Vágólapra másolva!
Nem múlt el pozitív hatás nélkül a tavaly Budaörsön rendezett WBPF fitnesz- és testépítő-világbajnokság, ahol a magyarok olyan jó eredményeket értek el, hogy már külföldön is elismerik versenyzőink hozzáértését. Bánkuti Gabriella világbajnok tanácsai kedvéért két hétig Magyarországon készült a 9500 km-es távolságból, Szingapúrból érkezett kétgyermekes, 38 éves Barbara Johnson, célja, hogy sikeresen részt vehessen az ottani világjátékokon.

Bánkuti Gabriella a tavalyi vb-n ért fel pályafutása csúcsára, amikor is megnyerte a 165 centi alattiak számára kiírt - a fitneszmodell és a body building között elhelyezkedő - athletic physique kategóriát.

A 33 éves versenyzőnőnek Budaörsön gratulált Dennis Tew, a WBPF szingapúri főtitkára, és azt mondta neki, hogy ha Szingapúrban jár, mindenképpen látogassa meg az ottani fitneszeseket, testépítőket. Egy véletlen folytán Bánkuti Gabriellának a párjával tavaly decemberben valóban az egyenlítőn fekvő dél-ázsiai országban volt dolga, és a meghívásnak eleget téve együtt ebédelt a sportvezetővel, aki magával vitte az étterembe az ottani WBPF-szövetség elnökét, Andew Johnsont és a feleségét, Barbarát.

Az ázsiai országban a fitnesz szakág még közel sem tart ott, mint Magyarországon, Barbara Johnson ennek ellenére úgy döntött, hogy elindul az ázsiai világjátékokon június 12-15. között, és ehhez kért segítséget a magyar világbajnoknőtől.

Bánkuti Gabriella felügyeli Barbara Johnson edzéseit Forrás: Kiss Roland


"Barbara 38 éves, egy ikerpár anyja, és még soha nem indult ilyen versenyen, másfél éve kezdte el a súlyzós edzést, és szeretett volna velem készülni. Neki is álltunk a munkának, és az edzőteremben tágra nyílt szemekkel nézték, amiket csinálok, bámultak, és különleges személynek tartottak, világbajnokként kezeltek. Csodálkoztak, amint egy izmos nő belép a terembe, az én kategóriám szinte testépítőnek számít odaát" - meséli Bánkuti Gabriella. Szingapúrban a modell kategória és a testépítés is népszerű, de Barbara lesz az első, aki kipróbálja magát az athletic physique-ben.

Gabriella Szingapúrban megmutatta a saját ruháit, megmutatta, hogyan kell pózolni és felépíteni a testet, aztán összeírta a Barbara számára optimális edzéstervet, étrendet és az ehhez szükséges táplálék-kiegészítést. "Együtt elmentünk egy helyi abc-be, és az ott kapható dolgokból - tengerparti étkekből; halból, rákból, rájából, csigából, vagy akár cápából, illetőleg zöld fűszerekből - kiválasztottuk a legmegfelelőbbeket, aztán ezt még tökéletesítettük, úgy, hogy finom, de egyben hatékony is legyen az étrend. Jó öt óra alatt kiszámoltam a megfelelő kalóriamennyiséget, hogy izomfejlődést tudjunk elérni. Az elején levetkőztettem, megmutattam a szimmetriatengelyeket, hogy melyik izomcsoportra kell többet vagy kevesebbet dolgozni, aztán végigmentünk a gyakorlatokon."

A legvégén Gabriella négy pozícióból lefotózta Barbarát, majd lecentizte, megmérte a testsúlyát, és megkérte, hogy minden héten küldje el a változásokat e-mailben. "Eleinte látni lehetett, hogy az étkezést nem nagyon tudta betartani, de aztán szépen átalakult, és három hét után úgy beálltunk, hogy látni lehetett kilóban és centiben is a fejlődést. Ha egy gyakorlat nem volt számára világos, akkor videón is elküldtem neki, hogy mit és hogyan kell csinálnia."

Forrás: Kiss Roland


Aztán a közelmúltban Barbara Budapestre utazott két hétre, hogy újra együtt gyakorolhasson Gabriellával, Európában is most járt először. "Megpróbáltam mindent megmutatni neki az országból, megkóstolta a rétest, a kürtős kalácsot, a marhapörköltet, de látott pulit, agarat, hallgatott cigányzenét, és Budapest látnivalóinak a javát is megnéztük – mondhatom, hogy le volt nyűgözve -, de a hangsúly a napi kétszer kétórás kőkemény edzésen volt. Két hét alatt 14x4 órát gyakoroltunk, hétvégén is."

Ami nagyon fontos lesz, hogy az ázsiai világjátékok előtti utolsó két hétben hogyan végezze majd el a szálkásításhoz szükséges gyakorlatokat, mekkora az ismétlésszám, és melyek azok a gyakorlatok, amelyek neki megfelelnek - emelte ki a magyar bajnoknő.

Bánkuti Gabriella szerint nem véletlen, hogy a magyar fitnesz világszerte egyre elismertebb, a WBPF női szakágában a magyarok voltak a legsikeresebbek az utolsó két évben, kétszer nyerték el a világ legjobb női csapata címet, ráadásul óriási pontelőnnyel. "Jó genetikánk van, és nagyon szorgalmasak tudunk lenni. Erős a sportdiplomáciánk, vezetőink ennek a világnak a csúcseseményein szívesen látott vendégek. Barbara eltökélt, a többit megtanulja, a kitartásunkat pedig átveszi a motiváló szavak hallatán. Nem hisztizett, bármit kértem, alázattal végezte el a gyakorlatokat, és ma már ő is olyan dolgokat tud, amit Szingapúrban most még talán senki."