Vágólapra másolva!
Ne igyál előre a medve bőrére, tartja a mondás, amely a sportvilágban is megállja a helyét. Számos olyan esetről tudunk, amikor a magát győztesnek képzelő sportoló később mégis pofára esett, vagy saját butasága, vagy egyéb tényező miatt. A cél előtt mezét lekapó francia atléta, Mahiedine Mekhissi-Benabbad esete adta az ihletet, hogy összeszedjünk érdekes sztorikat - a teljesség igénye nélkül.

Futballpályákon megszokottnak ható ünnepléssel tudatta a világgal a francia futó, Mahiedine Mekhissi-Benabbad, hogy nincs, aki megverje őt 3000 méteren. Mekhissi-Benabbad útban harmadik Eb-aranya felé akkora előnnyel vezetett, hogy a célegyenesben lekapta a mezét, amiért a beérkezés után sárga lappal figyelmeztették. A spanyolok azonban óvást nyújtottak be a vetkőzés miatt, aminek az lett a vége, hogy a franciát kizárták, így honfitársa, Yoann Kowal lépett előre az első helyre.

"Azért vettem le a mezem az utolsó métereken, mert óriási boldogsággal töltött el, hogy megvédtem a címem. Nem tudtam, hogy sárga lapot kaphatok érte, de nem is izgat, csak élvezni szeretném a győzelmemet" - nyilatkozta Mekhissi-Benabbad még a kizárás előtt. Az eredetileg második helyen záró Kowal azt mondta, őt nem zavarta, hogy Mekhissi-Benabbad levette a mezét, nem érezte ezt tiszteletlenségnek.

Tiszteletlen is volt, és még a szabályt is megszegte

Sokan azonban úgy vélték, hogy a győztes igenis tiszteletlen volt a többi futóval szemben, a helyszínen, a zürichi Letzigrund-stadionban is többen kifütyülték Mekhissi-Benabbad vetkőzős örömét. Azt azért érdemes leszögezni, a kizárást azért kapta, mert a szabály szerint a versenyzők nem távolíthatják el a rajtszámukat a verseny folyamán, Mekhissi-Benabbad pedig megszegte ezt azzal, hogy lekapta a fölsőjét.

Túl korán ünnepelt Forrás: AFP/Olivier Morin

Általánosságban egyébként elmondható, hogy nem szokták szeretni, ha valaki arcoskodik verseny közben, emlékezhetünk, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság akkori elnöke, Jacques Rogge is megfedte Usain Boltot a 100 méteres síkfutás pekingi döntője után, amelyet a jamaicai sprinter úgy nyert meg, hogy az utolsó húsz méteren már kitárt karokkal, látványosan lassítva ünnepelte magát.

A kizárás után Mekhissi-Benabbad azt mondta, nem akart arrogánsnak mutatkozni a többiekkel szemben, egyszerűen csak úgy ünnepelt, ahogy a focisták szoktak. "Ahhoz túlságosan tisztelem az ellenfelet, és túlságosan szeretem a sportágamat, hogy sportszerűtlenül viselkedjek a pályán. De tiszteletben tartom a versenybírók döntését" - nyilatkozta a francia, akinek nem ez volt az első balhés esete.

Nem ez volt az első balhéja

A legutóbbi Eb-n, 2012-ben Helsikiben a célba érés után előbb kiütötte a kezéből a neki szánt ajándékot, majd jó nagyot lökött azon a 14 éves lányon, aki a kabalafigurának volt beöltözve.

Egy évvel korábban a monacói Gyémánt Liga-versenyen a pályán verekedett honfitársával, Mehdi Baalával, aki az egészet kirobbantotta egy fejeléssel, majd nagyjából sikeresen hajolgatott el Mekhissi-Benabbad parasztlengői elől.


Ollózás, vetkőzés, kiállítás

Ha nem is kizárásról, de hasonlóan fura kiállításról Huszti Szabolcs is tudna mesélni, aki pályafutása talán legszebb gólját szerezte, amikor 2012 szeptemberében ollózva döntötte el a Hannover-Werder Bremen meccset a 92. percben.

Huszti örömében lekapta a mezét, majd kiment a kerítéshez, a lelátón tomboló nézőkkel ünnepelni, Deniz Aytekin pedig mindenki meglepetésére kiállította, pedig nem is volt sárgája. Ez azt jelenti, hogy Husztinak a bíró döntése alapján egy lapot a mezlevételért, egyet pedig a kerítésre mászásért kellett kapnia, és a kérdésben még az illetékesek sem jutottak igazán dűlőre. A korábbi FIFA-bíró, Markus Merk szerint Aytekin jól járt el, mert dupla sárgát ért Huszti produkciója, Bede Ferenc szerint viszont a bíró rosszul értelmezte a szabályt.

Huszti két sárgát kapott a gólörömért Forrás: AFP/Odd Andersen

A legrosszabb csere

Bár a nemzetközi futballidény még csak most kezdődött el, a lengyel Legiát máris kinevezhetjük a szezon lúzerének. A varsói csapat oda-vissza elgyepálta a Celticet, és 6-1-es összesítéssel masírozott a BL-selejtező utolsó körébe, de aztán jött a hideg zuhany, mikor kiderült, hogy Bartosz Bereszynski jogosulatlan szerepeltetése miatt a Celtic 0-2 helyett 3-0-val megkapta a második meccset, és így 4-4-es összesítéssel, idegenben lőtt góllal továbbment.

A lengyelek abban a hitben voltak, hogy Bereszynski, akit az előző körben a St. Patrick's ellen nem neveztek, azon a két meccsen és a Celtic elleni első találkozón letiltotta az előző idényből áthúzódó eltiltását. Ehhez azonban nevezni kellett volna őt. Ami még fájdalmasabbá teszi a bénázást: Bereszynski a visszavágó 86. percében állt be, ráadásul a Legia úgy nyerte 4-1-re az első meccset, hogy két büntetőt is kihagyott. Ha csak az egyiket sikerül belőni, a Celtic a hajára kenhette volna a lengyelek adminisztrációs hibáját.

Amikor az edző visz az erdőbe

Egy eurómilliókkal kecsegtető lehetőséget is fájdalmas elszalasztani, na de akkor mit mondjon az, akinek az olimpiai bajnoki címe csúszik el egy figyelmetlenségen? Sven Kramer azzal a tudattal ért célba a gyorskorcsolyázók 10 ezer méteres versenyén a vancouveri olimpián, hogy az 5000 méter után ismét az övé az arany, de a mosoly gyorsan lehervadt az arcáról, amikor kiderült, hogy kizárták, mert 25 körös táv utolsó 8 körét a rossz pályán tette meg, mert az edzője, Gerard Kemkers félrevezette a váltásnál.

Kramer idén Szocsiban két aranyat nyert, ez Vancouverben is összejöhetett volna neki, ha nincs a nagy baki Forrás: AFP/Andrej Isakovic

"Nem szeretek másokat hibáztatni, de most nem tudok mást tenni. A váltásnál a külső pályára akartam menni, amikor Gerard azt kiáltotta, 'belső'. A pillanat tört része alatt kellett dönteni, és azt gondoltam, lehet, hogy igaza van. Hallgatnom kellett volna a megérzésemre, de elbizonytalanodtam. Ez pályafutásom legrosszabb pillanata" - nyilatkozta Kramer, aki mérgében a pályán üvöltözött az edzőjével, amikor megtudta, hogy elbukta az aranyat.

Nyugtató mehet, sör nem

A svéd öttusázó, Hans-Gunnar Liljenwall két sör miatt vesztette el az 1968-as olimpián öttusában szerzett bronzérmét. A NOB 1967-ben vezette be a doppingszabályzatot, amelyen az alkohol is szerepelt, Liljenwall pedig a lövészet előtt amolyan célzó vízként legurított két sör miatt fennakadt a verseny utáni teszten, így azt a kétes dicsőséget mondhatja magáénak, hogy ő lett az első olimpikon, akit doppingeset miatt zártak ki. A kizárása azt jelentette, hogy a svéd csapat hiába végzett a harmadik helyen, végül a franciáké lett a bronz. Az eset pikantériája, hogy 14 sportolónál nyugtató használatát mutatta ki a doppingvizsgálat, de őket nem zárták ki, csak a söröző svédet.

A magyar vízilabda-válogatott 2000 és 2008 között minden aranyat besöpört az olimpiákon, de a nagy triplázást megelőzően 1996-ban a negyedik helyen zárt az akkor Horkai György által irányított csapat. A bronzért az olaszok ellen harcolt a magyar csapat, amely úgy tűnt, lemarad az éremről, mert az olaszok 16-15-re vezettek. Igen ám, de az olasz cserekapus, Marco Gerini túl korán kezdett ünnepelni, nem vette észre, hogy a bírók megállították az órát, és két tizedmásodperccel a vége előtt beugrott a vízbe, amiért a szabályok szerint négyméteres járt. Vincze Balázs élt a lehetőséggel, más kérdés, hogy a hosszabbítást végül az olaszok nyerték, így Gerini megnyugodhatott, a társak tettek róla, hogy ne nyomja élete végéig a vállát a teher.

Risztovnak elnézték a rajtszámát

Kizárásokról az olimpiai bajnok Risztov Éva is tudna mesélni, akit idén a nyíltvízi úszók izraeli versenyén töröltek ki utólag a végeredményből. Risztov a többiektől elhúzva nyerte meg a versenyt, majd utólag azzal szembesült, hogy verekedésre hivatkozva kizárták. Risztov 61-es számmal versenyzett, és a versenybírók elnézték a rajtszámokat, a spanyol riválisával csatázó, 51-essel induló olasz úszó helyett az ő eredményét semmisítették meg, ráadásul hiába akart a magyar vezetés óvni, a török bíró nem foglalkozott ezzel.

Risztovnak a medencében és nyílt vízen is volt már kizárása Forrás: AFP/Martin Bernetti

Risztov egy 2001-es történetre is emlékezhet, akkor a Spartacus 4x100 méteres gyorsváltója majdnem két másodpercet javított a 17 éve fennálló országos rekordon, Risztov pedig örömében a vízbe ugrott, pedig a többi váltó utolsó emberei még a medencében tempóztak. A Spartacust emiatt kizárták, így az FTC ölébe hullott az arany és az új országos csúcs is. Hasonlóra fázott rá egyszer egy olasz váltó, amelynek tagjait a fotósok küldték a vízbe, hogy elkészüljön az ünneplős kép, apró szépséghiba, hogy a többi egység még nem fejezte be a versenyét.

Harcias bringások

A 2010-es Tour de France-t a brit Mark Renshaw azért nem fejezhette be, mert kizárták a 11. szakasz után, miután a sprintbefutó közben lefejelte az új-zélandi Julian Deant.

Renshaw keménykedését megelőzően 1997-ben fordult elő, hogy valakit nem doppingvétség miatt zártak ki a Tourról, akkor Tom Steelst büntették, aki egy társát dobta meg egy kulaccsal a befutónál. Az egyik legjobb sprintert, Mark Cavendish-t csapata léptette vissza 2010-ben a romandiai körversenyről, miután a célban obszcén gesztussal üzent az őt kritizálóknak.

Nem volt elég precíz a golfozó

Az egyik legfurább kizárást a spanyol golfozó, Borja Etchart mondhatja magáénak, akinek azért kellett idő előtt befejeznie az Andalucia Opent, mert két ütés előtt is rossz helyre tette a labdát. A londoni olimpián pedig a női tollaslabdázók negyeddöntős mezőnyében történt tömeges szanálás, miután kiderült, hogy két koreai, egy kínai és egy indonéziai duó az utolsó csoportmeccsen látványosan vesztésre játszott, hogy a kiesési szakaszban elkerülje a nehezebb ellenfelet.