Vágólapra másolva!

Szorgosan gyűjtjük az olimpiai pontokat

A közelgő súlyemelő világbajnokság, illetve a „félig” hazai rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság egy kicsit még javíthat az idei mérlegen, de a Riói ötkarikás játékok műsorán is szereplő versenyszámokban sokat már nem tehetnek hozzá a magyar sportolók az eddig összegyűjtött olimpiai pontokhoz. Medvegy Ivánnak, a Magyar Olimpiai Bizottság főmunkatársának a kimutatása szerint az október 15-ig megrendezett világbajnokságokon az 1-6. helyezésekkel 78 pontot sikerült összegyűjteni, míg az Európa-bajnokságokon ennél háromszor is többet, egészen pontosan 275-öt.

A 2000-ben Sydneyben, 2004-ben Athénben, illetve 2008-ban Pekingben megrendezett nyári játékokat követő második esztendőben, azaz az olimpiász félidejében, a magyar sport legjobbjai a világbajnokságokon 120, majd kétszer is 97 pontot hoztak össze. Az összehasonlítás így önmagában torz és igazságtalan lenne annak hozzáfűzése nélkül, hogy idén – két évvel London után, és ugyanannyival Rió előtt – az atlétikában és az úszásban, illetve vízilabdázásban nem rendeztek, és már nem is rendeznek világbajnokságot. Éppen azokban a sportágakban, amelyek együttesen akár három vagy négy aranyérmes helyezést is hozhattak volna a konyhára.

Ez viszont csak feltevés. Az osztályozásnak jelenleg úgy kell hozzáfogni, hogy egészen mostanáig öt sportág (atlétika, cselgáncs, kajak-kenu, úszás és sportlövészet) képviselői 13 Európa-bajnoki győzelemmel szolgáltak. Kevésbé jól hangzik, hogy az október közepéig megszerzett négy VB aranyéremről csupán két sportág élversenyzői gondoskodtak: a kajakozók ( Kozák Danuta egyesben, a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna és Vad Ninetta alkotta egység négyesben, valamint Szabó Gabriella és Csipes Tamara párosban) háromról, illetve a most már háromszoros világelső „lovas” Berki Krisztián révén a tornászok egyről. Ehhez annyit, hogy 2014-ben Gyurta Dániel nem indult „bajnok számában”, tehát a 200 mellen az Európa-bajnokságon, a kardozó Szilágyi Áron évadja pedig az átlagosnál gyengébben sikerült, főleg ami a kontinensbajnokságot illeti.

„Versenyzői múltam és sportvezetői tapasztalatom is azt mondatja velem, hogy mindazok, akik „fél útig” kemény munkával eljutottak, és többségükben 2014-ben is hírnevükhöz méltóan szerepeltek, azok a 2016-os olimpiai szereplést is meg fogják célozni. – nyilatkozta Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója, a közelmúlt olimpiai, világ- és Európa-bajnok öttusázója a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának. –A jóslatomat az sem gyengíti, hogy a Riói játékok esztendejében a kalapácsvető Pars Krisztián a harmincnegyedik, a tornász Berki Krisztián és az úszó Risztov Éva a harmincegyedik, Kozák Danuta pedig a 29. életévében fog járni. A londoni győztesesek közül egyedül az aranyérmes páros felbomlása után új társat választó Kökény Roland kerülhet 41 esztendősen túl magas akadály elé, ámbár úgy hallani, hogy a régi keménységgel edz, és nem a leállásról, hanem a folytatás feladatairól nyilatkozik.”

A sportigazgató, aki ma már bánja, hogy a nem túl sikeres barcelonai eredmények után nem tartott ki az 1996-os atlantai olimpiáig, a 2014-es VB és EB győzelmek számát elfogadhatónak, de nem kiemelkedően jónak tartja.

„Egyértelmű, hogy jövőre bele kell húzni, és a világbajnokságok adta lehetőségekkel még jobban élni. Persze, örülnünk kell majd a kontinensbajnoki diadaloknak is, de más objektívet használva, mert bizonyos sportágakban az Európa-bajnoki győzelem olykor felér a világbajnoki elsőséggel is, másokban viszont a színvonalat, a mezőny összetételét és a riválisok számát nem lehet összehasonlítani, a VB ugyanis lényegesen magasabb kategóriát képvisel! ” – hangsúlyozta Fábián László.

Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter