Vágólapra másolva!
Oscar Pistorius védője, Barry Roux elemében volt a barátnőjét megölő paralimpiai futóbajnok tárgyalásán pénteken. Egész nap egyetlen tanút, Van Rensburg volt rendőrparancsnokot faggattak, így kiderült, a rendőrség számos hibát elkövetett a helyszínelés során. Kesztyű nélkül fogták meg a vádlott pisztolyát, elmozdítottak bizonyítékokat a fotózás közben, egy értékes óra eltűnt, és - ahogy azt már tudni lehetett - nem szabályosan tárolták az összetört fürdőszobaajtót. Mindezek ellenére a védelem sem ért el áttörést.

A nap fejleményei percről percre

Pénteken egyedül Van Rensburg volt rendőrparancsnokot hallgatta ki a pretoriai bíróság. A védelemnek több ponton is esélye nyílt hiteltelenné tenni a rendőrségi vallomásokat: a ballisztikai szakértő kapásból kézzel, kesztyű nélkül nyúlt Pistorius pisztolyához - közölte Van Rensburg -, és csak azután vett kesztyűt, hogy a rendőr rászólt. Ugyancsak Van Rensburg közölte, hogy nyolc nagyon drága órát látott Pistorius lakásában, ám abból egy eltűnt a helyszinelés során.

A legfontosabb azonban továbbra is a fürdőszobaajtó, amelyet az eset "legértékesebb bizonyítékának" nevezett a volt rendőrfőnök. Az ajtót nehéz volt szállítani, csak a legnagyobb hullazsákba fért bele, később pedig a rendőrfönök irodájában tárolták, mert máshol nem volt hely a számára. Később ezért is mondott le Van Rensburg. Mindez azért fontos, mert a védelem állítja: a legfőbb bizonyíték szennyezett.

Barry Roux, Pistorius védőügyvédje ezen kívül azt állította, Van Rensburg vallomása ellentmond a rendőrségi jelentésnek a tekintetben, hogy Botha nyomozó hol tartózkodott a helyszínen, továbbá Roux megbízhatatlannak nevezte a helyszíni fotókat is, mert egy részükön nyilvánvalóan elmozdították a bizonyítékokat. A képeken másképp nézett ki a helyszínelés után lepecsételt bejárati ajtó, több fontos tárgy (mobiltelefon, krikettütő) pedig máshol volt látható a különböző fotókon.

Van Rensburg azzal védekezett, hogy az állítólagos betörőre koncentrált, ezért emlékszik néhány dologra pontatlanul, viszont több dolgot is jól figyelt meg, ezen kívül betörésre semmi sem utalt.

Pistorius iszik a szünet előtt Forrás: AFP/Kim Ludbrook

"Érdekes fejlemények, de áttörés nem történt" - összegezte a péntek délelőtt történteket a Telegraph című brit lap. A mondat azonban az egész napra illik, ugyanis a rövid délutáni blokkban sem találtak döntő bizonyítékot.

Roux egy fotó alapján állította, volt egy kilencedik óra is, amiről a rendőrség nem is tud, és ami szintén eltűnt, majd olyan képet mutatott, melyen Pistoriuson nincs póló, holott Botha a vallomásában "véres pólóról" írt.

A főleg az első héten tapasztaltakhoz hasonlóan ismét lezajlott egy komikus jelenet: Roux a nap vége felé azt mondta, mivel Van Rensberg az utolsó tanú ma, ki kellene még találnia pár kérdést, hogy kihasználja az időt - erre kitört a nevetés.

Záróakkordként tévedésből felvillant Reeva Steenkamp véres fotója a tárgyalóteremben lévő monitorokon - az ilyen képektől lett rosszul kétszer is a héten Pistorius. Most azonban nem történt semmi ilyesmi, hétfő reggelig elnapolták a tárgyalást.