Éhbér, tűk és perek az NFL-ben

cheerleader
ARLINGTON, TX - DECEMBER 15: Dallas Cowboys cheerleaders perform prior to a game against the Green Bay Packers at AT&T Stadium on December 15, 2013 in Arlington, Texas. Tom Pennington/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Talán még sosem volt annyira népszerű az amerikaifoci, mint most, de közben egymás után robbannak a botrányok, játékosok és cheerleaderek perlik a ligát és a csapatokat. Ön hány dollárért rázná a pompomot a pálya közepén?

Ötszáz egykori játékos indított pert az NFL ellen, mert éveken át szisztematikusan tömték őket narkotikumokkal és fájdalomcsillapítókkal. Nem tudták, mit szedetnek velük, többen függővé váltak vagy lebetegedtek. Mindezt azért, hogy sérülten is pályára léphessenek.

A játékosok állítják: még a törött lábukról, bokájukról sem szólt nekik senki, egyszerűen csak fájdalomcsitó tablettát kaptak. Gyulladáscsökkentőkkel és néhány kihagyott edzéssel tényleg tudták vállalni a játékot, de a liga profitéhségéért végül ők fizettek meg.

Tavaly a San Franciscó-i kerületi bíróság 765 millió dolláros bírságot szabott ki a NFL-re a gyógyszerezésért, de az áldozatok nem kaptak kártérítést, és a konkrét felelősöket sem nevezte meg az ítélet.

Az ügyben az 1985-ös bajnok Chicago Bears három játékosa is felperes volt. Egyikük, Jim McMahon törött bokával és csigolyával is pályára lépett, állítása szerint sem az orvosok, sem az edzők nem mondták el neki, milyen súlyosak a sérülései. Rá is szokott a szerekre, a holtszezonban akadt hónap, mikor száznál több Percocet tablettát szedett be. Keith Van Horne egy teljes idényt lejátszott törött lábbal, és csak öt évvel később tudta meg, mi történt.

A gyógyszerek beszerzése teljesen illegális volt. Sosem készült róla semmilyen nyilvántartás, nem voltak receptek, a mellékhatásokról nem tájékoztatták a sportolókat. A pereskedő amerikaifocisták NFL-szintű teszteket és ellenőrzőrendszert szeretnének, hogy megelőzzék az övékhez hasonló eseteket, továbbá csökkentenék a fájdalomcsillapítók használatát és anyagi kártérítést is igényelnek.

Jeremy Newberry, a San Francisco 49ers egykori játékosa azt állítja, az öltözőben általában sorba álltak meccs előtt, hogy egy erős gyulladáscsökkentő injekciót kapjanak a fenekükbe. Így vonultak ki aztán játszani, és a nadrágon lévő kis vérpöttyből még azt lehetett tudni, kit böktek meg. Volt idény, amit Newberry úgy játszott végig, hogy edzeni nem tudott. Öt éve vonult vissza, azóta vesepanaszok gyötrik, magas a vérnyomása, erős fejfájása van.

Roger Goodell ligafőnök. Őszinte a mosolya? Forrás: AFP/Elsa

Az NFL tavaszi, atlantai ülésén Brian McCarthy szóvivő még kitért a hasonló ügyek tárgyalása elől, de közben a színfalak mögött megindultak a változások. A liga és az NFL Játékosok Szövetsége tárgyal az új gyógyszerszabályozasról, és nyélbe ütne egy megállapodást a hormontesztekről is. A terv szerint eltiltással büntethetik a tiltott szerek használatán ért játékosokat - az először lebukóknak jelenleg csak pénzbírság és felfüggesztett eltiltás jár.

Csakhogy hiába ért egyet az NFL és a játékosszövetség az elvekben, ez még kevés a gyors változásokhoz, ugyanis az NFL Roger Goodellt, az NFL teljhatalmú urát ruházná fel azzal a joggal, hogy döntsön ezekben az ügyekben, míg a játékosszövetség egy független döntőbíróra bízná őket.

Ennél jóval kevésbé súlyos, mégis kényes ügyben is támadják a ligát. A Tampa Bay Buccaneers sztárja, Michael Koenen 3,25 millió dollárt kap évente, míg a közönséget a szünetekben szórakoztató harmincfős lánycsapatnak összesen is 3,2 millióval kevesebb jut ennél.

Egy volt cheeleader, Manouchcar Pierre-Val nem érte be a panaszkodással, beperelte a csapatot, mert szerinte az egykori, óránkénti kétdolláros fizetése törvénytelen. Január óta már öt NFL-együttest pereltek be cheerleaderek, akik tisztességes fizetést szeretnének a munkájukért.

Lefagyóban a mosoly a cheerleaderek arcáról Forrás: AFP/Tom Pennington

"Sok nő fizetne is, hogy mondjuk a Dallas Cowboys cheerleadere legyen - ismerte el Kim Woods, Pierre-Val ügyvédje. - De attól még helytelen, hogy nem fizetik meg őket." Pierre-Val - aki végzett ápolónő - hozzátette, hogy koránt sem csak a meccseken vannak jelen: a klub 40 órányi "közösségi megjelenésre" kötelezte, heti négy-tizenöt órás gyakorlásra, arra, hogy órákkal a kezdőrúgás előtt jelenjen meg a stadionban, ezen kívül két napot cheerleading táborban kellett tanítania, amiért egyáltalán nem kapott pénzt.

A Pierre-Val által követelt összeg természetesen nevetséges a fenti, 765 milliós tételhez képest, hiszen mindössze háromezer dollárt akar a 7,67 dolláros minimális órabér alapján. De ha sokan követik a példáját, az biztosan nem jön jól a ligának.

A Buccaneers egyelőre kommentálta az esetet. A magántulajdonban lévő NFL-csapatoknak nem kell nyilvánosságra hozniuk a bevételeiket, de sokatmondó, hogy a Forbes nevű amerikai gazdasági lap által 1,06 milliárd dollár értékűre becsült klub az elmúlt idényben 127 millió dollárnyi fizetést adott a játékosainak.

Akik cserébe négy meccset nyertek meg a tizenhatból.