Eldöntöttem, hogy izmos nő leszek

NAGY BETTINA Fitness modell versenyző WBPF világbajnok 2011 WBPF Világkupa 2013
NAGY BETTINA Fitness modell versenyző, WBPF világbajnok 2011, WBPF Világkupa 2013
Vágólapra másolva!
Nagy Bettina még csak 21 éves, de már háromszoros világbajnok, és idén két szervezetnél újabb vb-aranyérmeket nyerhet. A hétvégi Fitparádéra készülő fitneszbajnok egy izmosabb kategóriában próbál szerencsét. Örül, hogy találkozott Schwarzeneggerrel, és már alig várja, hogy a sótlan rizs és hal diéta után szusit ehessen.

"Majdnem húsz éve az anyukám - aki később szintén indult a Fitparádén - vitt le először az edzőterembe, és én eldöntöttem, hogy izmos nő szeretnék lenni. Később is tetszettek a fitt, formás lányok, talán azért, mert én mindig vékony voltam, mindössze ötven kiló. Szeretek edzeni, jó az állóképességem és a diétával sincs nagy bajom, könnyen izmosodtam" - mondta a kezdetekről Nagy Bettina az Origónak egy budai edzőteremben.

A háromszoros fitneszvilágbajnoknak a fitnesz előtt a tánc és a ritmus, a hiphop volt a mindene, és úgy érzi, ezt a színpadon is hasznosítani tudja.

Kézfogás Schwarzeneggerrel

Egy évig egyedül gyakorolt, majd felkeresett egy edzőt, és - három hónap közös tréning után - rögtön megnyerte a 2010-es Fitparádét. "Örültem, hogy a modell kategóriában nem kell annyira izmosnak lenni, elegendő a feszes test. A verseny előtt volt, aki azt mondta, örüljek, ha benne leszek az első tizenkettőben. Az eredményhirdetéskor ott álltam a színpadon a top 10 lány között, sorra hívták ki a lányokat előttem. Már csak hárman maradtunk, én pedig arra gondoltam, engem biztosan elfelejtettek. El sem hittem, hogy nyertem. Olyan volt az egész, mint egy film, amelyben rám osztották a főszerepet."

A galériáért kattintson a képre! Fotó: Bielik István - Origo

Ez a győzelem juttatta ki 2011-ben az amerikai Arnold Classicra, ahol a profikkal is találkozhatott, sőt a fitneszesek első számú példaképével, Schwarzeneggerrel is kezet fogott. "Vannak 16-17 éves tanítványaim, akik úgy jönnek el hozzám, hogy nekik én vagyok a példaképök. Ez 21 évesen nekem nagyon furcsa, de örülök neki."

A fenekünk nem kell, hogy szálkás legyen

Bettina idén úgy döntött, a modell kategóriából feljebb lép eggyel, az úgynevezett athletic physique-be, ahol már jóval több izom kell a színpadon. "A modell kategóriában is sokat kell edzeni, de itt jobban számít az étrend. Most már 10-12 hete keményen diétázom, leginkább a decemberi, indiai világbajnokságra készülök. Bevallom őszintén, hogy a hal és a csirke, brokkoli, rizs összeállítás mellett sokat gondolok az édességekre, de a céljaim sokkal fontosabbak, mint ezek az átmeneti sóvárgások."

A galériáért kattintson a képre! Fotó: Bielik István - Origo

Elmagyarázta, hogy a bírók mit néznek a régi, és mit az új kategóriájában. "A modellben lehetnek pici izmok, de nem válhatnak el. Az athletic physique-ben jobban le kell zsírtalanítani a testet, többet számít az izomtömeg, a szálkásság, kirajzolódhatnak a vállnak, a has vonalai, a comb. De nem vagyunk testépítők, a fenekünk nem kell, hogy szálkás legyen. Ha valaki túl izmos, lepontozzák. Remélem, meg fogok felelni ezeknek a kritériumoknak."

Felkészült a kritikákra

Izmosabb külseje ellenére nem tart attól, hogy esetleg nem fog annyira tetszeni a szurkolóinak, mint korábban, amikor a modell kategóriában gyűjtögette a címeket. "Ha nekem tetszik, akkor talán mások is elfogadják, akik idáig is szerettek. Szerintem ők is inkább a keményebb munkát látják majd ebben a változásban. Aki elítéli, az általában a hétköznapi ember, aki nem tudja, hogy miért csinálom ezt. De az sem zavar, ha nem mindenkinek pozitív a véleménye rólam."

A galériáért kattintson a képre! Fotó: Bielik István - Origo

A diétája most van a legkellemetlenebb fázisban, naponta ötször eszik sótlan és fűszer nélküli rizst hallal. "Ezen kívül maximum teát iszom meg kávét, hogy azért életben tudjak maradni".

Nem kell félni a súlyzóktól

Már nagyon várja, hogy a vb után egyen egy jót. "Csak ezen jár az eszem" - neveti el magát. "Na jó, nem csak ez számít, hiszen nagyon fontos, hogyan nézek majd ki a színpadon és hányadik leszek, de mindig eltervezem előtte egy héttel, hogy mi t fogok enni. Szusit, meg egy-két rántott dolgot."

A galériáért kattintson a képre! Fotó: Bielik István - Origo

Egy másik világbajnok, Csörgő Adrienn a Facebookon azt tanácsolta a versenyzőknek, hogy eddzenek többet súlyzóval, mert csak úgy lesz kerek a fenekük. Bettina egyetért ezzel. "Sok lány fél súlyzóval edzeni, mert attól tarta, hogy hamar megizmosodik. Pedig nekem, például, öt-hat évembe került, hogy így nézzek ki. Egy diéta önmagában nem elég a kerek, izmos fenékhez. Egy súlyzós edzésnek a hétköznapi embereknél is több értelmét látom, mint egy aerobikórának vagy a futásnak."

Bár alapvetően a vb-re készül, nagyon fontos neki, hogy jó eredményt érjen el a hétvégi Fitparádén. "Remélem, jó sokan eljönnek majd drukkolni nekem."