Vágólapra másolva!
Balzsay Károly örvendetes felépüléséről jutott eszünkbe, hogy számtalan olyan sportolóról tudunk, akik igen súlyos balesetekből, illetve halálos betegségekből tértek vissza a sportpályára. Daganat, szívroham, koponyatörés és amputáció sem állhatott néhány sportember útjába. 

Ugyan még nem jelenthető ki, hogy Balzsay Károly teljesen felgyógyult, mert ehhez egy évnek el kell telnie tünetmentesen, de az már kijelenthető, hogy az ökölvívó legyőzte daganatos megbetegedését, és már a múlté a nyirokrák, amit 2014 januárjában diagnosztizáltak nála.

A sportoló júniusban kapta meg utolsó kemoterápiás kezelését, úgy néz ki, túl van a nehezén, hamarosan gyógyultnak nyilvánítják, és teljes életet élhet. Vannak sportolók, akik még a 35 éves bokszolónál is messzebbre jutottak: nemcsak felgyógyultak egy halálos betegségből, de utána még sportsikereket is elértek.

Balzsay Károly Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A legsúlyosabb daganat sem akadály

Antje Möldner-Schmidt 25 évesen egy sérülését vizsgáltatta ki, amikor az orvosok közölték vele, hogy Hodgkin-limfómája van. A kemoterápiától teljesen legyengült, pszichésen is padlóra kerülő német futónő óriásit harcolt a betegséggel, és nemcsak felgyógyult, de két évvel a betegség diagnosztizálása után már Eb-bronzot nyert Helsinkiben, idén nyáron pedig Európa-bajnokságot nyert 3000 m-es akadályfutásban.

Talán a leghíresebb (de biztosan a legellentmondásosabb) rákból visszatért sportoló Lance Armstrong volt, aki címei jó részét azután nyerte, hogy hererákkal diagnosztizálták. Az amerikai kerékpáros ugyanúgy átesett az összes sugár- és kemoterápiás kezelésen, mint akárki más, csak ő közben a fizikailag legmegterhelőbb versenysport történetének legsikeresebb versenyzője is lett.

Lance Armstrong visszatért a rákból Forrás: AFP/Pascal Pavani

Ebből a szempontból lényegtelen, hogy Armstrong a doppingvádak elleni verhetetlen ütőkártyának használta a rákot, majd később saját rákellenes alapítványát is egészen más céloknak rendelte alá, de az, hogy milyen ember volt, nem von le semmit az érdemeiből a rák ellen vívott sikeres harcát illetően.

Felépültek, visszatértek, folytatták

A bringáshoz hasonlóan hererákkal kezelték José Molinát, a Deportivo La Coruna kapusát, akinek azért volt óriási szerencséje, mert egy rutinellenőrzés során még kezdeti stádiumban észlelték a daganatot. Molina átesett a kezelésen, és mindössze egy szezont kellett kihagynia, mielőtt teljesen gyógyultnak nyilvánították. A kapus felépülése után még négy évig védett, 2009 óta edzőként dolgozik.

A Barcelona futballistája, Eric Abidal szintén óriási küzdelmet vívott a daganat ellen. A francia balhátvéd máján 2011-ben fedeztek fel rosszindulatú daganatot, hosszas kezelés után úgy döntöttek, transzplantációra lesz szükség, hogy megmentsék Abidalt.

Testvére, Gérard volt a donor, a műtét sikerült, és a francia játékos nemcsak felépült, de sportpályafutását sem kellett abbahagynia. A Barcelonától a Monacóba szerződött, idén nyáron pedig a BL-résztvevő Olimpiakoszhoz írt alá.

Eric Abidal megköszönte Forrás: AFP/Quique Garcia

Koponyatörés, szívinfarktus, amputáció

Szivós Márton vízilabdázó 2014 áprilisában a Vasas elleni bajnoki rangadón lett rosszul, kórházba szállították, ahol megállapították, hogy szívinfarktusa volt, és megműtötték. A világbajnok pólósnál jól sikerült a beavatkozás, nem sokkal a műtét után elkezdhetett mozogni, és végül az orvosok engedélyt adtak a 32 éves játékosnak, hogy vállalja a játékot a budapesti Európa-bajnokságon is.

Camilla Pedersen triatlonversenyző szeptember közepén úgy nyerte meg a Vejhajban rendezett hosszútávú triatlon-világbajnokságot, hogy egy évvel korábban egy hónapon át küzdöttek az orvosok az életéért. A dán versenyzőnő egy úton átszaladó gyerek miatt hatalmasat bukott kerékpárjával, koponyatörést szenvedett, belső vérzése volt, és az orvosok 19 napig tartották mesterséges kómában, mielőtt fel merték ébreszteni.

Pedersen kilenc kiló izmot vesztett, csontjai is meglágyultak a tétlenség miatt, mégsem jutott eszébe, hogy abbahagyja a versenysportot. 2014 áprilisában már féltávú ironman-versenyt nyert, szeptemberben pedig úgy lett világbajnok, hogy csaknem négy percet vert a másodikra.

Erőss Zsolt a 8516 méter magas Lhoce csúcsán - már műlábbal Forrás: MTI/Gál László

Erőss Zsolt hegymászónk a Tátrában törte szilánkosra az egyik lábát, és bár meg lehetett volna menteni a sérült testrészt, mászni nem tudott volna vele, ezért úgy döntött, térd alatt amputálják. A Hópárduc bő egy évvel később műlábbal mászta meg az egyik nyolcezrest, a Lhocét, és további csúcsok megmászására készült, ám 2013 májusában a Kancsendzöngáról lefelé tartva végzetes balesetet szenvedett.