A féltékenység és a drog volt Pistoriusék problémája

HORIZONTAL AFRICA JUSTICE TRIAL MURDER SUSPECT DEFENDANT COURT PERSON-SPORT ATHLETE CHAMPION PORTRAIT-VERY CLOSE-UP South African Paralympic sprinter Oscar Pistorius appears on June 4, 2013 at the Magistrate Court in Pretoria for the first time since bein
South African Paralympic sprinter Oscar Pistorius appears on June 4, 2013 at the Magistrate Court in Pretoria for the first time since being freed on bail in February over the Valentine's Day killing of his model girlfriend. The 26-year-old is appearing for a brief pre-trial hearing, with both defense and prosecutors seeking a postponement as police try to wrap up their investigation of the case that grabbed world headlines. The Pretoria magistrate's postponed Pistorius' pre-trial hearing to August 19 for police to wrap up their probe into his Valentines' Day shooting of his girlfriend Reeva Steenkamp. AFP PHOTO / ALEXANDER JOE
Vágólapra másolva!
Oscar Pistorius meglehetősen féltékeny volt, Reeva Steenkamp félt is tőle, ennek ellenére állítólag szerették egymást, és normális volt a kapcsolatuk – ez derült ki a barátnőjét tavaly februárban lelövő paralimpiai bajnok futó tárgyalásának hétfői napján. Valamint az, hogy a nő egyszer füvezett is.

Az első tanú hétfőn Anette Stipp volt, aki 72 méterre lakik Oscar Pistorius házától. Ezúttal nem Barry Roux, hanem Kenneth Oldwadge képviselte a sportolót, és nagyon jól végezte a dolgát, mint egy pitbull, elkapta a tanút, és el sem engedte, többször ellentmondásba keverte, és láthatóan hiteltelenné tette a bíróság előtt.

Anette Stipp például azt mondta, hogy három lövést hallott aznap éjszaka, pedig az tény, hogy négy volt. Korábban a vallomásában azt írta le, hogy látott valakit sétálni Pistorius házában azon az éjszakán, de most azt mondta, hogy ő ilyet nem állított. "Egy háromoldalas vallomást adott le, akkor miért írta alá, ha valótlanságot tartalmazott?" – kérdezte az ügyvéd, mire a nő közölte, hogy csak később vette észre a hibát.

Oldwadge kicsinálta a tanút Forrás: AFP/Chris Collingridge

Anette Stipp azt is mondta, hogy két helyiségben látott fényt a sportoló házában, a fürdőszobai kisablak mögött is, Oldwadge azonban elárulta, hogy a fürdőben rossz volt a lámpa, így ott nem láthatott fényt.

Miután Oldwadge teljesen kikészítette a tanút, következett a nap izgalmasabb része: Francois Moller kapitány betekintést engedett a pár mobilon történt üzenetváltásaiba. 2013. január 11-én Pistorius ezt írta Reeva Steenkampnek: "Angyalom, ne mondj senkinek semmit. Darren azt mondta, az ő hibája volt, nem engedhetem meg, hogy kiderüljön."

Aztán ez a beszélgetés zajlott le a WhatsAppon:
Reeva: Baba!
Pistorius: Igen?
Reeva: Van egy csomó dolog, amitől mindketten szarul érezzük magunkat. Én csak nagyon őszinte vagyok.
Pistorius: Tudom. Csak amikor visszajöttél, akkor úgy tűnt, hogy csak egyszer szívtál füvet.
Reeva: Nem fogom mindig átgondolni a dolgokat, mielőtt kimondom őket. Értékeld, hogy nem hazudok. Sajnálom, ha ez felzaklat téged. Nem én akartam.
Pistorius: Értékelem.

Lassan kiderül, hogy mi volt Pistoriusék mobiljában Forrás: AFP/Ihsaan Haffejee

A sportoló meglehetősen féltékeny volt, az egyik barátjuk eljegyzési partijáról azért kellett eljönniük, mert Pistorius jelenetet rendezett, ezt követően a nő ezt írta neki: "Nem flörtöltem senkivel. Nagyon csalódott vagyok, hogy így ért véget a nap. Sajnálom, hogy ilyeneket feltételezel rólam... Csak szeretni akarok, és azt, hogy engem szeressenek. Tudom, hogy most nem vagy boldog, és tudom, hogy én most nagyon boldog és szomorú is vagyok egyben. Nem hiszem, hogy így kellett volna beszélned velem, és pláne nem ilyen hangosan mindenki előtt. Én nőnek tartom magam, de azok után, ahogy ma este bántál velem, nem érzem magam annak. A legjobbamat nyújtom, hogy boldoggá tegyelek. Közben minden ötödik másodpercben azt hallom, hogy milyen luvnyával randizol. Két napja nagyon csalódott vagyok. Néha félek tőled. Én nem az egyik kurvád vagyok."

Moller rendőrkapitány azt mondta, a féltékenységi jelenetek ellenére a WhatsApp-üzenetek 90 százaléka arról tanúskodik, hogy valóban szerették egymást, és nem volt semmi kivetnivaló a kapcsolatukban.

Az üzeneteket hallgatva Pistorius zokogni kezdett a tárgyalóteremben, a vád képviselője, Gerrie Nel pedig arra kérte a bírónőt, hogy rekesszék be a tárgyalást, és folytassák kedden.