Vágólapra másolva!
Egy magyar sportdiplomatának, Buranits Ildikónak is köszönhetően Szerbia - annak ellenére, hogy nem ismeri el Koszovót független államként - részvételét tervezi a koszovói fitnesz- és testépítő Európa-bajnokságon. A viadalt a WBPF nevű szövetség rendezi május 23. és 25. között.

"Jó hírt kaptunk ma, Szerbia is tagja lett a WBPF (testépítő- és fizikai sportok világszövetsége) családjának" - írta közleményében a WBPF koszovói főtitkára, Sabri Dragusha. "Mint köztudott, Koszovó nagyon sokáig harcban állt Szerbiával, és az egész világ próbálta megszüntetni a két ország közötti politikai ellentétet." A sportvezető kifejtette, hogy a koszovói testépítő-szövetség és a koszovói sportminisztérium csütörtöki találkozójának a témája Buranits Ildikó és a WBPF voltak, a magyar sportvezető közbenjárásával ugyanis a szerbek jeleztek, hogy részt vesznek a koszovói fitnesz- és testépítő Eb-n. Az európai szövetség kongresszusa ráadásul Pristinában fog szavazni a szerb tagfelvétel jóváhagyásáról, ahol egyhangú támogatás várható.

"Megtudtuk, hogy a szerb sportolók is versenyezni szeretnének a koszovói Európa-bajnokságon, ami az országunk számára nagy újdonság és váratlan hír. De úgy tűnik, hogy igaz. Köszönjük a WBPF-nek, hogy békét és együttműködést hozott a Balkánra" - fogalmazott a koszovói főtitkár.

Buranits Ildikó és a Koszovói Olimpiai Bizottság elnöke, Besim Hasani Forrás: Buranits Ildikó


A WBPF női szakágának a vezetőjeként és az EBPF európai főtitkáraként tevékenykedő Buranits Ildikó válaszlevelében kiemelte, nagyon örül annak, hogy a szerb sportvezetők szándékát a koszovóiak is örömmel fogadták. "Ez egy nagy lépcsőfok a kiegyensúlyozottabb jövő irányába, s mint tudjuk, a sport a legerősebb híd az emberek közötti béke megteremtésében."

A magyar sportdiplomata emlékeztetett rá, hogy Koszovó függetlenségét 2008. február 17-e óta 193 ENSZ-tagországból 108 ország elismeri, 85 viszont nem, és köztük van Szerbia is. De ez talán hamarosan megváltozhat. "Nagyon jó esély van a két ország közötti nézetkülönbségek kisimítására, mivel a balkáni új generáció előre néz, a jövőjét építi, és nem a közelmúlton mereng."

A szerb szövetség alapítói a legismertebb fitnesz-sztárok Szerbiában, és az elmúlt években a budaörsi fitnesz- és testépítő világeseményeken már találkoztak a koszovói vezetőséggel. "Az, hogy ebben nekem szerep jutott, annak köszönhető, hogy az európai szövetség főtitkáraként szívesen látnak a sportdiplomáciai találkozókon, és a meghívó országoktól kifejezetten kérem, hogy a lehető legmagasabb szintű sportpolitikai találkozókat szervezzék meg a részemre, hiszen olyankor a vilagszövetségünk és a sportágaink elismerése mellett az ottani szövetséget is erősítem."

Forrás: Buranits Ildikó

Buranits Ildikó a szerb sportági vezetőkön kívül találkozott Behgjet Pacolli koszovói miniszterelnök-helyettessel is, aki egyike volt a 2008-as függetlenségi nyilatkozat aláíróinak.

A többi sportban, például a labdarúgásban egyelőre nem ilyen jó a helyzet. A FIFA ugyan már hozzájárult ahhoz, hogy Koszovó válogatottja barátságos mérkőzéseket játsszon, Szerbia megpróbálja elgáncsolni a koszovóiakat (a részletekről itt olvashat).