtt szerepeltünk, akkor egy hazai 2-2 és egy bukaresti 0-3 került a statisztikába. Összességében pozitív a mérleg (11 győzelem, 6 döntetlen, 6 vereség), de a tétmeccseken itt is a románok állnak jobban négy győzelemmel, öt döntetlennel és két vereséggel. Az utolsó magyar siker 33 éve, 1981-ben született, egy vb-selejtezőn.

A finnek a legutóbbi Eb-selejtezős sorozatban is ellenfelei voltak a magyaroknak: idegenben 2-1-re nyert az akkor még Egervári Sándor által irányított csapat, itthon 0-0 lett a végeredmény. A két válogatott eddig összesen 13-szor játszott egymással, a mérleg nyomasztó magyar fölényt mutat: kilenc győzelem és három döntetlen mellett mindössze egy vereség - még 1978-ból.

A magyar szövetség honlapjának beszámolója szerint az északírekkel eddig négy hivatalos mérkőzést játszott a magyar válogatott, és mind a négyet megnyerte, míg a feröeriekkel története során először csap majd össze.

A magyar válogatott szeptember 7-én, hazai pályán Észak-Írország ellen kezdi a selejtezősorozatot, amely 2015 októberében zárul.