Áldozat, vagy undorítóan közönyös gyilkos Pistorius?

Pretoria, 2014. október 16.
A barátnőjének meggyilkolásával vádolt Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futó egy pretoriai bíróságra érkezik 2014. szeptember 16-án, az ítélethirdetés negyedik napján. A bíróság a héten dönt arról, hogy
Pretoria, 2014. október 16. A barátnőjének meggyilkolásával vádolt Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futó egy pretoriai bíróságra érkezik 2014. szeptember 16-án, az ítélethirdetés negyedik napján. A bíróság a héten dönt arról, hogy börtönbe kell-e vonulnia Pistoriusnak, és ha igen, mennyi időre. (MTI/EPA/Ihsaan Haffejee)
Vágólapra másolva!
Továbbra sincs ítélet a barátnője meggyilkolásával vádolt Oscar Pistorius tárgyalásán Pretoriában, ahol a sokadik ítélethirdetési napon is csak az ügyész és az ügyvéd iszapbirkózása zajlott. Gerrie Nel államügyész kemény szavakkal támadta Oscar Pistoriust, míg ügyvédje megpróbálta áldozatnak beállítani a parasportolót. 

Péntekre még olyan kisebb botrány sem jutott, mint csütörtökre, amikor a születésnapos bírónőt felköszöntő résztvevők miatt dohogott a közvélemény (mégis csak egy gyilkossági ügyet tárgyaltak). Lassan már tényleg kezd elég unalmassá válni az ítélethirdetési szakasz, hiszen semmi olyan nem hangzik el a tárgyalóban, ami ne hangzott volna el számtalanszor a per ideje alatt.

Pénteken mindenki az érzelmekre próbált hatni. Barry Roux ügyvéd szerint Pistorius „mindenét elveszítette” a tárgyalás alatt, és akkora nyomásnak volt kitéve, hogy „maga is áldozattá vált”. Roux szerint óriási kegyetlenség volt a sportolóval szemben, hogy újra végig kellett néznie a helyszínen készült képeket, és ez teljesen összetörte Pistoriust.

Talán hamarosan ítélet is lesz Forrás: MTI/EPA/Ihsaan Haffejee

Az ügyvéd idézett egy börtönből érkező üzenetet, ahol a rabok egyik főnöke, a Tábornok névre hallgató rab azt üzente, „kicsinálják” Pistoriust, ha börtönbe kerül. Roux kitért arra is, hogy a börtön zuhanyzójában nincs korlát, így az atléta tisztálkodni sem tudna.

Az ügyész keményen visszavág

A keménységéről híres Gerrie Nel ügyész a parasportoló személyét támadta, többször elmondta, hogy „undorítóan közönyösnek” mutatta magát a nyomozás során, és hogy a társadalom csak akkor lenne nyugodt, ha legalább 10 évre elítélnék Pistoriust.

Nel a szokott kemény szavakkal próbálta hiteltelenné tenni az atléta szavait, elmondta, Pistorius nem áldozat, hanem tettes, majd az ügyvéd beszédére visszatérve jelezte, hogy Pistorius fürdőszobájában sincs korlát, tehát ettől egészen nyugodtan leültethetik. Nel olyan kemény volt, hogy az atléta apja szemlátomást egyre idegesebb lett a beszéd alatt, végül elhagyta a termet.

A tárgyalás kedden folytatódik, talán az ítélethirdetéssel.