Vágólapra másolva!
Nem a szögletesre sikerült kínai atlétikai pálya az egyetlen hajmeresztő megoldás. Tenisz a világ felett, foci a tengerben, sakk a szorítóban. Magyarország sem maradhat ki.

Kínában a napokban négyszögesítették egy futópálya kanyarjait, mert állítólag csak így tudtak határidőre, a pártellenőrök érkezéséig elkészülni vele.

A tunghói létesítménynek hamar híre ment a világban, de ne gondolják, hogy nincsenek nagyszerű elődei a szögletes ívnek.

Tenisz a világ tetején

Roger Federer már többször is teniszezett a dubaji Burdzs al-Arab Hotel helikopter-leszállópályáján. Először Rafael Nadallal, majd Andre Agassival játszott bemutató meccset a 211 méteres magasságban.

Federer üt, Agassi lesi Forrás: Origo

Meglepő módon a szédítő magasságban nincs komoly kerítés a pálya körül, úgyhogy jobb nem sprintelni a vonalra tett labdák után. A rosszul eltalált labdák pedig szállhatnak szabadon le a városba.

Sakk a ringben

Ül két félmeztelen sportoló a szorítóban, frottírtörülközővel a nyakán - és sakkozik. A sakkboksz pontosan az, aminek a neve sejteti: 11 menetből áll, hatszor sakkoznak, ötször bokszolnak a felek, tehát mindkét sportágban jónak kell lenni a győzelemhez.

Nils Becker vs. Nick Cornish egy Berlin-London sakkbokszmeccsen Forrás: AFP/Johannes Eisele

Ezenkívül nincs is olyan nagy szakadék a két sportág közt, mint elsőre gondolnánk, elvégre mindkettő megmozgatja az agyat, ahogy a kihagyhatatlan poén tartja.

Oxigénpalackkal a focipályán

A bolíviai Hernando Siles Stadion a világ egyik legmagasabban fekvő komoly sportlétesítménye, ráadásul La Pazban válogatott szinten is komoly szerepet kap az aréna, szemben a még magasabbra épített perui társával. A 3637 méteres magasságon fekvő Hernando Siles Stadion többek közt a Strongest, azaz a Legerősebbek nevű csapat otthona.

Az argentin Angel Di María oxigénpalackból vesz levegőt az idei vb selejtezőin Bolívia fővárosában Forrás: AFP/Juan Mabromata

Noha az ellenfelek évtizedeken át tiltakoztak, hogy ne rendezzenek eme oxigénhiányos környezetben válogatott meccseket, mert ezzel a hazaiak jogosulatlan előnyhöz jutnak, Bolívia foggal-körömmel ragaszkodott a helyszínhez, így végül a FIFA is meghátrált. Ezzel együtt Bolívia nem jutott ki az idei vb-re.

Amikor tényleg lejt a pálya

Ezt a netes klasszikust inkább tudjuk be viccnek, mintsem komoly kísérletnek Forrás: Origo

Tündérmese Thaiföldről

Egy kis thaiföldi úszófaluban a gyerekek állandóan nézték a focit a tévében, de ők maguk nem tudtak játszani. Építettek tehát egy nagyobb stéget, ami csúszott ugyan, egyenetlen volt, és a labda állandóan a tengerbe gurult, mégis olyan lelkesen játszottak rajta, hogy nem sokkal később egy amatőr tornán másodikok lettek. A Koh Panyee-sziget gyerekfocistáinak történetéről film is készült.

Úszás a város felett

Ázsia egy másik pontján éppen fordítva történt minden: szegény falu helyett egy gazdag város, Szingapúr a helyszín, ahol egy eredetileg száraz részt töltöttek fel vízzel: úszómedencét építettek egy, a Marina-öböl mentén lévő toronyházhotel tetejére.

Forrás: AFP/Roslan Rahman

A különleges medencében nem csak turisták áztatják magukat, májusban az ausztrál világbajnok, Christian Sprenger is kipróbálta, hogy reklámot csapjon a Swim Stars nevű szeptemberi versenynek.

Trapéz alakú pálya

Bizarr dolgok itthon is vannak a foci körül. Az evidens politikai megjegyzéseket most mellőzzük, maradjunk inkább a gönyűi trapéz alakú focipályánál. A Győr-Moson-Sopron megyei küzdőtér így festett nemrég:

A Dunamenti trapézos Forrás: Origo

Bő másfél éve vették észre a Google Maps alapján, hogy a pálya egyik oldalvonala méterekkel rövidebb a másiknál. Azóta javították a hibát, az egyik kaput is áthelyezték, mi több, öntözőberendezést is telepítettek a gyep alá.

Sziklafal a B közép helyén

A bragai Estadio Municipal szintén különleges, de másképp: az egyik kapu mögött lelátók helyett meghagyták az eredeti sziklafalat. Az Euro 2004-re átadott létesítmény tervezője, Eduardo Souto de Moura 2011-ben megkapta a Pritzker építészeti díjat.

Egy SC Braga-edzés a Municipalban Forrás: AFP/Miguel Riopa

Moura művét egy államelnök is méltatta, mondván, "ez a leghíresebb munkája, melynek pozícionálására nagy műgondot fordított: aki nem tudja megfizetni a jegyárat, megnézheti a meccset a domboldalról". Ki volt ez a vezető? Barack Obama.

Lakópark a stadionban

Ne ragadjunk azonban le a focipályáknál. Az egykori oszakai baseball-stadion mindent visz: az utolsó bérlője, a Nankai Hawks csapata 1988-ban lelépett, és mivel a többi helyi csapatnak mind volt saját pályája, a több mint 31 ezres létesítményt a sorsára hagyták.

Forrás: Origo

Vagyis nem egészen. Egyszerűen egy kis lakóparkot építettek bele, házakkal, parkolóval, belső utakkal. A különleges állapot tíz évig tartott, '98-ban egy bevásárlóközpontot húztak fel a stadion-lakópark helyére.

Marihuána a gyepen

Egy japán börtön tavaly szokatlan problémával szembesült: egyszerűen képtelenek voltak kiirtani a sportpályáján burjánzó vadkendert. Noha egy év alatt mintegy 300 tövet gyomláltak ki a focipályából, a probléma nem oldódott meg, sőt az idén még több nőtt vissza. Botanikusok szerint a növény magja a területre hozott földdel terjedt el. A különmeccs még tart, biztatásul azt tudjuk mondani, ha a gyalogakác kiirtható, valahogy a vadkendert is biztosan el lehet intézni.