Pistorius veszélyes a társadalomra

Oscar Pistorius
South African Paralympic athlete Oscar Pistorius sits in the dock during his ongoing murder trial, in Pretoria on May 12, 2014. Pistorius stands trial for the premeditated murder of his model girlfriend Reeva Steenkamp in February 2013. A ballistics expert testifying for Oscar Pistorius's defence said on May 9, 2014 the bullets that hit Reeva Steenkamp were not in the order prosecutors claimed, offering key evidence in the star's murder trial. AFP PHOTO / POOL /CHRIS COLLINGRIDGE
Vágólapra másolva!
A barátnőjét tavaly februárban lelövő paralimpiai bajnok futó, Oscar Pistorius veszélyes lehet a társadalomra, ezért 30 napos megfigyelésre küldenék.

Jelenleg is zajlik a dél-afrikai Pretoriában Pistorius tárgyalása, az egyik tanú, Merryll Vorster pszichiáter pedig azon a véleményen van, hogy szerinte a sportoló azért lőtte le tavaly Valentin-napon Reeva Steenkampet, mert gyerekkora óta szorongásos betegséggel küzd. A pszichiáter úgy véli, hogy Pistorius pánikba esett azon az éjszakán, amikor állítása szerint azt hitte a barátnőjéről, hogy egy betörő.

Vorster szerint Pistorius abban is különbözik, hogy a szorongása miatt ő nem elmenekült a helyszínről, mint ahogy minden más ember tette volna, hanem erőszakosan reagált, angolul úgy fejezte ki magát, hogy „flight” (menekülés) helyett a „fight”-ot (harc) választotta.

Pistorius gyerekkora óta szorong? Forrás: AFP/Chris Collingridge

Gerrie Nel ügyész erre megkérdezte a pszichiátert, hogy a társadalomra veszélyes lehet-e Pistorius, mire Vorster igennel felelt. Nelnek több sem kellett, kérvényezte, hogy vigyék el a sportolót 30 napra pszichiátriai megfigyelésre, mire a védelem ezt a próbálkozást egyszerű viccnek nevezte.

A tárgyaláson az ügyésznek azt kell bebizonyítania, hogy Pistorius nem véletlenül lőtte le a barátnőjét, mint ahogy ő állította, hanem szándékos emberölés történt.