Vágólapra másolva!
Ha voltak is konfliktusaik, kommunikációjukból az egymás iránti szeretet áradt – Barry Roux védőügyvéd nagyjából ezt az üzenetet próbálta közvetíteni Oscar Pistoriusról és megölt barátnőjéről, Reeva Steenkampról a sportoló perének 15. napján.

Elég rövid tárgyalási nap volt a keddi Pistorius-perben, a bíróság fél órával az ebédszünet vége után péntekig elnapolta, az újabb tanúkat beidézni óhajtó ügyvéd kérésére. Sok újdonság sem derült ki, az idő nagy része arra ment el, hogy ügyvéd a sportoló és lelőtt barátnője többnyire gyengéd hangnemű mobilos üzeneteit idézte fel a Pistorius telefonját feltörő rendőrségi szakértő segítségével.

Az üzenetek tanúsága szerint még a gyilkosság hajnala előtti napon sem volt köztük konfliktus. Igaz, akadt olyan is, amelyben Steenkamp támadást emlegetett, és Pistorius nem válaszolt rá – vagy kitörölte az üzenetet. Előkerült emellett egy üzlet biztonsági kamerájának felvétele, melyen tíz nappal korábban látható a pár, amint megcsókolja egymást.

Szóba került, hogy mennyire veszélyes a környék, ahol Pistorius - egyébként biztonsági szolgálat által őrzött - háza áll, azaz életszerű-e, hogy a sportoló éjszaka zajt hallva rögtön azt gondolta, az egy betörőtől származik. A beidézett rendőr által bemutatott bűncselekménytérképen kevés eset látszott, Pistorius védője szerint azonban nincs minden rajta.

A nap végén még arra a sokszor átrágott kérdésre is visszatért az ügyvéd és az ügyész, hogy Pistorius vajon a műlábain vagy a térdcsonkján állt, amikor a krikettütőjével betörte a fürdőszobaajtót, ahova Reeva Steenkamp bezárkózott a lövések előtt. A beidézett szakértő szerint úgy is ejthette az ajtón lévő ütésnyomokat, hogy nem vette fel a protézisét.

A tárgyalási napról írt percről percre tudósításunkat itt olvashatja.