Ez lehet a Pistorius-ügy fordulópontja

Oscar Pistorius, tárgyalás, ajtó
A policeman takes part in the reconstruction of the hitting of the door with the cricket bat during the trial of South African Paralympic athlete Oscar Pistorius at the North Gauteng High Court in Pretoria on March 12, 2014. Oscar Pistorius's murder trial was set to hear more details on the autopsy of his slain girlfriend Reeva Steenkamp, a day after the star sprinter threw up as he listened to a graphic account of the gunshot injuries he inflicted on his lover. AFP PHOTO / POOL / ALEXANDER JOE
Vágólapra másolva!
Oscar Pistorius szerdán nem hányt, és nem is volt olyan rossz napja, mint kedden. Ügyvédje a szokott agresszív stílusban tette a dolgát, és ért is kicsinek tűnő, de a kevés bizonyítható tény miatt jelentős sikereket. Látszik, hol fog eldőlni a csata. 

Az államügyész és Oscar Pistorius védelme is elkönyvelhetett apróbb sikereket, de még mindig csak a fogáskeresés fázisában jár a per. A vád képviselői a tragédia súlyához mérten szinte lényegtelen jogtalan fegyverviselés-, és használat ügyében értek el sikereket, hiszen Pistorius barátja, Darren Fresco megerősítette, hogy az atléta valóban nyaktörő tempóban vezetett, és kétszer is szórakozásból használta a lőfegyverét. A barátságnak valószínűleg lőttek, Pistorius hideg tekintettel méregette Frescót a tárgyalás szünetében.

A vád célja ezzel elsősorban az, hogy bizonyítsa, Pistorius nem megbízható fegyverviselő, ami kiindulási pont lehet a tragikus eseményekhez vezető okok tárgyalásánál is. A védelem egy kellemetlenebb nap után szerdán nem szerepelt rosszul, Barry Roux védőügyvéd az eddig látott taktikát folytatva azonnal nekiugrott az ügyfelére terhelő vallomást tevők torkának, aminek ezúttal a törvényszéki szakértő, Gerhard Vermeulen esett áldozatul. Roux agresszíven próbálta sarokba szorítani a szakértőt, és ért is el kisebb sikereket.

A szerdai tárgyalásra rekonstruálták Pistorius fürdőszobájának releváns részét, és ott volt az a bizonyos ajtó, aminek döntő szerepe lesz az ügy végkimenetelében. Mivel a védelem nem tudott róla, hogy ilyesmi lesz a tárgyaláson, Roux szünetet kért, hogy felkészülhessen, majd még egyszer megtette ugyanezt, amikor nem volt biztos benne, hogy a tanúk padját elhagyó, az ajtóra mért ütéseket demonstráló szakértő szavait jól lehet hallani a felvételeken.

A nap három főszereplője: az ajtó, az ütő és a szakértő Forrás: AFP/Alexander Joe

Fontos fejlemény volt, hogy a szakértő elmondta: az ajtó ép volt, amikor Pistorius keresztül lőtte, azaz a krikettütő által okozott sérülések a lövések után keletkeztek. A szakértő véleménye egy másik, döntő jelentőségű kérdésben is fontos szerepet játszott: a tárgyalás központi témája volt, hogy Pistorius – saját vallomásának megfelelően – viselte-e a műlábat, amikor szétverte az ajtót, vagy sem. Vermeulen az ütések irányából és erejéből arra következtetett, hogy nem, mert az ütéseket abból a magasságból mérték az ajtóra, ahonnan korábban a lövéseket is. A védőügyvéd kérésére Vermeulen saját maga mutatta be, hogyan történhetett az eset. Ehhez használhatta azt a krikettütőt is, ami szintén előkerült a szerdai tárgyaláson.

A védelem azzal próbálkozott, hogy egy az ajtón található sérülésre (amit a szakértő szerint sem a krikettütő okozott) és Pistorius térdprotézisére hivatkozva akarta bizonyítani, hogy a sportoló viselte a művégtagot. Ezen kívül erősen támadták a legfontosabb bizonyítéknak számító ajtó tárolását és szállítását, amiben lehet is valami, hiszen még Vermeulen is bevallotta, hogy úgy kapta meg vizsgálatra az ajtót, hogy volt rajta olyan sérülés, ami a haláleset helyszínén még nem volt rajta. Roux okosan ráment az eljárás körülményeinek részletezésére, de a döntő úgyis az lesz, hogy kinek sikerül először bizonyítania a másik fél egy valótlan állítását.

A tárgyalás holnap reggel folytatódik, a mai történésekről készült eseménykövető tudósításunkat itt találja.