Most kiderül, mi van Pistorius fejében

Oscar Pistorius
Olympic and Paralympic track star Oscar Pistorius is pictured during his murder trial at the North Gauteng High Court in Pretoria on May 20, 2014. Pistorius was ordered today to undergo a month of psychiatric tests to find out whether he was criminally responsible on the night he shot dead his girlfriend. AFP PHOTO/POOL/Siphiwe Sibeko
Vágólapra másolva!
A barátnőjét tavaly februárban lelövő Oscar Pistorius elkezdte a kezelést a pszichiátriai klinikán. Harminc napig figyelik meg, egy igazságügyi elmeorvos-szakértő az Origónak elmondta, hogy mi történik ilyenkor a vádlottal. Ha a műlábú futót beszámíthatatlannak nyilvánítják, akár kényszergyógykezelésre is ítélhetik, ebben az esetben pedig megszűnhet ellene a büntetőeljárás.

"Oscar Pistorius gyerekkora óta szorongásos zavarral küzd, miután 11 hónapos korában amputálni kellett mindkét lábát, 14 éves korában pedig meghalt az édesanyja. Emiatt a betegség miatt viselkedhetett az ominózus éjszakán úgy, ahogy: amikor azt hitte, hogy egy betörő van a házban, nem elmenekült, ahogy minden más ember tette volna, hanem inkább fegyvert ragadott, és lőtt" – ezt mondta a védelem pszichiátere, Merryll Vorster a barátnője szándékos megölésével vádolt paralimpiai bajnok bírósági tárgyalásán. Erre reagálva Gerrie Nel főügyész azt kérte, hogy 30 napra küldjék pszichiátriai megfigyelésre a sportolót, aki tavaly februárban, Valentin-napon lelőtte a barátnőjét, Reeva Steenkampot, mert, mint állítja, betörőnek hitte.

Pistorius elmeállapotát hétfőtől egy hónapig a pretoriai Weskoppies Pszichiátriai Klinikán három pszichiáter és egy klinikai pszichológus vizsgálja, és megpróbálják eldönteni, hogy beszámítható-e, tudatában volt-e annak, amit tett, és veszélyes-e a társadalomra. De mi történik pontosan egy ilyen megfigyelésen, mi várhat a klinikán az egyelőre járó betegként kezelt (tehát mindennap hazaengedett) Pistoriusra?

"Nem tudom, hogy Dél-Afrikában hogyan zajlik ez, nálunk akkor küldenek valakit ilyen megfigyelésre, ha felmerül az a gondolat, hogy az adott cselekményt a beszámítási képességét korlátozó elmeállapotban követte el" – mondta az Origónak Bodor György igazságügyi elmeorvos-szakértő.

Pistorius megérkezik a klinikára:

Magyarországon is 30 naposak az efféle megfigyelések, de további 30 nappal meghosszabbíthatók, ha szükség van rá a szakvélemény kialakításához. Bodor György szerint ilyenkor feltáró beszélgetéseket, pszichológiai vizsgálatokat végeznek, és ha a kóros jelenségek hátterében agyi károsodás lehetősége is felvetődik, képalkotó eljárásokkal (CT, MR stb.) agyi eltéréseket keresnek. "A megfigyelt személy önéletrajzát tárják fel, az esetleges testi betegségek jelenlétét vizsgálják, és a bűncselekményről is kérdezik, hogy kiderítsék, tudta-e, mit követ el. Persze kórházi körülmények között máshogy viselkedik az ember, de általában ez a harminc nap így is elég szokott lenni ahhoz, hogy kiderüljön, kóros-e az elmeállapota."

Egy fokvárosi jogi egyetemen tanító tanár, Kelly Phelps azt nyilatkozta, Pistorius három esetben kerülheti el a büntetését, ami 25 évtől akár élethosszig tartó börtönig is terjedhet. Akkor, ha az orvosok arra jutnak, hogy alapvetően nincs tisztában azzal, mi a jó és a rossz emberi cselekedet közötti különbség, vagy ha szorongásos pszichikai betegségéből fakadóan az életét féltette, és önvédelemből lőtt, esetleg akkor, ha a betörőktől való, gyermekkori eredetű félelme következtében gyilkolt.

Kiderül, hogy Pistorius elmezavarral küzd-e Forrás: AFP/Siphiwe Sibeko

"Lehetséges, hogy az adottságai, a neveltetése és a környezeti hatások miatt kialakult benne ilyen betegség" – mondta kérdésünkre Bodor György. "A szorongásos zavartól szenvedő emberek általában visszahúzódóak, ódzkodnak az ilyenfajta megoldásoktól, de bizonyos esetekben előfordulhat, hogy indulati helyzetben dühkitöréssel reagálnak. Elképzelhető, hogy a korábbi szorongásai miatti feszültséget addig magában tartotta, és az akár ki is törhetett belőle."

Az elmeorvos-szakértő hozzátette, Pistorius sikerorientált ember, akár ez is kihathatott a viselkedésére, bármi kiválthatta a reakciót. "Ugyanakkor kultúra kérdése is, hogy ki mit csinál, ha betörő van a házában. Vannak olyan országok, ahol teljesen elfogadott, hogy az ember úgy védi saját magát és az értékeit, hogy fegyvert ránt" – tette hozzá Bodor György.

A magyar szabályok szerint, ha a vizsgálat során kiderül, hogy a tettes beszámítható állapotban volt, és nincs elmezavara, akkor ugyanolyan bánásmódban részesül, mint bármely más vádlott, abban az esetben azonban, ha kiderül, hogy kóros az elmeállapota, és a cselekedetében ez szerepet játszott, kényszergyógykezelésre utalják.