A magyar hobbiúszók maratonja

Balaton átúszás, balaton, úszás, sport
Balatonboglár, 2009. augusztus 1. A 28. Balaton átúszás résztvevői úsznak az 5,2 kilométeres távon Balatonboglár felé. Egy híján 9300-an úszták át a Balatont a hagyományos Révfülöp és Balatonboglár közötti távon, melyet az idén a változékony időjárás miatt kétszerszer halasztás után rendeztek meg. Ezúttal a kiváló idő és 24.5 Celsius-fokos víz várta a próbálkozókat. A legjobb időeredmény 1 óra 8 perc közelében volt. MTI Fotó: Horváth Mónika
Vágólapra másolva!
A Balaton-átúszás a hobbiúszóknak ugyanaz, mint a kocogóknak a maraton, csak talán kevésbé veszi igénybe az egyszeri szabadidős sportolót. Tapasztalataink szerint egy Balaton-átúszásnak cirka három hónapos, nem is különösebben intenzív felkészüléssel már bátran neki lehet vágni, ha az ember előtte is rendszeresen úszkált. Július 19-én, szombaton harminckettedszer vág neki a mezőny a tó átszelésének.

Bagatellizálni persze nem szeretnénk, egy hobbisportolótól nagyon is szép teljesítmény a Balaton átúszása, hiszen bő öt kilométert kell végigtempózni, miközben az ironman (a hosszú távú triatlon) úszástávja is csak 3,8 killométer. A résztvevők többnyire nem is klasszikus értelemben vett versenynek tekintik az eseményt, a maratonfutókhoz hasonlóan inkább a táv ellen versenyeznek, saját határaikat próbálgatják.

Az amatőrök nagy száma miatt a szervezők 30 méterenként állóhajókat, motorcsónakokat helyeznek ki, ezeknél bármikor meg lehet pihenni. Elvégre pár perc egy hajó oldalának kapaszkodva még semmit nem von le a sportteljesítmény értékéből, viszont egy hirtelen jött görcs esetében a következő segítségig hátralevő 15 méter is borzasztó nagy távolságnak tud tűnni.

Tavaly 7740-en indultak el Forrás: MTI/Nagy Lajos

Nem is szólva a hullámokról. Aki nincs hozzászokva, hogy természetes vízben úszik, annak gondot okozhatnak. Ha nagy a szél, a küzdelem a hullámokkal sok energiát emészt fel, így előfordulhat, hogy egy egyébként gyakorlott, de uszodai körülményekhez szokott úszó is rosszul méri fel saját erőtartalékait.

Gyorsúszásban csak a kifogástalan erőállapotban levők tudják teljesíteni a távot, és bár a szervezők azt javasolják, mindenki tartsa magát egy úszásnemhez a verseny alatt, a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy stílusváltás sokszor segít a regenerálódásban, hiszen bő két órát ugyanazokkal a mozdulatokkal végigtempózni jóval fárasztóbb.

Alsó és felső korhatár nincs, tavaly a legfiatalabb sikeres Balaton-átúszó 8 éves, a legidősebb 82 éves volt, de 2007-ben egy Bánki H. Béla nevű férfi 87 évesen is végigúszta a távot, 2002-ben pedig Kiss Olimpia és Kertész Bence 5-5 évesen lett a verseny két legfiatalabb résztvevője.

Egy óra alatt lehet történelmet írni

Egy hobbiúszónak nagyjából három órára van szüksége a táv teljesítéséhez. Ezzel szemben nyerni még a legmostohább körülmények között sem lehet 1:10:00 feletti idővel, ha pedig valaki be akarja írni magát a verseny történelmébe, akkor Nagy Pál Levente 2002-es 1:00:01-es idejét kell megvernie (a nőknél Hegedűs Diána 1:05:29-es ideje az etalon, szintén 2002-ből).

Nem a feladat egyszerűségét, hanem a Balaton-átúszásnak nekiindulók józan megfontoltságát mutatja, hogy átlagosan 2-3 százalék körül van a versenyt feladók aránya. Még a kimondottan nehéznek számító 2004-es versenyen is csak 6 százalék szállt ki menet közben, igaz, abban az évben a megszokott tömeghez képest csak nagyjából feleannyian vették rá magukat, hogy nekiinduljanak az 5,2 kilométeres távnak.

Hajósorfal őrzi az úszókat Forrás: MTI/Horváth Mónika

Az MTK egyik alapítója, Szekrényessy Kálmán csaknem 134 évvel ezelőtt úszta át először a Balatont, az általa teljesített 14 kilométeres táv (Siófok és Balatonfüred között) azonban túlságosan hosszúnak tűnt ahhoz, hogy igazi tömegsport-rendezvény lehessen a Balaton-átúszás.

A szervezők folyamatosan csökkentették a távot (bár 1967-ig Szekrényessy-emlékverseny néven megtartották az eredeti Siófok-Balatonfüred versenyszámot is), végül 1983-ban a KISZ hívta életre az azóta minden évben megrendezett, mai formájában ismert Balaton-átúszást, a Révfülöp és Balatonboglár közti 5200 méteres távon.

Minden résztvevő megkapja az esemény saját pólóját, amiben aztán lehet villogni egy évvel később, amikor az ember újra a rajt felé veszi az irányt. Mert a Balcsi átúszása ebben is hasonlít a maratonra: kevesen vannak, akik csak egyszer teljesítik, a legtöbb ember, ha már egyszer megcsinálta, leközelebb is ott toporog a rajtnál. Vagy legalább bosszankodik, ha a rossz idő miatt elmarad, amint az idén már kétszer is történt.