Vágólapra másolva!
Édesapja magyar, édesanyja szlovák, négy nyelven beszél, és 39 évesen is egyértelmű, miért nevezik őt a fitneszsport szexbombájának. A világ- és Európa-bajnok Tímea Majorova a szülése után két évvel sem állt le az edzéssel, sőt együtt gyakorol a kislányával, akiből legszívesebben teniszezőt faragna. Most Los Angelesben él, kaliforniai edzőtermében gyakori vendég volt Angelina Jolie és Ben Affleck is.

Mi történt önnel a visszavonulása óta?

Mindig nagyon aktív voltam, és az is maradtam – a különbség csak annyi, hogy most a nemsokára kétéves lányommal, Charlize-zal együtt vagyok nagyon aktív. Sokat kerékpározunk, az edzőterembe is gyakran jön velem, néha futkos, néha csak néz a babakocsiból, de igyekszem beavatni, mert nem szeretném elhanyagolni az edzéseket. Szeretném, ha sportos környezetben nőne fel. A 338 fokból álló Santa Monica-i lépcsőn úgy gyakorolok, hogy felveszem a hátamra, de az emberek csodájára járnak, hogy ő is szeretne lépcsőzni. Néha otthon a 8 kilós súlyzóimat is felkapja.

Mire van még ideje a gyereknevelés mellett?

Van egy vitaminokat, májtisztítókat és zsírégetőket forgalmazó cégem, ami azért is jó, mert a termékeket hűen képviselve szünet nélkül csúcsformában kell lennem a kiállítások miatt. De tartom magam ahhoz, hogy csakis délelőtt dolgozom.

Fotó: Sunshine Photo/Kiss Roland

Továbbra is Kaliforniában él?

Los Angelesben, és nem is megyek már el onnan sehová. Bejártam a világot, és ez az a hely, amelyik az én életstílusomhoz a legjobban illik. Megszoktam ezt a pörgést, nem tudnék csendes helyen élni.

Több százszor szerepelt már a szaklapok címoldalain Amerikában és az egész világon. Sokan megismerik?

A fitneszvilágban ismert vagyok, minden évben ott vagyok az Arnold Classicon, a Mr Olympián és a Fitparádén. Jó érzés, hogy megismernek és interjúkat kérnek. A fitnesz és a body building egy zárt világ, nem úgy, mint például Hollywood.

Filmsztárok is felkeresték már az edzőtermét?

Farrah Fawcett-től Ben Afflecken át Angelina Jolie-ig tényleg mindenki volt nálunk. Ryan O'Nealnek is volt érdekeltsége az edzőteremben, de járt hozzánk a Top Gun-filmek készítője, Jerry Bruckheimer is.

Volt, hogy tanácsot kért öntől mondjuk Jolie vagy Affleck?

Ők elég zárkózottak, nem kérdeznek sokat. De azért nem megyünk el egymás mellett. Köszönünk egymásnak, és elbeszélgetünk, hogy milyen napjuk volt.

Forrás: Origo

Mennyire nagy erőfeszítés formában maradnia?

Amikor nincs időm, akkor előfordul, hogy este tíz után edzek. De számomra csak úgy teljes a nap és csak úgy érzem jól magam, ha a napba belefért az edzés is. Egész évben formában vagyok, így egyetlen meghívás sem ér váratlanul. A fotósok pedig pontosan tudják, hogy az év 365 napján fotózható vagyok. Ez nem minden fitneszbajnokkal van így, a családalapítás után sokan abbahagyják a tréninget, és fotózásokra sem járnak már. De engem továbbra is a fitnesz motivál, az életemben továbbra is minden erről szól.

Ez azt jelenti, hogy a terhessége alatt sem pihent?

Igen, készítettem is egy DVD-t az akkori edzéseimről. Szerencsém volt, mert jól éreztem magam végig, éppen ezért sokat jártam edzőterembe, sokat úsztam, vagy éppen csak kisétáltam az óceán partjára, nagyon kellemes időszak volt ez. Ezen a DVD-n elmondtam, hogy nem kell otthon ülni, sokat enni, nem mozogni és csak arra várni, hogy mikor születik meg a baba, viszont ki lehet alakítani egy úszással, sétával teletűzdelt, formában tartó programot. Én a terhesség alatt nem híztam meg, ami rám jött, az nagyrészt víz volt. A szülés után nyolc nappal már ugyanannyi volt a súlyom, mint a terhesség előtt.

Mit az, amit ön szerint nem lehet a terhesség alatt tenni?

Nem lehet ugrálni, fejre állni, extrém sportokat űzni, síelni, de halat, sajtot sem ajánlott enni. Kerülni kell a nagyon hideg levegőt ugyanúgy, mint például a szaunát.

Fotó: Tímea Majorova

Az anyákat vette célba az új e-könyvével. Mit ajánl nekik?

Az egészséges, kiegyensúlyozott életről szól. Elmondom, hogy én hogyan tartom egyensúlyban az életemet, mit eszem, hogyan edzek, és persze edzésprogramot is készítettem főleg az olyan anyukáknak, akik akkor is mozognának, amikor a baba még nem olyan nagy. Nyolc-tizenkét hónapos korában maga a gyerek lehet a súly. Jó ez a mamáknak és a babáknak is, ők is élvezik az ilyen mozgásokat.

Javasolná a lányának a fitneszsportot?

Nem fontos, hogy éppen a fitneszt válassza, sőt én azt szeretném, ha teniszező lenne. Tetszik, hogy a nők ebben a sportban többet keresnek, mint a férfiak.

Mit szól a mai fitneszsporthoz, sokat változott?

Nagyon tetszik az új fitmodel kategória, mert ebben a lányoknak nem kell gyakorlatokat bemutatniuk, csak azt, hogy fittek és szépek, ami nagyon bejöhet nekik, mert pár hónap edzés után bajnokok lehetnek. Remélem, sikerül a szabályokkal kordában tartani ezt az új irányzatot, és nem válnak túl izmossá a lányok.

Ha most lenne aktív, ebben a kategóriában versenyezne?

Igen, biztosan, mert könnyebb, mint amit én csináltam. Bár igaz, hogy a gyakorlatokat is imádtam, élmény volt a zene kiválasztása és az akrobatikus elemek összeállítása, de a mai formámmal is lenne keresnivalóm a színpadon. A Fitparadén mi már bevezettük a Fitlady 30 és 40 év feletti kategóriát. "Never say never!" Még az sem kizárt, hogy egyszer beugrom a hölgyek közé.

Fotó: Sunshine Photo/Kiss Roland

Melyik címére a legbüszkébb a pályafutásából?

Az Európa- és a világbajnoki cím mellett arra, hogy a top ötben végeztem négyszer is a fitneszolimpián, majd Budapesten magyar közönség előtt fejeztem be versenyzést a profi Európa Kupa-győzelemmel. 2001. november 10-én valójában minden álmom teljesült, hiszen a családom és a barátaim is velem osztoztak azokban a felejthetetlen pillanatokban, amikor én nyertem az aranyat a budapesti Kongresszusi Központban. Az IFBB-profiversenyek egyetlen európai női promóterével, Buranits Ildikóval azóta is barátok vagyunk.

Idén is láthatjuk az októberi budapesti Fitparádén?

Igen, épp most volt a fotózás, ezért jöttem Magyarországra.

Tímea Majorova eredményei

1995 – Ms. Fitness Szlovákia, 1. hely
1997 – amatőr Európa-bajnokság, 1. hely
1997 – amatőr világbajnokság, 1. hely
1997 – Ms. Olympia, 11. hely
1998 – Jan Tana Pro Fitness, 14. hely
1998 – Fitness International, 11. hely
1998 – Ms. Olimpia, 6. hely
1998 – Pro Fitness Classic Franciaország, 4. hely
1998 – Pro Fitness Csehország, 3. hely
1998 – Ms. Olympia, 5. hely
1999 – Fitness International, 4. hely
1999 – Pro Fitness Classic Finnország, 3. hely
1999 – Pro Fitness Classic Dánia, 2. hely
2000 – Fitness International, 2. hely
2000 – Pro Fitness Atlantic City, 1. hely
2000 – Fitness Olympia, 4. hely
2001 – Fitness International, 5. hely
2001 – Fitness Ms. Olympia, 5. hely
2001 – Hungarian Pro Fitness European Cup, 1. hely