Vágólapra másolva!
A tervezettnél korábban, szűk két éven belül megépül az MTK új labdarúgó-stadionja, amelynél korszerűbb létesítmény nem lesz a világon – jelentette be sajtótájékoztatón Deutsch Tamás, a klub elnöke. Az MTK közel 4 milliárd forint állami támogatást kap az új Hidegkuti Nándor Stadion felépítésére, amelyben rockkoncert biztosan nem lesz.

A kormány a héten nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak minősítette az MTK létesítményfejlesztési programját, amelynek keretében felépül Zuglóban a Lantos Mihály Sportközpont egy multifunkcionális sportcsarnokkal és a labdarúgóklub számára a Hidegkuti Nándor Stadion.

A kormány 2013-ban döntött arról, hogy 4 milliárd 850 millió forinttal támogatja az MTK sportlétesítmény-fejlesztési programját, ehhez jön a 800 millió forintos állami támogatás a stadionrekonstrukciós programon keresztül, így összesen 5 milliárd 650 millió forintos állami forráshoz jut az MTK. A mostani döntés, amely szerint kiemelt kormányzati beruházás lett a fejlesztés, azt jelenti, hogy az eredeti tervekkel ellentétben nem 2020-ig, hanem már 2016-ban hozzájut a kék-fehér klub a teljes támogatási összeghez. Az idén több mint 500 millió forintot kapott az MTK, jövőre 4 milliárd 200 millió, 2016-ban pedig a fennmaradó kb. 850 millió forinthoz is hozzájut a klub.

Már elkezdték bontani a régi stadiont Forrás: MTI/Illyés Tibor

4 milliárd az új focistadion

Az Origo kérdésére Deutsch Tamás elmondta, hogy az 5 milliárd 650 millió forintból 3 milliárd 910 millió forintot az új Hidegkuti Nándor Stadion megépítésére, 350 milliót a Salgótarjáni úti edzőpálya felújítására, 1 milliárd 390 millió forintot pedig a zuglói Lantos Mihály Sportközpont megépítésére fordítanak. Utóbbi helyszínen lesz a Szőcs Bertalan vívóközpont, a küzdősport központ, egy atlétikai pálya és egy multifunkcionális sportcsarnok.

A Lantos Mihály Sportközpont látványterve:

Az MTK elnöke továbbá kérdésünkre elmondta, hogy az MTK többi szakosztályának létesítményeit is folyamatosan fejlesztik. A londoni olimpiára például a kajak-kenusoknak olyan sporttelepen kellett készülniük, ahol omladozott a vakolat, nem volt fűtés és meleg víz sem. Deutsch szerint ennek vége, a népszigeti kajak-kenu telepet folyamatosan újítják fel, és az idény kezdetére, tavaszra át is adják, a Gubacsi hídi telep felújításait pedig már be is fejezték. Ezen kívül kenus iskolát nyitott az MTK Törökbálinton, felújították a városmajori kosárcsarnok energetikai rendszerét, itt további fejlesztések is várhatóak. Rövidesen véget ér a városmajori Ikercsarnok felújítása, a májusban induló teniszidényre pedig kész lesz a vadonatúj városmajori teniszközpont is.

Deutsch Tamás szerint rohamosan fejlődik az MTK Forrás: Origo

„Ezek a fejlesztések viszonylag kisebb, 10-15 millió forintos beruházások voltak. Mi nem csak a focistadionra költünk, egy olyan sportcsalád vagyunk, amelyet 27 szakosztály több mint 30 sportága alkot. A szakosztályok nem egyenlő méretűek, de egyenrangúak” – válaszolta az Origónak Deutsch.

Rockkoncert biztos nem lesz benne

Ami az új Hidegkuti-stadiont illeti, az elnök elmondta, hogy kizárólag futballstadion lesz, hiszen mellette néhány villamosmegállóra ott van a Ferencváros multifunkcionális létesítménye, a Groupama Aréna, a másik irányban két megállóra pedig 2018-ra felépül a gigantikus Puskás Ferenc Stadion. „Rockkoncert biztos nem lesz az MTK új stadionjában” – mondta Deutsch.

A Hidegkuti Nándor Stadion látványterve:

Az új stadion legalább 5000, legfeljebb 5500 férőhelyes lesz, ebből 1300 a vendégszektor. Deutsch szerint felesleges ennél nagyobb létesítmény, és örülne, ha átlagban 4000 hazai szurkoló kilátogatna majd a mérkőzésekre. A stadion UEFA 3-as besorolású lesz, azaz Bajnokok Ligája- és Európa Liga-selejtezőt lehet benne játszani, de csoportmeccset már nem, ebben az esetben a Ferencváros stadionját használná az MTK.

A világítás elemeit újrahasznosítják, az MTK zuglói atlétikai pályájára kerülnek Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az építésre húsz konzorcium jelentkezett, ebből tíz magyart, egy spanyolt és egy hollandot választott ki a zsűri, a benyújtott pályázatokat december elején bírálják el. A konkrét építési munkálatokat 2015 áprilisában kezdheti el az építtető, addigra teljesen le lesz bontva a jelenlegi stadion, az új létesítmény pedig 2016 júniusára vagy júliusára készül el, a 2016/2017-es bajnoki szezont már az új stadionban kezdi majd az MTK. Előtte a portugál Sportinggal játszik stadionavató meccset a kék-fehér klub.

"Amikor felépül akkor nem lesz korszerűbb és modernebb stadion a világon" - mondta Deutsch Tamás.